search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:23
MENU CLOSE

Αι Ειδοί του Μαρτίου

13.10.2011 00:13
Αι Ειδοί του Μαρτίου - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Bαθμολογία ***

Είναι πολλοί που θα προβληματισθούν με τον τίτλο της ταινίας, εν πυκνώ γράφουμε πως πρόκεται για μια Λατινογενή ορολογία που αφορά στις προφητείες και έχει να κάνει με θέματα προδοσίας.

Του Δημήτρη Κανέλλη

Επειδή πολλοί θα προβληματισθούν με τον τίτλο της ταινίας, εν πυκνώ γράφουμε πως πρόκειται για Λατινογενή ορολογία που αφορά στις προφητείες και έχει να κάνει με θέματα προδοσίας. Στην ιστορία μας τώρα: ένας νεαρός ιδεολόγος, ο Στίβεν Μάιερς, (Ράιαν Γκόσλιγκ) αποφασίζει να «δωρίσει» το αναμφισβήτητο ταλέντο του στις προεκλογικές ιδέες του υποψήφιου για την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ Μάικλ Μόρις (Τζόρτζ Κλούνεϊ). Αναλαμβάνει αμέσως εκπρόσωπος Τύπου και από την πρώτη ημέρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των συνεργατών του, προκαλώντας παράλληλα ταραχή στους κόλπους των αντιπάλων, οι οποίοι εκπροσωπούνται από έναν εξ ίσου έμπειρο αλλά και διεφθαρμένο εκπρόσωπο. Η αναμέτρηση στα παρασκήνια των δυο υποψηφίων αναμένεται πολύ δυνατή, αλλά ο νεαρός είναι πολύ σίγουρος για τη νίκη του δικού του υποψηφίου. Σε μια κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας κάνει το λάθος να δεχθεί  πρόσκληση σε γεύμα από τον αντίπαλό του, ο οποίος δεν κρύβει τον θαυμασμό του για το επικοινωνιακό ταλέντο του. Έτσι, ο αντίπαλος αποφασίζει να κάνει πρόταση στον Μάιερς να εγκαταλείψει το δικό του υποψήφιο και να συνεργαστούν. Ο νεαρός αρνείται, αλλά κάνει το λάθος να αναφέρει την συνάντηση με τον «εχθρό» στους συνεργάτες του. Προς μεγάλη του έκπληξη διαπιστώνει πως τον θεωρούν προδότη (εδώ συνδεόμαστε με τον τίτλο της ταινίας) και τον απολύουν. Οργισμένος, πηγαίνει να πιάσει δουλειά στο αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά ούτε εκεί πια τον θέλουν γιατί θεωρούν ότι μπορεί να «προδώσει» και αυτούς. Ο νεαρός έχει απομείνει εντελώς μόνος αποφασίζει να εκδικηθεί. Έτσι, απειλεί ότι θα βγάλει στη φόρα τις παράνομες ερωτικές δραστηριότητες του πρώην « αφεντικού» του. Παράλληλα, θα πρέπει να τα βγάλει πέρα και με τους εκπροσώπους του Τύπου που τον πολιορκούν. Γράφαμε σε προηγούμενο κείμενο πως ο Τζόρτζ Κλούνει αρνείται συνειδητά να ασχοληθεί με την πολιτική, επειδή θεωρεί πως οι εκπρόσωποί της είναι, σε μεγάλο βαθμό, αλλοτριωμένοι και διεφθαρμένοι. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει στην καινούργια ταινία του. Ολόκληρη η δομή της εξουσίας, η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί, είναι «βουτηγμένοι» στη διαφθορά και στην υποκρισία και όποιος επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα πληρώνει βαρύ τίμημα. Όπως ακριβώς και ο νεαρός, αγνός ιδεολόγος, που βλέπει το ουμανιστικό περί πολιτικής όραμά του να διαλύεται και ο ίδιος να μεταμορφώνεται σε ένα ακόμη απεχθές πρόσωπο. Στέρεη, φροντισμένη σε όλες της τις λεπτομέρειες δραματουργία και αφήγηση, πειστικότατες αναλύσεις των χαρακτήρων, ανατροπές, καυστικές ατάκες και απολαυστικές ερμηνείες. Ρεσιτάλ για άλλη μια φορά από τον Ράιαν Γκόσλινγκ, που κατά την γνώμη μας, ίσως και να είναι αυτή την εποχή ο πληρέστερος σε επίπεδο υποκριτικής Αμερικανός ηθοποιός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:23