search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12
MENU CLOSE

Αύξηση της προσφυγικής πίεσης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1983
24-08-2017
24.08.2017 03:00
pn2408prosfyges.jpg

 

Η τουριστική κίνηση είναι το μοναδικό «αντιστάθμισμα» για τις τοπικές κοινωνίες στο ΒΑ. Αιγαίο

Μπορεί η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο να υπολείπεται πλέον των άλλων ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών (Ιταλία και Ισπανία) όσον αφορά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, όμως το πρόβλημα παραμένει οξύ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα το τελευταίο τριήμερο παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση των αφίξεων με δουλεμπορικά από τα τουρκικά παράλια σε απομακρυσμένες παραλίες νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη Χίο και τη Σάμο.

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 18 και 21 Αυγούστου εντοπίστηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής συνολικά 347 άτομα σε έξι περιστατικά στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λέρο.

Όμως ο αριθμός των νέων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι καταγράφηκαν στα hotspots των νησιών πρώτης υποδοχής ήταν σχεδόν ο διπλάσιος. Συνολικά 633 άνθρωποι ήρθαν να προστεθούν στους ήδη 14.212 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου από τις επιτροπές της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο παραμένει στη Λέσβο (4.724 άτομα) με δεύτερη τη Χίο, που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 2.912 πρόσφυγες και μετανάστες. Αξιοσημείωτη και ανησυχητική είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Σάμο, όπου από τις λίγες εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες της περασμένης άνοιξης αυτή τη στιγμή στα κέντρα πρώτης υποδοχής βρίσκονται 2.629 άτομα, αλλά και στην Κω, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν – έπειτα από μήνες – σε τετραψήφιο αριθμό, τους 2.546.

Ανάσα από τον τουρισμό

«Το ότι η Σάμος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα παράλια της Μ. Ασίας σαφώς ευνοεί την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή η χωρητικότητα στα hotspots βρίσκεται σε οριακό σημείο εξαιτίας της σημαντικής αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις μεταναστευτικές ροές από τα παράλια της Μ. Ασίας.

Αυτό έχει συνέπεια, από τα 1.200 με 1.500 άτομα που φιλοξενούνταν τους προηγούμενους μήνες στα κέντρα πρώτης υποδοχής, σήμερα ο αριθμός αυτός να υπερβαίνει τους 2.500. Το θετικό είναι ότι προχωρά με ικανοποιητικό βαθμό η διαδικασία μετεγκατάστασης – επαναπροωθήσεων με αποτέλεσμα από τον Οκτώβριο του 2016 έως και σήμερα να έχουν φύγει από το νησί περισσότεροι από 2.610 άνθρωποι», υποστήριξε στο «Ποντίκι» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού, καθώς και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, φέτος η Σάμος σημειώνει σημαντική άνοδο στην τουριστική κίνηση, που δίνει «βαθιά ανάσα» στην τοπική οικονομία.

Στην άνοδο της τουριστικής κίνησης στο νησί του Πυθαγόρα ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των Τούρκων εκδρομέων «του Σαββατοκύριακου», οι οποίοι μάλιστα – σύμφωνα με τον Μ. Αγγελόπουλο – ενισχύουν σημαντικά τα καταστήματα και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, αφού οι περισσότεροι ταξιδεύουν μεμονωμένα και όχι με τα αρκετά διαδεδομένα – στις χώρες της Β. Ευρώπης – «all inclusive» ταξιδιωτικά πακέτα.

«Συνεπώς τόσο η πολιτεία όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς, ώστε η αύξηση των μεταναστευτικών ροών να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη διατήρηση του θετικού προσήμου που παρατηρείται φέτος στον τουρισμό», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σάμου.

Στη Χίο συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που έχουν και σε δεύτερο βαθμό απορριπτική απόφαση για το άσυλο. Σε αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό της Σούδας, στο Κάστρο της Χίου, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου 15 άτομα, εκ των οποίων δύο Αλγερινοί και ένας Αιγύπτιος κρατήθηκαν για να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο και κυρίως στο hotspot της Μόριας, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν επί μήνες την εξέταση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό των αιτημάτων ασύλου από τις υποστελεχωμένες αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται κυρίως από μεμονωμένες ομάδες οικονομικών μεταναστών (Αλγερινών, Μαροκινών, Πακιστανών, καθώς και πολλών μεταναστών από την Κεντρική Αφρική), οι οποίοι, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν ελπίδες να πάρουν άσυλο, με συνέπεια να πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία, δημιουργούν συχνά εντάσεις εντός του καταυλισμού προκαλώντας καταστροφές σε υποδομές και επεισόδια με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Ανάγκη ένταξης – ενσωμάτωσης

Ερώτημα, που ζητά άμεση απάντηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι και ποιες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται για τη σταδιακή ένταξη και ενσωμάτωση των περίπου 65.000 προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, στους οποίους έχει δοθεί άσυλο.

Πλέον είναι σαφές ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων και την περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων που θέτουν ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου τα περισσότερα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, που αποτελούσαν τους αρχικούς προορισμούς των προσφύγων, οι οποίοι έφθασαν τα δύο τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες μαζί με τις συζύγους και τα παιδιά τους πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βασιλίσσης Σοφίας, με βασικά αιτήματα την άμεση παύση όλων των απελάσεων, καθώς και την ακύρωση της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και της Συμφωνίας Προώθησης της Κοινής Διαδικασίας με την οποία θα απελαθούν χιλιάδες Αφγανοί από την Ε.Ε. στο Αφγανιστάν.

Πάγιο αίτημά τους παραμένει και η αναγνώρισή τους ως προσφύγων που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη βία και ζητούν τη στήριξη της μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης με τους αγαπημένους τους αλλού στην Ευρώπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:12