search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:01
MENU CLOSE

Υδρογονάνθρακες: Σε ποιες θαλάσσιες περιοχές θα γίνουν οι έρευνες – Ποιοι πετρελαϊκοί «κολοσσοί» ενδιαφέρονται

23.08.2017 17:53
Υδρογονάνθρακες: Σε ποιες θαλάσσιες περιοχές θα γίνουν οι έρευνες - Ποιοι πετρελαϊκοί «κολοσσοί» ενδιαφέρονται - Media

 

Οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β2885-21/8/2017), σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την επιλογή είδους σύμβασης και τον γεωγραφικό προσδιορισμό θαλασσίων περιοχών στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και την Κρήτη, για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τους χάρτες που επισυνάπτονται στις αποφάσεις του υπουργού, οι υπό παραχώρηση περιοχές βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος, βόρεια της Κεφαλονιάς, δυτικά της Λευκάδας και δυτικά της Κέρκυρας, και στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Συγκεριμένα, γι’ αυτές τις περιοχές έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός και οι  ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών.

Η διάρκεια των ερευνών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα οκτώ χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση σε δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νότια της Κρήτης από την Petroleum Geoservices(PGS) το διάστημα 2012-2014.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Όπως αναφέρεται στους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Οι πετρελαϊκοί «κολοσσοί»

Ενδιαφέρον για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης ( περίπου 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαστη) έχουν εκδηλώσει από τον περασμένο Μάιο οι εταιρείες «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exporation and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».

Για το θαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ελλάδα, ενδιαφέρονται η «Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων», όπως έχουν ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 18:00