search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:34
MENU CLOSE

Προσοχή: Αν λάβετε αυτό το μήνυμα από φίλο σας στο Facebook, σβήστε το αμέσως

25.08.2017 10:13
Καταπέλτης η Γερμανία για Facebook: Γνώριζε τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, αλλά δεν τη σταμάτησε - Media

 

Αν κάποια στιγμή ανοίξετε το Messenger του Facebook και δείτε ότι έχετε λάβει μήνυμα από κάποιον φίλο σας το οποίο περιλαμβάνει έναν «περίεργο» τίτλο και κάποιο σύνδεσμο -συνήθως τύπου bit.ly- θα πρέπει να το σβήσετε αμέσως και, σε καμία περίπτωση να μην πατήσετε πάνω στο link.

Όπως αποκάλυψε ο ερευνητής Ντέιβιντ Τζακόμπι της εταιρείας ασφαλείας διαδικτύου Kaspersky, ο συγκεκριμένος σύνδεσμος αποτελεί την «πόρτα» για να εισβάλλουν στον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνό σας τόσο κακόβουλο λογισμικό όσο και λογισμικό διαφημίσεων (adware), παρά το γεγονός ότι αρχικά φαίνεται να σας οδηγεί σε κάποιο κανονικό ιστοχώρο, όπως το YouTube.

O ερευνητής σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό πώς οι κυβερνο-απατεώνες κατορθώνουν να στείλουν το αρχικό μήνυμα, αν και εκτιμάται ότι προέρχεται από κλεμμένα στοιχεία των φίλων σας στο Facebook.

O Τζακόμπι εξήγησε ότι ο σύνδεσμος «μόλυνσης» οδηγεί σε ένα Google Doc το οποίο εμφανίζεται να περιέχει ένα βίντεο. Αν πατηθεί το βίντεο, τότε οδηγεί σε διάφορα άλλα sites, όπως μια ψεύτικη ιστοσελίδα του YouTube, η οποία καλεί το χρήστη να κατεβάσει μια υποτιθέμενη επέκταση του Chrome ή μια αναβάθμιση του Flash και στην ουσία μολύνει τον υπολογιστή ή το τηλέφωνο με κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, όποιοι βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη απάτη βγάζουν πολλά χρήματα από τις διαφημίσεις και ταυτόχρονα αποκτούν πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς του Facebook και τόνισε ότι οι χρήστες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πατούν τους συνδέσμους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:32