search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:50
MENU CLOSE

Η Λερναία Ύδρα ξαναχτυπά – Η επιστροφή του τρόμου στη Βαρκελώνη φέρνει στο επίκεντρο τα μέτρα πρόληψης

27.08.2017 03:00
bar_0.jpg

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Europol, στην ετήσια έκθεσή της σχετικά με την ασφάλεια και την τρομοκρατία στα 28 κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε προειδοποιήσει ότι επιθέσεις από το ΙSIS, σαν αυτή που είχε σημειωθεί στις 14 Ιουλίου 2016 στη Νίκαια της Γαλλίας, με ένα «τρελό» φορτηγό που οδηγούσε ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους να θερίζει δεκάδες επισκέπτες που παρακολουθούσαν αμέριμνοι τη «Γιορτή των Πυροτεχνημάτων», ήταν πιθανό να επαναληφθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη.

Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες και το Ισλαμικό Κράτος προκάλεσε νέα εκατόμβη νεκρών με την ίδια μέθοδο. Στις 19 Δεκεμβρίου ένας Τυνήσιος εισβάλλει με το φορτηγό του σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48. Λίγες ημέρες αργότερα πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ιταλία. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Λονδίνο – Στοκχόλμη

Στις 22 Μαρτίου 2017 ο οδηγός ενός οχήματος το ρίχνει πάνω στους πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Στη συνέχεια μαχαιρώνει και σκοτώνει έναν αστυνομικό προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Στις 3 Ιουνίου 2017 τρεις δράστες επιτίθενται με φορτηγάκι εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου και ύστερα με μαχαίρι σε περαστικούς στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ. Οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός της επίθεσης και σχεδόν 50 τραυματίες. Οι δράστες, τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί, φορούν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη.

Στις 7 Απριλίου 2017 ο οδηγός ενός φορτηγού διανομής εισβάλλει με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων στον πεζόδρομο Ντρότνινγκαταν στη Στοκχόλμη. Παρασύρει περίπου 20 ανθρώπους, σκοτώνει πέντε και τραυματίζει 15 πριν καταλήξει

στη βιτρίνα πολυκαταστήματος. Ένας Ουζμπέκος υπήκοος συλλαμβάνεται λίγες ώρες μετά. Σύμφωνα με την αστυνομία του Ουζμπεκιστάν, είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Αναζητώντας «αντίμετρα»

Πριν από λίγες ημέρες ήταν η σειρά της Βαρκελώνης να βιώσει έναν αντίστοιχο εφιάλτη. Ένας εικοσιδυάχρονος Μαροκινός, μέλος δωδεκαμελούς ομάδας νεαρών «μαχητών» του ISIS (όλοι νέα παιδιά, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, που είχαν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Κα-ταλωνία), έπεσε με ένα μίνι βαν πάνω σε εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες και τουρίστες στην πολυσύχναστη πλατεία Ράμπλας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.

Αυτή ήταν η πέμπτη επίθεση με αυτοκίνητο ή φορτηγό που σημειώνεται στην Ευρώπη από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τους τελευταίους 13 μήνες.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και άλλες μεγάλες πόλεις να προστατευθούν από αντίστοιχα «τυφλά» χτυπήματα των «μοναχικών λύκων» του ISIS.

Μια σύντομη και ορθή απάντηση θα ήταν πως «είναι αδύνατον να αποτραπεί μια αντίστοιχη απειλή», όπως η επίθεση ενός φανατικού με όπλο ένα μεταφορικό μέσο, όπως φορτηγό ή αυτοκίνητο. Ωστόσο στις πόλεις που ήδη επλήγησαν από το ISIS οι τοπικοί φορείς (δήμαρχοι, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι) έχουν λάβει μέτρα ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν το μέγεθος και την ακτίνα δράσης του επίδοξου μακελάρη…

Στη Νίκαια οι τοπικές αρχές ξόδεψαν περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευ-ρώ για τη λήψη μέτρων ασφαλείας, όπως η τοποθέτηση μεταλλικών μπαρών σε κεντρικές λεωφόρους και πολυσύχναστες πλατείες και οδούς. Στο Λονδίνο, έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τοποθετήθηκαν μεγάλα παρτέρια με λουλούδια και κάθετοι ογκώδεις μεταλλικοί στύλοι, ενώ ενισχύθηκαν οι περιπολίες και επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης στάσης – στάθμευσης.

Έξω από το γήπεδο Emirates της Άρσεναλ, στο Βόρειο Λονδίνο, οι ιθύνοντες βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο για να ανακόψουν την «τρελή πορεία» ενός ανεξέλεγκτου φορτηγού: κατασκεύασαν εντυπωσιακά σε διαστάσεις γλυπτά – κανόνια, το έμβλημα των «Κανονιέρηδων του Λονδίνου», και τα τοποθέτησαν έξω από τις κεντρικές εισόδους του γηπέδου!

Την κατάσταση στα χέρια τους πήραν και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην υπαίθρια ανθοκομική αγορά στην Columbia Road του Ανατολικού Λονδίνου: κάθε πρωί τοποθετούν τα φορτηγά τους κάθετα στις εισόδους της κεντρικής αγοράς δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα σε οποιονδήποτε επίδοξο… «μάρτυρα» του Ισλαμικού Κράτους.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:48