search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2017: Εκδηλώσεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα στην ανερχόμενη πολιτιστικά Ελευσίνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1983
24-08-2017
28.08.2017 03:00
aisxyleia5.jpg

 

Αποτελώντας μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της Ελευσίνας, το Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017» μεταμορφώνει την πόλη σε μια πρωτεύουσα πολιτισμού, συντελώντας καθοριστικά στη μετάβασή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Τα «Αισχύλεια 2017» φιλοξενούν 60 εκδηλώσεις υψηλού ποιοτικά επιπέδου, με πολλές από αυτές να περιλαμβάνουν ελεύθερη είσοδο στο κοινό, σε μια προσπάθεια εμπέδωσης του ότι ο πολιτισμός ανήκει σε όλους. Έτσι, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εγκαταστάσεις, διαλέξεις, όπως επίσης ένα διεθνές συνέδριο, ένας ημιμαραθώνιος δρόμου και πάρτι αναμένεται να προσφέρουν στο κοινό ουσιαστικές στιγμές γνήσιας ψυχαγωγίας.

Μετά τη μαγευτική συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στις 23 Αυγούστου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Μάρθα Φριντζήλα που παρουσιάζει τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή σε μια τραγωδία για τον άνθρωπο (25.8). Στις 27 Αυγούστου, η κινεζική όπερα Anhui Huangmei Opera Theater με την παράσταση «Goddess marriage», σε σκηνοθεσία Qiao Zhiliang, αναμένεται να γεμίσει το Φεστιβάλ με «χρώμα» και «μυρωδιά» από Ανατολή.

Τη σκυτάλη θα πάρει η Ελευθερία Αρβανιτάκη σε μια συναυλία που αναμένεται να «ταξιδέψει» μουσικά το κοινό, με ξεχωριστές ερμηνείες αγαπημένων τραγουδιών (30.8), ενώ ακολουθεί η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαΐδη, στο θέατρο Αιχμή (30.8).

Το Φεστιβάλ υποδέχεται τον Σεπτέμβριο με την παράσταση «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» (1.9), σε σκηνοθεσία και διασκευή του Δημήτρη Αδάμη, ενώ, συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, η ομάδα «Μαγικές Σβούρες» διοργανώνει ένα εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού (2.9), χαρίζοντας αμέτρητα παιδικά χαμόγελα και ενθουσιασμό.

Ακολουθούν οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου, σε συνεργασία του Θεσσαλικού Θεάτρου και του Ελληνικού Φεστιβάλ (3.9), δίνοντας τη σκυτάλη στον Διονύση Σαββόπουλο που, σταθμεύοντας το «Φορτηγό» του στο Παλαιό Ελαιουργείο, γιορτάζει τα πενήντα χρόνια από τη γέννηση του (4.9).

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, συνεργαζόμενο με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθεί η παράσταση «Επιτάφιος εν Ελευσίνι» του Χρήστου Δήμα, με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», δίνοντας μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη χροιά στο Φεστιβάλ.

Το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να απολαύσει την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου (11.9) καθώς και τη μουσική παράσταση του Κώστα Λειβαδά όπου ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Βασίλης Σκουλάς αναμένεται να αφήσουν το δικό τους μοναδικό στίγμα (13.9).

Ακολουθεί η συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη και του Λεωνίδα Μπαλάφα που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο μπάσκετ της πλατείας Μαγούλας (15.9), καθώς και η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (17.9).

Η «Συναναστροφή» αποτελεί το πρώτο τρίπρακτο και ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα της Λούλας Αναγνωστάκη. Η παράσταση είναι σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Χριστάκη και ανεβαίνει στην Ελευσίνα και στο Παλαιό Ελαιουργείο, πενήντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα, σε συμπαραγωγή με τα «Αισχύλεια 2017».

Ακολουθούν οι παραστάσεις «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (20.9) και «Ο Γάμος του Λεπρέντη» του Μιλτιάδη Χουρμούζη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου (24.9).

Το Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017» ξεχωρίζει, επίσης, για το πλούσιο εικαστικό του πρόγραμμα.

Έτσι, η έκθεση της Δανάης Στράτου ξανανοίγει τις πύλες της στο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια έκθεση που, με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και κύριο στοιχείο το πήλινο αγγείο, έρχεται σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία και τη δομή της Ελευσίνας. Στο πλαίσιο των Αισχυλείων, πραγματοποιείται άλλη μια έκθεση της Δανάης Στράτου, με τίτλο «Στοιχεία», που θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Kέντρο «Λεωνίδας Kανελλόπουλος» (έως 30.11), καθώς και η έκθεση «Βιομηχανική Ελευσίνα. Άνθρωποι και εργοστάσια 2» στο Διοικητήριο Παλαιό Ελαιουργείο (έως 15.10).

Μέσα στις ιδιαίτερες στιγμές των φετινών Αισχυλείων θα περιλαμβάνεται, μια μοναδική αναβίωση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών χώρων που θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο μέσω οπτικοακουστικών τεχνών (2.9), ο 30ος ημιμαραθώνιος «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού» που περιλαμβάνει μια διαδρομή 21 χιλιομέτρων από την Αθήνα έως στην Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού (10.9), καθώς και το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ξεχωριστές συναυλίες θα προσδώσουν στο φεστιβάλ πινελιές από τζαζ, κλασικά, έντεχνα και έθνικ ακούσματα (22.9 έως 2.10), ενώ θα πραγματοποιηθούν και κινηματογραφικές προβολές στον θερινό κινηματογράφο (έως 7.9).

Περιλαμβάνοντας, για ακόμη μια φορά, εκδηλώσεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα, το φεστιβάλ Αισχύλεια 2017 εντάσσεται αρμονικά στη σταθερά ανοδική πολιτιστική πορεία της Ελευσίνας. Μια πόλη με δυναμική παρουσία που ξέρει, θέλει και μπορεί να μεταμορφωθεί σε δημιουργική οντότητα και να αποτελέσει πρότυπο προς μίμηση.

Info: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα: www.aisxylia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:27