search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:09
MENU CLOSE

Τις Κυριακές 5 και 12 Νοεμβρίου η εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς

28.08.2017 04:53
Τις Κυριακές 5 και 12 Νοεμβρίου η εκλογή αρχηγού του νέου φορέα της κεντροαριστεράς - Media

 

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Athens Gate, απέναντι από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του real.gr.

«Στόχος μου είναι να καταστήσω τη δημοκρατική παράταξη πλειοψηφία στην κοινωνία» αναμένεται να είναι το βασικό του σύνθημα, ενώ, επικαλούμενος την επιτυχία του στο Δήμο Αθηναίων, θα υποσχεθεί πως «όπως ένωσα το χώρο στις δημοτικές εκλογές και κερδίσαμε τις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα το 2011 και το 2014, έτσι θα πράξω και τώρα». 

Ούτως ή άλλως οι προγραμματικές κατευθύνσεις του Δημάρχου Αθηναίων για την υποψηφιότητά του αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον -κυρίως η στάση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γ. Καμίνης, εν συνεχεία, θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τη Φώφη Γεννηματά, ενώ έχει ζητήσει συναντήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας με όλους τους επικεφαλής των κομμάτων και τάσεων που αποτελούν σήμερα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Τούντας των Κινήσεων για τη Δημοκρατία και ο Απόστολος Πόντας της ΕΔΕΜ. 

Το επόμενο διάστημα, ο Γ. Καμίνης αναμένεται να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και να ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. 

Οι πληροφορίες τον φέρουν, πάντως, να μην διεκδικεί νέα θητεία στον Δήμο και να υποβάλλει την παραίτησή του κοντά στις εθνικές εκλογές, καθώς προτίθεται να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών – αναμένεται μεγάλη μάχη με τον Κώστα Σκανδαλίδη για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο.

Εντός της εβδομάδας – πιθανόν και την Πέμπτη, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί – θα ανακοινώσει εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου την υποψηφιότητά του και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με την ελπίδα το Ποτάμι να μην έχει απώλειες, καθώς οι φήμες φέρουν τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Γιώργο Αμυρά να μην εντάσσονται στο νέο κόμμα της κεντροαριστεράς. 

Ούτως ή άλλως οι διεργασίες στο Ποτάμι τις επόμενες ημέρες και έως την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Θεοδωράκη αναμένονται έντονες, με αποτέλεσμα να έχουν μια μικρή επιφύλαξη για την υποψηφιότητά του.

Τι θα πράξουν

Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο νεαρός ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένει να ανακοινωθούν πρώτα οι οριστικές αποφάσεις της Επιτροπής του Νίκου Αλιβιζάτου για τους όρους εκλογής του νέου αρχηγού, αλλά και τις οριστικές αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς φέρεται να θεωρεί πως εάν δεν συμμετάσχει το Ποτάμι στη διαδικασία, θα πρόκειται περί παρωδίας.

Την Πέμπτη ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξουν Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Απόστολος Πόντας, αλλά και εάν τελικά θα υπάρξει υποψήφιος από το ΚΙΔΗΣΟ: Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ενημερώσει τη Φώφη Γεννηματά ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ σε συνάντηση στον Μαραθώνα, οι Δημήτρης Ρέππας και Φίλιππος Σαχινίδης αρνούνται να είναι υποψήφιοι, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο Μιχάλης Καρχιμάκης. 

Η στήριξη από τον Σωκράτη Ξυνίδη, στενότατο συνεργάτη επί χρόνια του Γιώργου Παπανδρέου, στον Γιώργο Καμίνη, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν μήπως ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει υπογείως τον Δήμαρχο Αθηναίων, η ηγεσία του ΚΙΔΗΣΟ όμως διαψεύδει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της η Φώφη Γεννηματά, αλλά και ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, που έχει ξεκινήσει δραστήρια την προεκλογική του εκστρατεία.

Την Πέμπτη οι αποφάσεις

Η Επιτροπή Αλιβιζάτου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης για το νέο φορέα, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, την προσεχή Πέμπτη. 

Από τα σημεία διαφωνίας είναι αν θα υπάρξει ή όχι και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού, με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να είναι θετική μόνο στην περίπτωση που είναι απολύτως κατοχυρωμένο το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.

Αλλάζει όνομα;

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πάρα πολύ πιθανό να αλλάξει όνομα, μετά και την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να συμμετάσχει στη προεκλογική διαδικασία. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει διαμηνύσει πως θα είναι υποψήφιος μόνο σε έναν νέο φορέα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση υπήρξαν και οι αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατόπιν εισήγησης της Φώφης Γεννηματά. 

Ενδιαφέρον εμφανίζει, αν σε μια τέτοια περίπτωση, αν θα διαλυθούν τα κόμματα, πρωτίστως δε το ΠΑΣΟΚ – ενδεχόμενο για το οποίο υπάρχουν ήδη αντιδράσεις.

Η ημερομηνία εκλογής

Η Επιτροπή Αλιβιζάτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr στη συνεδρίασή της την περασμένη Παρασκευή, κατέληξε στην απόφαση η εκλογή αρχηγού του νέου κόμματος της κεντροαριστεράς να πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου: Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ο δεύτερος γύρος. 

Εκτός, βεβαίως, και αν υπάρξει κάποιο γεγονός μη υπολογίσιμο, όπως π.χ. η εταιρεία που θα αναλάβει το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας να ζητήσει κάποιο επιπλέον χρόνο ώστε να είναι απολύτως έτοιμη.

Το μήνυμα

Σαφές μήνυμα, πάντως, ενόψει των διεργασιών στην κεντροαριστερά αποστέλλει η Φώφη Γεννηματά, που όπως όλα δείχνουν περιμένει τον αντίπαλό της στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

«Όσοι συζητούν εύσημους τρόπους για να δώσουν το ¨παρών¨ στη μεγάλη συνάντηση της κεντροαριστεράς, τους καλοδεχόμαστε και τους διευκολύνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνεργάτες, όπως αποκάλυψε χθες η Realnews, αποστέλλοντας μήνυμα πρωτίστως προς τον επικεφαλής του Ποταμιού. 

«Όσοι αναζητούν προσχήματα για καθυστερήσεις και επιδιώκουν να τινάξουν τις διαδικασίες στον αέρα, πρέπει να αντιληφθούν ότι τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν».

 

 

 

Πηγή: Real.gr
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:05