search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:50
MENU CLOSE

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» μπήκε σε τροχιά

28.08.2017 12:57
Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» μπήκε σε τροχιά - Media

 

Ολοκληρώνοντας την παρθενική του εμφάνιση το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» τέθηκε σε τροχιά στο πολιτιστικό σύμπαν του μικρού μας πλανήτη. Με πλήρωμά τους το φανατικό κοινό του Φεστιβάλ που γέμισε – για τρίτη φορά – ασφυκτικά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο,  οι Χρήστος Παρασκευόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο)  και  Ιωάννα -Βασιλική Κοράκη (μετζοσοπράνο) τερμάτισαν το σύντομο ταξίδι του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» με μια μοναδικής αρτιότητας συναυλία, που αναμφίβολα καταγράφεται ως μια ανεπανάληπτη εμπειρία στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να βρεθούν το Σάββατο 26 Αυγούστου 2017 στην κορυφή του λόφου της Άνω Σύρου.

Πριν τη συναυλία και μετά την ξενάγησή τους στο μεσαιωνικό οικισμό από τους «Μικρούς ξεναγούς της Άνω Σύρου», οι παρευρισκόμενοι στην τρίτη και τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του Χρήστου Παρασκευόπουλου (καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ «ΑΝΩ») με θέμα «Η συνθετική πορεία του εκκλησιαστικού οργάνου στην ιστορία».

Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση από την προκαθορισμένη ώρα έναρξής της ξεκίνησε και αυτή τη φορά η συναυλία της βραδιάς, με μεγάλο αριθμό θεατών να παραμένουν υπομονετικά όρθιοι, εντός και εκτός ναού, αφού και τα επιπλέον καθίσματα που τοποθετήθηκαν δεν αποδείχτηκαν αρκετά για να καλύψουν την προσέλευση του κοινού που ξεπέρασε ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις των υπεύθυνων της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα της συναυλίας κάλυψε όλες τις  περιόδους της ιστορίας της δυτικής μουσικής – από το μπαρόκ έως το αμερικανικό spiritual – πάντα σε σχέση με το πώς οι συνθέτες εξέφρασαν μέσα από τη μουσική τους τη λατρεία προς το Θεό.  Τα κομμάτια που επιλέχθηκαν και αποδόθηκαν με ιδιαίτερη ευαισθησία από την Ιωάννα – Βασιλική Κοράκη και τον Χρήστο Παρασκευόπουλο ενθουσίασαν το κοινό της συναυλίας, που στις εξαιρετικές εκτελέσεις των δύο μουσικών αναγνώρισε και επιβράβευσε με το παρατεταμένο χειροκρότημα του τον επαγγελματισμό, την αγάπη τους για τη μουσική και την έμπρακτη αφοσίωσή τους στο μουσικό τομέα που υπηρετούν.

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» αποτελεί πλέον μια αξιοπρόσεκτη μελέτη περίπτωσης πολιτιστικής διοργάνωσης,  που κατάφερε να αναδείξει και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου που το φιλοξενεί. Με σημείο εκκίνησης την πρόσφατη επισκευή του εκκλησιαστικού οργάνου του «Σαν Τζώρτζη», πέτυχε – μετά από πολύμηνη προετοιμασία και αριστοτεχνική παρουσίαση – να μετατρέψει ένα παροπλισμένο ιστορικό κειμήλιο σε δυναμικό πόλο έλξης των απανταχού θαυμαστών του «βασιλιά των οργάνων» και να καθιερώσει τον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου – εκτός από χώρο προσευχής και λατρείας – σε έναν νέο, απαράμιλλης ομορφιάς χώρο πραγματοποίησης συναυλιών υψηλού επιπέδου.

Η Καθολική Επισκοπή Σύρου και η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ «ΑΝΩ»  ευχαριστούν για την πολύτιμη στήριξή τους: τον μέγα χορηγό ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τους χορηγούς μετακίνησης ASTRA AIRLINES και BLUE STAR FERRIES, καθώς και τους χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ3, ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, MUSIC PAPER, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, CYCLADES24, SYROSTODAY, SYROS AGENDA, ΑΙΓΑΙΟ LIVE 95.8 και EMPNEUFSI 107 FM.   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43