search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:56
MENU CLOSE

Reuters: Kρίση γάλακτος στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα

28.08.2017 15:11
Reuters: Kρίση γάλακτος στην Ευρώπη τα Χριστούγεννα  - Media

Στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν οι τιμές γάλακτος στην Ευρώπη μέχρι τα Χριστούγενα, αφού υπάρχει έλλειψη στα γαλακτοκομικά προϊόντα της γηραιάς ηπείρου.

«Οι τιμές του γάλακτος πρόκειται να αυξηθούν στην Ευρώπη, καθώς η ηπειρωτική Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη γάλακτος, κρέμας και βουτύρου μέχρι τα Χριστούγεννα», δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος, Peder Tuborgh,  μιας από τις μεγαλύτερες γαλακτοκομικές εταιρείες στον κόσμο, του γαλλικού γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Arla Foods.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παγκόσμιες τιμές του γάλακτος, σταθεροποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι πολύ χαμηλά.

«Έχει υπάρξει έλλειψη γάλακτος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι», επισημαίνει στο Reuters και προσθέτει ότι «υπάρχει μεγάλη έλλειψη προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου παντού στην Ευρώπη. Δεν θα είναι καθόλου εφικτή η κάλυψη της ζήτησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι εκείνες οι δυνάμεις που σπρώχνουν τις τιμές σημαντικά».

Μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015, ακολούθησε απότομη πτώση των τιμών με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να μειώσουν την παραγωγή το περασμένο έτος. Με τη μείωση της παραγωγής, οι τιμές αυξήθηκαν το 2017.

Σημειώνεται ότι ο Arla, ένας συνεταιρισμός που ανήκει σε 12.500 αγρότες στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και το Βέλγιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει την τιμή που πληρώνει για το γάλα από τους αγρότες για τρίτο συνεχή μήνα το Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Arla αύξησε την τιμή που κατέβαλε στους αγρότες-ιδιοκτήτες της κατά 19%.

«Μετά από αυτό θα μπορούσαμε να το αυξήσουμε μία ακόμη φορά φέτος, αλλά αυτό είναι λίγο αβέβαιο. Νομίζω ότι έχουμε ήδη το κύριο μέρος των αυξήσεων τιμών που θα δούμε φέτος», είπε ο Tuborgh. Τέλος, εκτίμησε ότι η παραγωγή γάλακτος θα προλάβει το επόμενο έτος και θα αυξηθεί κατά 2-3%.

Η ερχόμενη άνοιξης στη Νέα Ζηλανδία θα αποτελέσει το κλειδί για παραπάνω κινήσεις τιμών στην παγκόσμια αγορά γάλακτος, σύμφωνα με αναλυτές.

 

Πηγή: Reuters

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:56