search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:10
MENU CLOSE

Οι ισολογισμοί μίλησαν

16.10.2011 16:26
Οι ισολογισμοί μίλησαν - Media

Ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση εμφανίζουν οι  ελληνικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από έκθεση με τα στοιχεία κερδοφορί­ας. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 13,3%, ο τζίρος αυξήθηκε, έστω και οριακά, κατά 3,1%.

Ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση εμφανίζουν οι  ελληνικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από έκθεση με τα στοιχεία κερδοφορί­ας. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κέρδη εμφανίζονται μειωμένα κατά 13,3%, ο τζίρος αυξήθηκε, έστω και οριακά, κατά 3,1%.

Όπως προκύπτει από την επεξερ­γασία των ισολογισμών 500 εταιρει­ών για το 2010, που παρουσιάζεται σε δημοσίευμα στα «Νέα», αν και το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η βα­θιά κρίση στην οποία βρίσκε­ται η ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά όλοι οι επι­χειρηματικοί κλάδοι να εμφανίζουν ζημιογόνο τελικό καθαρό αποτέ­λεσμα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρέμειναν κερδοφόρες καταγράφοντας θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκε στα 96,4 δισ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη τους -προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIΤDA) – διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ.

Χρυσοφόρα φιλέτα

Στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών, σύμφωνα με την ICAP, η πλειονότητα παρέμει­νε σταθερή, με τις 16 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και το 2010. Κο­ρυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2010 για δεύτερη συνεχή χρονιά εί­ναι η ΔΕΗ, παρά τη μείωση της κερδο­φορίας της το 2010 (μείωση κερδών ΕΒΙΤDΑ κατά 11%), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΟΠΑΠ και στην τρίτη η Cosmote.

Όσον αφορά τη «σύνθεση» της πρώ­της εικοσάδας εταιρειών με τα μεγαλύτερα κέρδη, σε αυτήν συμμετείχαν εννέα εταιρείες του τομέα λοιπών υπη­ρεσιών, έξι βιομηχανίες, μόλις τέσσερις τράπεζες και μία εμπορική εταιρεία.

Επιπλέον, για ακόμη μία χρονιά, σε σύγκρι­ση και με τα συνολικά κέρδη EBITDA όλων των ελληνικών επιχειρήσε­ων, το μερίδιο κερδών των κορυφαίων 20 εταιρειών της κατάταξης ανήλθε σε 62%, σημαντι­κά αυξημένο από το αντίστοιχο 45% του 2009, γεγονός που δείχνει ότι δια­χρονικά η υψηλή κερδοφορία αφορά κατά κύριο λόγο έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών.

Πέραν της κατάταξης των μεμονω­μένων εταιρειών, στην έκδοση παρουσιάζονται και οι 200 πιο κερδοφό­ροι όμιλοι εταιρειών στην Ελλάδα το 2010 με βάση τα κέρδη EBITDA. Από τους ενοποιημένους ισολογισμούς του 2010 προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ομίλων. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο συ­νολικός κύκλος εργασιών των ομίλων που περιλαμβάνονται στη λίστα της ΙΟΑΡ αυξήθηκε κατά 3,6%, τα συνο­λικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 16% και τα προ φόρου κέρδη κατά 54%. Και σε αυτό το επίπεδο διαπι­στώνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει μία μικρή ομάδα επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, εφόσον οι 20 κο­ρυφαίοι όμιλοι της κατάταξης κάλυ­ψαν (από κοινού) ποσοστό της τάξης του 74,6% επί των συνολικών κερδών ΕΒΙΤDΑ καθώς και το 63,6% του συνο­λικού κύκλου εργασιών που πραγματο­ποίησαν οι 200 όμιλοι της κατάταξης. Κορυφαίος όμιλος βάσει κερδοφο­ρίας για το 2010 ήταν και πάλι ο όμι­λος εταιρειών ΟΤΕ Α.Ε., με τον όμιλο εταιρειών ΔΕΗ Α.Ε. στη δεύτερη θέση, τρίτη την Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. και τέταρτη την Cosmote A.Ε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:03