search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:53
MENU CLOSE

Δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα: Η Ευρώπη επανέλαβε την πολιτική αδυναμία της να διαχειριστεί το προσφυγικό

01.09.2017 03:00
eu-1.jpg

 

Χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια και ο χαμός στα νερά της Μεσογείου τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ώστε οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να αναγνωρίσουν ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου είναι ξεπερασμένη και αδύναμη να ελέγξει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο μετά το τέλος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, χρειάστηκε να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα «σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης» (τα hotspots ή «δομές φιλοξενίας») εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο για να παραδεχθούν οι ισχυροί της Ευρώπης, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ακόμα και αν πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, παραμένουν ανεπιθύμητοι στην Ευρώπη.

Άλλωστε πόσο διαφορετικά μπορεί να ερμηνευθεί η απόφαση της «μίνι συνόδου κορυφής» για το μεταναστευτικό στις 28 Αυγούστου στο Παρίσι, με πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας και τη συμμετοχή των ηγετών Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και των αντίστοιχων εκπροσώπων του Τσαντ, του Νίγηρα και της Λιβύης (σ.σ.: των τριών αφρικανικών κρατών που «φιλοξενούν» στα εδάφη τους τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Μαύρη Ήπειρο, βίαια εκτοπισμένων από τις πατρίδες τους λόγω εμφύλιων συγκρούσεων ή φυλετικών – θρησκευτικών εκκαθαρίσεων);

Η απόφαση περιορίστηκε σε μια επανάληψη «βαρύγδουπων» αλλά ασαφών δεσμεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών για έναν «διαρκή και ανελέητο πόλεμο κατά των κυκλωμάτων δουλεμπόρων – διακινητών». Έναν πόλεμο που τρία χρόνια τώρα έχει καταφέρει μόνο να καταστήσει το δουλεμπόριο και τη διακίνηση ανθρώπων την πλέον επικερδή δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος (τα κέρδη του δουλεμπόρων υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ετησίως) και τον άδικο χαμό δεκάδων χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Επανακήρυξη… πολέμου

Παραβλέποντας την πραγματικότητα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο, ο «πρωτεργάτης» της άτυπης συνόδου Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, επανακήρυξε τον «πόλεμο» εναντίον των οργανωμένων δικτύων που διακινούν όπλα, ναρκωτικά και μετανάστες.

Δικαιολογώντας την επιλογή των κρατών που συμμετείχαν, η οποία άφησε εκτός συνόδου άλλες χώρες «πρώτης γραμμής», συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Μακρόν σημείωσε ότι στην παρούσα φάση ο κύριος όγκος των μεταναστευτικών ροών συγκεντρώνεται στην κεντρική Μεσόγειο. Λιβύη, Τσαντ και Νίγηρας εκπροσωπούν τις βασικές χώρες διέλευσης μεταναστών σε αυτό το κομμάτι της Μεσογείου.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «σχέδιο δράσης» που περιλαμβάνει τη δραστική αντιμετώπιση των διακινητών – τονίζοντας ότι συνδέονται στενά με την τρομοκρατία -, την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την οικονομική ενίσχυση των αφρικανικών χωρών διέλευσης και την ενίσχυση των προσπαθειών για πολιτική σταθεροποίηση της Λιβύης. Αντιθέτως, δεν περιέλαβε παλαιότερη πρότασή του για δημιουργία hotspots στην Αφρική, που δεν βρήκε ανταπόκριση στις κυβερνήσεις της Μαύρης Ηπείρου, οι οποίες ζητούν πιο γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Πάντως, Βερολίνο και Κάιρο ανακοίνωσαν συμφωνία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, η οποία προβλέπει μέτρα οικονομικής στήριξης της Αιγύπτου.

Η αλήθεια των αριθμών

Η πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα επίσημα στατιστικά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο, αποδεικνύει ότι απέτυχαν παταγωδώς όσα μέτρα ελήφθησαν κατά το παρελθόν:

♦Από τις αρχές του 2017 έχουν περάσει στην Ευρώπη τουλάχιστον 123.644 άνθρωποι προερχόμενοι από τη βόρεια και τη νότια Αφρική.

♦Το κύριο βάρος των ροών έχει επωμιστεί η Ιταλία, που έχει «υποδεχθεί» έως και σήμερα 98.720 πρόσφυγες και μετανάστες, και ακολουθούν η Ελλάδα με 14.653 και η Ισπανία με 9.738 ανθρώπους.

♦Τουλάχιστον 2.421 άνθρωποι έχουν χαθεί φέτος στη Μεσόγειο.

♦Φέτος είναι η πρώτη φορά, από το 2011 που ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, που οι Σύροι δεν αποτελούν την πλειονότητα των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη.

♦ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στα κέντρα πρώτης υποδοχής το 15% των προσφύγων κατάγονται από τη Νιγηρία (16.319, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο των Σύρων, που μέχρι στιγμής ανέρχεται στους 7.688, καταλαμβάνοντας την… 5η θέση μετά τους μετανάστες από τη Γουινέα (10.065), την Ακτή Ελεφαντοστού (9.186) και το Μπαγκλαντές (8.687), που καταλαμβάνουν τη 2η, 3η και 4η θέση των ροών.

1.000 αφίξεις στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περισσότερες από 14.600 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, κυρίως στη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου περισσότεροι από 1.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προστέθηκαν στους 65.000 που παραμένουν δύο χρόνια εγκλωβισμένοι.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις δομές είναι η νέα «φωνή απελπισίας» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την κατάσταση στο hotspot στο Βαθύ της Σάμου, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι υποχρεώνονται να διαμένουν χωρίς κατάλυμα ως αποτέλεσμα των αυξημένων αφίξεων των τελευταίων ημερών. Το ήδη υπερπλήρες Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspot) στο Βαθύ, το οποίο εκτιμάται ότι φιλοξενεί πάνω από 1.600 ανθρώπους, δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους. «Την περασμένη εβδομάδα οι 346 άνθρωποι που έφτασαν στη Σάμο προστέθηκαν στους 522 ανθρώπους που είχαν ήδη φτάσει στο νησί από τις αρχές Αυγούστου.

Η Σάμος είναι σήμερα το ελληνικό νησί που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, ακολουθούμενη από τη Χίο και τη Λέσβο, ανατρέποντας την εικόνα που είχε σημειωθεί μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, κατά την οποία παρατηρούνταν στη Λέσβο οι περισσότερες αφίξεις» αναφέρουν οι ΓΧΣ.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα μέλη και οι εθελοντές της ΜΚΟ και άλλων φορέων στο hotspot της Σάμου για να βοηθήσουν τους νεοαφιχθέντες, δεν υπήρχαν διαθέσιμες εφεδρικές σκηνές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που ανάγκασε ενηλίκους και παιδιά να κοιμηθούν στο ύπαιθρο εκτεθειμένοι σε κακές συνθήκες υγιεινής και πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:50