search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39
MENU CLOSE

Το ραντεβού δεν είναι πάντα τζάμπα: Με ποια «κόλπα» γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ παραπλανούν ασθενείς

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1984
31-08-2017
01.09.2017 03:00
eop.jpg

 

Με το αγκάθι των αμοιβών σε γιατρούς του Ε-ΟΠΥΥ έρχεται συχνά αντιμέτωπη η γενιά των 500 ευρώ, σαν να μην της έφταναν τα βιοποριστικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει. Καθόλου σπάνιο εξ’ άλλου δεν είναι το φαινόμενο γιατροί να ζητάνε 25 και 50 ευρώ σε κάθε επίσκεψη – παρ’ ότι πληρώνονται γι’ αυτήν από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την ανάγκη των ασφαλισμένων.

Τι μπορεί να κάνει η γενιά των 500 ευρώ όταν εξαπατηθεί από αυτούς τους «γιατρούς»; Να τους καταγγείλει στους ιατρικούς συλλόγους και να πληρώσει υποχρεωτικά ένα παράβολο αξίας 50 ευρώ ή να προσλάβει δικηγόρο;

Η απάντηση είναι ότι δεν θα βρει ποτέ το δίκιο της και, παρ’ ότι ίσως τα ποσά φαίνονται γελοία, η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι δεν είναι. Για όλες τις κινήσεις απαιτούνται έξτρα χρήματα, τα οποία ένα παιδί αυτής της γενιάς σκέφτεται διπλά και τριπλά για να τα καταβάλλει, δεδομένου ότι έχει ήδη πέσει θύμα εξαπάτησης και έχει πληρώσει αυτά που δεν θα έπρεπε.

Μια μητέρα καταγγέλλει:

«Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου η κόρη μου παρουσίασε πυρετό και βραχνάδα στη φωνή. Της πρότεινα να επισκεφθούμε τον γιατρό μας, αλλά εκείνη, που είναι παιδί των 500 ευρώ, έψαξε στον ΕΟΠΥΥ να βρει γιατρό με ανοιχτό πλαφόν για να μην του πληρώσει επίσκεψη. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε γιατρό, ο οποίος είχε διαθεσιμότητα 39/200 ασφαλισμένους. Την εξέτασε, έβγαλε τα συμπεράσματά του και έδωσε οδηγίες.

Όταν η κόρη μου τον ρώτησε τι οφείλει, εκείνος της είπε ότι το πλαφόν του ισχύει μόνο για φάρμακα και της ζήτησε 25 ευρώ! Όταν η κόρη μου επέστρεψε στο σπίτι, διαπίστωσε ότι δεν της είχε δώσει απόδειξη και αμέσως του τηλεφώνησε για να τη ζητήσει, λέγοντας του ότι την θέλει για τη φορολογική της δήλωση. Εκείνος της απάντησε ότι, κανονικά, έπρεπε να της πάρει 50 ευρώ, γι’ αυτό “τι απόδειξη ζητάς;”

Για καταγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο, ούτε κουβέντα, βεβαίως, γιατί αυτό προϋποθέτει παράβολο των 50 ευρώ. Αυτή η γενιά, των 500 ευρώ, φίλοι μου, έχει να αντιμετωπίσει “φραγκοφονιάδες” και ένα ανάλγητο και εχθρικό κράτος!».

Το πρόβλημα

Φυσικά το παιδί αυτό δεν είναι το μόνο που έχει εξαπατηθεί από «γιατρούς». Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από ασφαλισμένους, έλεγχοι και συστάσεις. Αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται από γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ με τη δικαιολογία ότι έχει «κλείσει» το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα, για τις οποίες οφείλουν –σύμφωνα με τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ – να μην ζητούν αμοιβή επίσκεψης.

Το 2016, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) έλεγξε πάνω από 30 συμβεβλημένους γιατρούς που απαιτούσαν επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους, με το αιτιολογικό ότι είχε συμπληρωθεί το όριο των 200 επισκέψεων τον μήνα.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν ότι οι γιατροί δεν είχαν συμπληρώσει τις 200 επισκέψεις. Οπότε δεν δικαιούνταν να ζητάνε έξτρα αμοιβή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «άτυπος τιμοκατάλογος» για τις εκτός πλαφόν επισκέψεις κυμαίνεται από 5 έως 20 ευρώ, μπορεί και παραπάνω, αναλόγως των υπηρεσιών.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν γιατροί που καταχωρούσαν στο σύστημα νέες συνταγές σε ασφαλισμένους κάθε τρία λεπτά ή ακόμα και περίεργες ώρες, ενώ αντιστοιχούσαν την κάθε συνταγή με επίσκεψη ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα να εξαντλείται το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων. Αυτό γινόταν αφού οι ασφαλισμένοι άφηναν το βιβλιάριό τους για να τους γράψει κάποια στιγμή ο γιατρός τα φάρμακα ή με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι γιατροί δεν τηρούσαν την υποχρέωσή τους να δηλώνουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ τα προγραμματισμένα τους ραντεβού, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι. Έτσι, όταν καλούσαν για να προγραμματίσουν επίσκεψη, βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη.

Τα νέα μέτρα

Με αφορμή έγγραφα της ΥΠΕ-ΔΥΦΚΑ, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε νέα μέτρα, τα οποία θα εφαρμόζονταν από 1 Σεπτεμβρίου και προκάλεσαν την αντίδραση των γιατρών.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) είναι υπέρ της κάλυψης των αναγκών των ασθενών, κατά της καταστρατήγησης κάθε συμβατικής υποχρέωσης, είτε από τον ΕΟΠΥΥ είτε από τους παρόχους υγείας, και ζητάει την ανάκληση της ανωτέρω οδηγίας και τη διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των ιατρών, για να μην δημιουργούνται προβλήματα, που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την υφιστάμενη περίθαλψη» γράφει ο ΠΙΣ σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

Τελικά ο ΕΟΠΥΥ τροποποίησε την ανακοίνωσή του για τα νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να δέχεται το ανώτερο 100 επισκέψεις ασφαλισμένων την εβδομάδα και 20 την ημέρα, ενώ ο ελάχιστος χρόνος επίσκεψης θα είναι τα 15 λεπτά της ώρας.

Επιπλέον, όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί καλούνται να δηλώσουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΔΑΠΥ Παροχών το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους, κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι. Τέλος, επισημαίνει ότι από τα παραπάνω εξαιρούνται τα έκτακτα περιστατικά.

Μένει να δούμε αν αυτά τα μέτρα θα έχουν αποτελέσματα, αν και η αισιοδοξία δεν ξεχειλίζει… 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:39