search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:23
MENU CLOSE

Brexit: Σε διάλογο… μονολόγων μετατρέπονται οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών

31.08.2017 15:16
Σκληρό μήνυμα Μπαρνιέ προς το Λονδίνο: Μην περιμένετε μεγάλο μεταβατικό διάστημα για το Brexit - Media
 
Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατράπηκαν σήμερα σε διάλογο κωφών, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για την μικρή πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με το ζήτημα του λογαριασμού που θα πρέπει να πληρώσει το ΗΒ όταν αποχωρήσει από το μπλοκ.
 
«Καμία αποφασιστική πρόοδος» δεν σημειώθηκε έπειτα από τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για τα ζητήματα που συνδέονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ – ΕΕ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν με τον τρέχοντα ρυθµό προόδου.
 
Από την πλευρά του ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οι πλευρές «έκαναν κάποια συγκεκριμένα βήματα προόδου», ενώ επιτεύχθηκε ένας «υψηλός βαθµός σύγκλισης» για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θα «εξετάσει ενδελεχώς» τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει το ΗΒ όταν αποχωρήσει από το μπλοκ.
 
«Αυτή την εβδομάδα κάναμε πολλές χρήσιμες αποσαφηνίσεις σε πολλά σημεία», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντέιβις. «Όμως δεν καταγράψαμε καμιά αποφασιστική πρόοδο σε κανένα από τα κύρια ζητήματα, αν και η συζήτηση που είχαμε για την Ιρλανδία ήταν γόνιμη», πρόσθεσε.
 
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είχε επικρίνει το Λονδίνο ότι επιζητά το «ανέφικτο» – όπως να έχει λόγο για τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ενόσω είναι εκτός αυτής – σε μια σειρά από έγγραφα θέσης που έδωσε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση.
 
Ο Ντέιβις επανέλαβε τις εκκλήσεις του Λονδίνου για την γρήγορη εκκίνηση των συνομιλιών για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν αντίκτυπο σε κάθε μέρος της συμφωνίας για τους όρους του διαζυγίου.
 
«Οι συζητήσεις μας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά πιο ευέλικτη και ρεαλιστικά ότι αυτή της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:19