search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:47
MENU CLOSE

Φοιτητές, προσοχή! – Τι πρέπει να αποφεύγουν κατά την αναζήτηση ενοικιαζόμενης κατοικίας

03.09.2017 03:00
foit.jpg

 

«Καλύτερα να αγοράσεις ένα ακίνητο, παρά να το νοικιάσεις τη σήμερον ημέρα» είναι το «μότο» των μεσιτών ακινήτων, αφού οι αγοραστές, αντί ενοικίου, θα καταβάλλουν μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, όπου μετά το πέρας της φοιτητικής ζωής θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό είτε να το μισθώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, σωρευτικά από το 2008 έως το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν μειωθεί κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους).

Τα μισθώματα ποικίλλουν ανάλογα με την απόσταση του ακινήτου από τη σχολή του φοιτητή, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής συνιστά σε φοιτητές και γονείς να προσέχουν τα εξής:

Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρεια. Συνεπώς, οι υποψήφιοι ενοικιαστές δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

 Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και το τι υπηρεσίες προσφέρει αυτή (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).

 Να ελέγχουν καλά το σπίτι για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε αυτός να τις διορθώσει και να το παραλάβουν σε καλή κατάσταση. Συνιστάται να μη νοικιάζουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.

 Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

 Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.

 Οι φοιτητές ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον ενοικιαστή.

Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών  κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τις ίδιες συνέπειες για τον ενοικιαστή με την καθυστέρηση του ενοικίου. Γι’ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.  Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (πληροφορίες για την Αθήνα-Αττική από την ι-στοσελίδα του συλλόγου www.e-akinita.gr).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46