search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:54
MENU CLOSE

Ποιοι ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των επιβατών στα πλοία

01.09.2017 08:24
Ποιοι ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των επιβατών στα πλοία - Media

Με το τελευταίο κύμα των εκδρομέων του καλοκαιριού να επιστρέφει τα στελέχη των ακτοπλοϊκών εταιρειών ξεκίνησαν ήδη έναν πρώτο απολογισμό της θερινής περιόδου που «έκλεισε» την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που παρουσιάζει το vima.gr η φετινή κίνηση παρουσίασε αύξηση σε σχέση με πέρυσι σχετικά με τις αναχωρήσεις των επιβατών από το λιμάνι του Πειραιά. 

Τα στελέχη των εταιρειών ωστόσο σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «ένα γεμάτο πλοίο που φεύγει από Πειραιά με προορισμό τις Κυκλάδες το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι και στην επιστροφή του είναι γεμάτο. Το αντίθετο συνήθως συμβαίνει. Επίσης ο κόσμος φεύγει μαζικά συνήθως το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου αλλά επιστρέφει σταδιακά». Όπως επισημαίνουν η κίνηση εφέτος κυμάνθηκε, περίπου, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. 

Ειδικά, σε δημοφιλείς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες τα πλοία αναχωρούσαν με πληρότητα που έφτανε το 90% ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση προς Κρήτη. Αίσθηση έκανε ο αυξημένος αριθμός επιβατών που επέλεξαν εφέτος τη Λήμνο για καλοκαιρινές διακοπές. Ανεβασμένος σε σχέση με πέρυσι ήταν και ο αριθμός των επιβατών προς Σποράδες. 

Επίσης κίνηση εμφάνισε και το λιμάνι της Καβάλας καθώς πολλοί επιβάτες προερχόμενοι από τις βαλκανικές χώρες το επέλεξαν για να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Σύμφωνα με στοιχεία των κεντρικών λιμεναρχείων και ναυτιλιακών εταιρειών, από τον Πειραιά, πέρυσι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, αναχώρησαν συνολικά, για διάφορα νησιά του Αιγαίου, 1.423.646 επιβάτες και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού 469.917. Το ίδιο διάστημα, από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν 467.937 επιβάτες, ενώ από το Λαύριο 122.215 επιβάτες. 

Με βάση τα στοιχεία του Λιμενικού τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά συνολικά 340.044 επιβάτες ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (έως τις 30/8) 1.224.723 φτάνοντας τους 1.564.767. 

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει 85.308 ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (έως τις 30/8) 412.639. 

Από τη Ραφήνα, τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει 121.354 ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (έως τις 30/8) 385.572. 

Από το Λαύριο τον Ιούνιο του 2017 είχαν αναχωρήσει 32703 επιβάτες ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (έως τις 30/8) 100.889. 

Kαι εφέτος, πάντως, δεν έλειψαν τα παράπονα επιβατών για τις αυξημένες τιμές των εισιτηρίων των πλοίων ειδικά για οικογένειες που ταξίδευαν με αυτοκίνητα για τα νησιά του Αιγαίου. Από την πλευρά τους εκπρόσωποι εταιρειών σημείωναν ότι υπήρχαν στη διάθεση των επιβατών πολλές προσφορές. 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση στην ακτοπλοΐα ο επικεφαλής της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων XRTC κ. Γιώργος Ξηραδάκης επεσήμανε ότι «κινήσεις που σχετίζονται με αναθεωρήσεις τιμολογιακών πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να συνοδεύονται με τον επαναπροσδιορισμό του προσφερόμενου ακτοπλοϊκού προϊόντος φαντάζουν πλέον απαραίτητες για την αναβίωση του κλάδου. Το «νέο» ακτοπλοϊκό προϊόν θα πρέπει να δώσει έμφαση στη συνολική εμπειρία του πελάτη η οποία σχετίζεται όχι μόνο με την ποιότητα του πλοίου αλλά και με τις υπηρεσίες που παρέχει το εισιτήριο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Δεδομένου ότι η θαλάσσια μεταφορά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί εύκολα σε επίπεδο χρόνου τις αεροπορικές συνδέσεις πλην ορισμένων εξαιρέσεων, και από τη στιγμή κατά την οποία ο ανταγωνισμός από αέρος είναι πιο έντονος από ποτέ την τελευταία πενταετία, οι εταιρίες του κλάδου θα πρέπει να αυτοσχεδιάσουν και να προσαρμόσουν το «νέο» προϊόν σύμφωνα με τις δεξιότητες που έχουν». 

Όπως αναφέρεται στα κύρια σημεία της έκθεσης «οι ακτοπλοϊκές εταιρίες συνεχίζουν να μη μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας κυρίως λόγω αυξημένου αεροπορικού ανταγωνισμού… Η τιμή του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου παραμένει ακριβό για το μέσο Έλληνα καταναλωτή συγκριτικά με τις αεροπορικές μεταφορές για τις μετακινήσεις του στα νησιά». 
 

 

 

Πηγή: tovima.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:53