search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:50
MENU CLOSE

Πέθανε η σπουδαία Ελληνίδα της Αιγύπτου, Στέλλα Κυριάζη

01.09.2017 09:52
Πέθανε η σπουδαία Ελληνίδα της Αιγύπτου, Στέλλα Κυριάζη - Media

 

Θλίψη σκόρπισε σε όλον τον ελληνισμό της Χώρας του Νείλου η απώλεια της Στέλλας Κυριάζη, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σύγχρονη ευεργέτιδα του αιγυπτιακού ελληνισμού. Μία Ελληνίδα που γεννήθηκε πάμπτωχη στη λαϊκή συνοικία Σούμπρα του Καΐρου, έγινε η πιο πλούσια Αιγυπτιώτισσα από τις επιχειρήσεις του συζύγου της Κυριάκου Κυριάζη, πήρε τον τίτλο της «Μάνας» της παροικίας, βοήθησε το Πατριαρχείο και όλα τα σωματεία… Και σήμερα, στις 3.00 το απόγευμα, όλη η παροικία θα της πει το τελευταίο «αντίο» στην εκκλησία Παναγίας Ηλιούπολης Καΐρου.

Η Στέλλα Κυριάζη ήταν μέχρι σήμερα (στα 74 χρόνια της) αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (η πρώτη γυναίκα που εξελέγη και ως κοινοτική επίτροπος παλαιότερα αλλά και αντιπρόεδρος στα τέλη του 2016). Χρημάτισε επίσης πρόεδρος και σε άλλα σωματεία αλλά, ίσως για κείνην το πιο σημαντικό έργο ήταν αυτό που επιτέλεσε ως πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία», στο οποίο εξάντλησε όλη την αγάπη της και βοήθησε όσο λίγοι Αιγυπτιώτες, τους χρήζοντες ανάγκη.

Η αγάπη της επεκτάθηκε και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου με τη βοήθεια και στήριξη του συζύγου της Κυριάκου Κυριάζη, ανακαίνισαν εκ βάθρων τον καθεδρικό ναό της Παναγίας Ηλιούπολης Καΐρου, όπου σήμερα θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία της και όπου αναγορεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια «Μεγάλη Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας».

Δήλωση ο υφ. Εξωτερικών Τ. Κουίκ για την απώλεια της Στέλλας Κυριάζη

«Από χθες, η ομογένεια της Αιγύπτου έγινε φτωχότερη. Έχασε έναν άνθρωπο που μεγάλωσε στα σπλάχνα της χρόνια, χάρη στη βοήθεια και την αγάπη των συμπαροίκων της και που κατάφερε αργότερα να γίνει εκείνη που βοήθαγε όλους. Η μάνα της καϊρινής παροικίας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ για την απώλεια της σπουδαίας Ελληνίδας και ευεργέτιδας της ελληνικής παροικίας, Στέλλας Κυριάζη.

«Η απώλεια της αντιπροέδρου της ελληνικής κοινότητας Καΐρου και της προέδρου του σωματείου “Μαρία η Αιγυπτία”, σύζυγος, αδελφή, μητέρα και γιαγιά και αρωγός όλων όσοι είχαν ανάγκη, αφήνει ένα μεγάλο κενό στο Κάιρο, στην Αίγυπτο και στην ελληνική ομογένεια» σημείωσε ο κ. Κουίκ και τόνισε καταληκτικά πως «η μεγάλη αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Στέλλα Κυριάζη, μένει ζωντανή στη μνήμη όσων την αγάπησαν και κυρίως στον Κυριάκο, στα παιδιά της, στα αδέλφια της και στα εγγόνια της».

Πηγή: thestival.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:50