search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:36
MENU CLOSE

Τρεις «λογικοί» δίπλα στον Τραμπ -Οι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατηγοί που σβήνουν τις προεδρικές φωτιές στον Λευκό Οίκο

04.09.2017 03:00
tr-2.jpg

 

Τρεις άνθρωποι σε θέσεις – κλειδιά αποτελούν κατά γενική ομολογία τους «ενηλίκους» του Λευκού Οίκου. Είναι αυτοί χωρίς τους οποίους οι διπλωμάτες των χωρών – συμμάχων των ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν πώς θα ήταν τα πράγματα. Πρόκειται για τον Τζον Κέλι (νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου), τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ (σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας) και τον Τζιμ Μάτις (υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ)

Στη μέχρι τώρα χαοτική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν είναι κατάλληλος για τη θέση, οι σύμμαχοι αλλά και οι αντίπαλοι των Η ΠΑ ποντάρουν με ανακούφιση στους διαύλους επικοινωνίας με τους τρεις συγκεκριμένους.

Ανώτατος Κινέζος διπλωμάτης, που μίλησε στο «Newsweek» υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέει ότι το Πεκίνο και πολλές άλλες κυβερνήσεις δεν είχαν ιδέα τι να κάνουν με τον Τραμπ όταν εξελέγη πρόεδρος και ένιωσαν εν μέρει ασφαλείς μόνο όταν ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Μάτις, ΜακΜάστερ και Κέλι, που είχαν τη φήμη «έξυπνων και πάνω απ’ όλα λογικών ανθρώπων».

Στέλεχος του Ομπάμα έχει δηλώσει ότι όλες οι μέχρι τώρα αποτυχίες της διοίκησης Τραμπ, από το φιάσκο με την απαγόρευση της μετακίνησης μεταναστών μέχρι την ανικανότητα να περάσει οποιοδήποτε σημαντικό νομοθέτημα, θα φαίνονταν ασήμαντες μπροστά στο τι θα γινόταν αν κάποιος από αυτούς τους τρεις ανθρώπους απομακρυνόταν από τη θέση του. «Θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα αν κάποιος από αυτούς έφευγε. Ο λόγος; Θα σήμαινε ότι οι τρελοί θα έκαναν πια στ’ αλήθεια κουμάντο». Ως «τρελοί» χαρακτηρίζονται οι διάφοροι απίθανοι τύποι του κύκλου του εθνικιστή Στιβ Μπάνον, δεξιού χεριού του Τραμπ και μέχρι πρότινος υπεύθυνου στρατηγικής.

Κοινό σημείο το Ιράκ

Οι Μάτις, ΜακΜάστερ και Κέλι είναι όλοι πρώην στρατηγοί και παράλληλα μελετητές ή και ακαδημαϊκοί. Το κοινό τους σημείο είναι ότι όλοι τους έχουν θητεύσει στο Ιράκ. Ο Κέλι, μάλιστα, υπηρέτησε ως διοικητής μεραρχίας υπό τον Μάτις στο Ιράκ. Εκεί έζησε από πρώτο χέρι το πόσο ψυχρά αποφασιστικός μπορούσε να γίνει ο Μάτις.

Ο Μάτις είναι φανατικός μελετητής και η προσωπική του βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πάνω από 7.000 τίτλους. Συνήθιζε να προτρέπει τους αξιωματικούς του να διαβάζουν Μάρκο Αυρήλιο. Είναι ο μόνος από τους τρεις που αφιερώθηκε από την αρχή σε στρατιωτική καριέρα. Φοίτησε σε ελίτ στρατιωτική Ακαδημία και μετά στο Γουέστ Πόιντ. Οι Κέλι και Μάτις προέρχονται από οικογένειες της εργατικής τάξης και στη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ κατατάχθηκαν στους πεζοναύτες.

Η περίπτωση του Κέλι παρουσιάζει μια ακόμη ιδιαιτερότητα: Είναι ο πιο υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος στον αμερικανικό στρατό που έχασε τον γιο του στη μάχη σε Ιράκ ή Αφγανιστάν. Ο 29χρονος Ρόμπερτ Κέλι, αξιωματικός του Ναυτικού, πάτησε νάρκη στο Σανγίν του Αφγανιστάν το 2010 και πέθανε ακαριαία.

Από τους τρεις στρατηγούς, ανώτερος θεωρείται ο Μάτις. Όταν το 2013 παραιτήθηκε από επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης, η κίνησή του θεωρήθηκε αμφισβήτηση στη διακυβέρνηση Ομπάμα. Στην πρώτη του συνάντηση, πάντως, με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Μάτις είπε στον Τραμπ ότι είχε πρόβλημα με κάποια από τα πράγματα που έλεγε στην προεκλογική του καμπάνια, με τον Τραμπ να του απαντά «Ok, μη σε απασχολεί».

Η «στροφή» για το Κατάρ

Στο Πεντάγωνο ο Μάτις θεωρείται το πρόσωπο που σχεδιάζει την επαναχάραξη της πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Αυτός, ο ΜακΜάστερ και ο Κέλι πέρασαν τον Αύγουστο δουλεύοντας μεθοδικά κάθε σενάριο για στρατιωτική απάντηση στις κινήσεις της Β. Κορέας, συμπεριλαμβανομένης και μιας κυβερνοεπίθεσης με σκοπό την αχρήστευση των πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ. Είναι αυτοί που εξηγούσαν επίμονα στον Τραμπ τις καταστροφικές συνέπειες ενός προληπτικού χτυπήματος από πλευράς των ΗΠΑ.

Όμως δεν παύουν να αιφνιδιάζονται κάθε τόσο από τον εξαιρετικά παρορμητικό πρόεδρο. Όταν ο Τραμπ τουιτάρισε τον ενθουσιασμό του για το οικονομικό εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ, επειδή το Κατάρ φέρεται να χρηματοδοτεί ομάδες που οι Η ΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές, ο Μάτις έσπευσε να εξηγήσει στον πρόεδρο τη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η αεροπορική βάση Al-Udeid στο Κατάρ και τις δυσλειτουργίες που θα της δημιουργούσε ένα εμπάργκο. Αυτό ήταν το τέλος του ενθουσιασμού του Τραμπ για αποκλεισμό του Κατάρ.

Μία ακόμα από τις δηλώσεις Τραμπ που εξέπληξαν δυσάρεστα τον Μάτις ήταν η προεδρική ανακοίνωση ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα δέχονταν πια διεμφυλικούς στις τάξεις τους. Ο εκπρόσωπος του Μάτις άφησε να διαρρεύσει ότι «επισήμως είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την εντολή του Τραμπ, αλλά σε προσωπικό επίπεδο θα επιχειρήσει να αντισταθεί».

Μπάνον και Αφγανιστάν

Ο ΜακΜάστερ βρισκόταν σε ανοιχτή κόντρα με τον ακροδεξιό Στιβ Μπάνον, τον επικεφαλής στρατηγικής του Τραμπ που απολύθηκε στις 18 Αυγούστου. Στο πεδίο των οικονομικών ο Μπάνον είναι φανατικός οπαδός του προστατευτισμού, στάση που ο ΜακΜάστερ θεώρησε εξ αρχής πως δημιουργεί μεγάλα προβλήματα με άλλες χώρες – βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Στην εξωτερική πολιτική ο Μπάνον είναι εθνικιστής, με απόψεις που βρήκαν από την πρώτη στιγμή αντίθετους τους Μάτις και Κέλι. Όπως για παράδειγμα στο θέμα του Αφγανιστάν, όπου ο Μπάνον επιθυμούσε να πάψει κάθε ανάμειξη των Αμερικανών, ενώ οι ΜακΜάστερ, Μάτις και Κέλι πρέσβευαν ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ ενέχει το ρίσκο να ξαναδημιουργηθεί μια συμμαχία μεταξύ Ταλιμπάν – Αλ Κάιντα, κάτι που είχε οδηγήσει στα τρομοκρατικά χτυπήματα τον Σεπτέμβριο του 2001.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο Τραμπ είπε πρόσφατα πως αρχικά το «ένστικτό του του έλεγε να αποδεσμευτεί η Αμερική», αλλά στην πορεία πείστηκε ότι μια εσπευσμένη αποχώρηση θα δημιουργούσε «κενό που θα εκμεταλλεύονταν οι τρομοκράτες». Κοινώς, «πέρασε» η άποψη ΜακΜάστερ και όχι η άποψη Μπάνον.

Ο… «υπονομευτής»

Ο Μπάνον φρόντιζε να υπονομεύει συστηματικά τον ΜακΜάστερ βάζοντας το Breitbart News και άλλα ακροδεξιά σάιτ να τον κατηγορούν ανοιχτά για υπονόμευση των πολιτικών του Τραμπ και κατ’ επέκταση των επιθυμιών του αμερικανικού λαού που τον ψήφισε. Όμως, ο συνδυασμός του διορισμού του Κέλι ως προσωπάρχη με την επείγουσα ανάγκη να βρεθεί η σωστή αντιμετώπιση στο πρόβλημα των πυρηνικών της Β. Κορέας «τσιμεντάρει» την εξουσία των τριών στρατηγών.

Αυτό έγινε καταφανές τον Ιούλιο, όταν ο Κέλι απαίτησε να απολυθεί ο Άντονι Σκαρα-μούτσι, ο νεοδιορισμένος διευθυντής επικοινωνίας, ύστερα από απρεπείς δηλώσεις που έκανε στο «New Yorker». Ο Κέλι τον   θεωρούσε  ακατάλληλο για τη δουλειά και φρόντισε να περάσει ευθέως το μήνυμά του στον Τραμπ. Ότι, πολύ απλά, «είτε θα γίνονται τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο είτε δεν αναλαμβάνω το πόστο». Ο Τραμπ δέχτηκε, κι έτσι ο προσωπικός του φίλος Σκαραμούτσι «ξηλώθηκε» μόλις δέκα ημέρες αφότου είχε διοριστεί.

Ο Κέλι απαίτησε ακόμη από τον Τραμπ οι ΜακΜάστερ και Μάτις να έχουν το ελεύθερο να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιους συνεργάτες θα προσλαμβάνουν και θα απολύουν. Έτσι επετράπη στον ΜακΜάστερ να «ξεφορτωθεί» τέσσερις αξιωματούχους του «κύκλου» του Μπάνον που απολάμβαναν της προστασίας του Τραμπ. Ανάμεσά τους και τον 31χρονο Έζρα Κοέν Γου-άτνικ, διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, τον οποίο οι διευθυντές στις υπόλοιπες υπηρεσίες πληροφοριών αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση θεωρώντας τον ανίκανο και άπειρο.

Έφυγαν ή «τους έφυγαν»…

Από τότε που έγινε πρόεδρος ο Τραμπ ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνεχείς ανακατατάξεις, εσωτερικές διαμάχες και αναταραχές.

Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουν «εκκαθαριστεί» οι εξής:

♦Στιβ Μπάνον: Επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού, δεξί χέρι του Τραμπ και, κατά γενική ομολογία, ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στον Λευκό Οίκο. Απομακρύνθηκε σε λιγότερο από επτά μήνες.

♦ Ράινς Πρίμπους: Προσωπάρχης. Απομακρύνθηκε σε έξι μήνες.

Σον Σπάισερ: Γραμματέας Τύπου, γενικός διευθυντής  Επικοινωνιών.  Παραιτήθηκε σε έξι μήνες.

Μάικλ Φλιν: Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Παραιτήθηκε σε τρεις εβδομάδες. ♦ Μάικ Ντάμπκι: Διευθυντής επικοινωνίας. Παραιτήθηκε σε τρεις μήνες. ♦ Κάθλιν ΜακΦάρλαντ: Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Παραιτήθηκε σε τέσσερις μήνες.

♦ Κέιτι Γουόλς: Αναπληρώτρια επικεφαλής Προσωπικού. Απολύθηκε σε δύο μήνες.

♦Άντονι Σκαραμούτσι: Διευθυντής Επικοινωνίας. Απολύθηκε σε δέκα ημέρες.

Πυροσβέστες για τον Κιμ

Δεν είναι λίγες οι φορές, λοιπόν, που οι αποκαλούμενοι «ενήλικοι» στον Λευκό Οίκο του Τραμπ πρέπει να επιτελέσουν χρέη πυροσβέστη. Όπως στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας. Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στις 5 Αυγούστου το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ απείλησε με ακόμη περισσότερες πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές και διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι «θα το πληρώσουν ακριβά», με συνέπεια ο Τραμπ να εκραγεί. Στις 8 Αυγούστου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αν η Βόρεια Κορέα απειλήσει ξανά τις ΗΠΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπη «με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ πριν».

Αυτή η ρητορική Τραμπ, όμως, ήταν τόσο υπερβολική ώστε ξάφνιασε τους πάντες – Ευρώπη, Πεκίνο, Μόσχα – αλλά και τους ΜακΜάστερ, Μάτις και Κέλι, που σύμφωνα με τους βοηθούς τους δεν είχαν ιδέα ότι ο πρόεδρος θα έκανε τέτοια δήλωση.

Οι ΜακΜάστερ και Μάτις, μαζί με τον υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, έσπευσαν να καθησυχάσουν τους θορυβημένους συμμάχους των

ΗΠΑ και να τους διαβεβαιώσουν ότι δεν επρόκειτο να ξεσπάσει πόλεμος και ότι η Ουάσιγκτον συνέχιζε μέσω της οδού της διπλωματίας, αλλά και να τους πείσουν ότι από τον συγκεκριμένο πρόεδρο θα υπάρχουν τέτοια ξεσπάσματα. Ωστόσο ο Τραμπ ακούει τι του λένε αυτοί οι τρεις – τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Εννοώντας ότι μπορεί να λέει τρελά πράγματα, αλλά δεν πρόκειται να κάνει κάτι τρελό.

Ασιάτες διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον έπλεξαν το εγκώμιο στην «τριάδα» για την «καθησυχαστική παρουσία» της. Το ερώτημα βέβαια είναι αν ο Τραμπ θα συνεχίσει και στο μέλλον να τους ακούει. Όλοι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, άλλωστε, υπηρετούν υπό τον πρόεδρο. Το ίδιο ισχύει και για τους ΜακΜάστερ, Μάτις και Κέλι. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή ο Τραμπ θα μπορούσε να θεωρήσει τις υπηρεσίες τους μη αναγκαίες.

Όμως, στον Λευκό Οίκο του Τραμπ η σχέση του προέδρου με τους «στρατηγούς» του είναι πιο περίπλοκη. Ο Τραμπ δεν διαθέτει πείρα ούτε στην πολιτική ούτε στην εθνική ασφάλεια. Ο σεβασμός που χαίρουν οι ΜακΜάστερ, Μάτις και Κέλι και η φήμη τους ως ιδιαίτερα ευφυών και σοβαρών προσδίδουν στον Τραμπ κύρος, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος και το κατανοεί και το επιθυμεί…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26