19/10/2019 19:29:40
2.9.2017 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1984 στις 31-08-2016

Τα τετράδια της Ανζέλ, η ψυχή της Χριστίνας…

Τα τετράδια της Ανζέλ, η ψυχή της Χριστίνας… - Media

 

Νιώθω πάντα μια ιδιαίτερη ευαισθησία όταν στην τέχνη καταγράφεται η Ιστορία. Κι από μικρός, όταν άρχισα να μαθαίνω τι έγινε σ’ αυτόν τον άδικο κόσμο πριν γεννηθώ, αγαπούσα τους λαούς που πλήρωσαν με αίμα τη γέννηση και την εξέλιξή τους.

Όσοι άνθρωποι αρμενικής καταγωγής μπήκαν στη ζωή μου ήταν ξεχωριστοί. Περήφανοι για την προέλευσή τους, πάντα μαχητικοί για τη συνέχεια των επόμενων γενιών…

Ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους είναι και η Χριστίνα Αλεξανιάν. Ηθοποιός που εκτιμώ, φίλη που αγαπώ, δεν αρκείται στη φήμη και τη δόξα που δίνει η τηλεόραση ή το «εμπορικό» θέατρο, αλλά με κάθε ευκαιρία δίνει την ψυχή της για την πατρίδα της καρδιάς της.

«Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου” έλεγα από μέσα μου. Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στο δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ’χε γίνει μέρα».

Τα λόγια αυτά θα τ’ ακούσουμε στη σκηνή του θεάτρου από τη Χριστίνα, που θα μας αφηγηθεί μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία, όπου η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της και μείς, οι θεατές, μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Όπως τα έζησε η ίδια... Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί.

Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της...

Η υπόθεση. 1915. Γενοκτονία των Αρμενίων. Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της.

Η μάνα - μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια.

Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων.

Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη...

Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά.

Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με τον φόβο και τον θάνατο... Με τα γέλια και τις χαρές...

Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

Οι συντελεστές

Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου - Σκηνοθεσία: Χριστίνα Αλεξανιάν

Φωνή - Ούτι: Haig Yazdjian

Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Γκίκας

Σκηνικά - Κοστούμια: Μυρτώ Καραπιπέρη

Βοηθός σκηνοθέτη: Κώστας Κρασαββίδης

Πρεμιέρα: 16 Σεπτεμβρίου 2017, Άλσος Νέας Σμύρνης

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.