search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:05
MENU CLOSE

Ηράκλεια 2017 – Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη: «Στην καρδιά μου κλείνω την Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1984
31-08-2017
04.09.2017 03:00
mikis1.jpg

 

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αποτέλεσε τον πρώτο δήμο που στις 14 Ιουνίου του 1995 με αφορμή τα 70ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, τίμησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη – παρουσία του – σε μια λαμπρή γιορτή στην κεντρική πλατεία, ανοίγοντας έναν κύκλο πανελλήνιων εορτασμών.

Η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τον Μανώλη Μητσιά, τη Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Λέκκα και την «Aνεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» – που δημιουργήθηκε με αφορμή τα συγκεκριμένα γενέθλια – να ξεσηκώσουν το πολυπληθές κοινό με τις μουσικές και τα τραγούδια τους, τη στιγμή που οι φίλοι του ξακουστού μουσικοσυνθέτη, Μανώλης Αναγνωστάκης, Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος, Ανδρέας Λεντάκης, Τηλέμαχος Χυτήρης και Λυκούργος Καλλέργης συνέτειναν με τις ευχές τους στον ενθουσιώδη παλμό του κόσμου.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, ο δήμος πρωτοπορεί και τιμά, για ακόμη μία φορά, τον Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας και γιορτάζοντας το έργο και την ιστορία του πολυδιάστατου δημιουργού, σε κάθε του βήμα. Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Ηράκλεια 2017» – Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη: «Στην καρδιά μου κλείνω την Ελλάδα» θα διαρκέσει εννέα ημέρες, προσφέροντας στο κοινό πολλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Οι ηθοποιοί Μπέτυ Βαλάση και Νίκος Γαλανός θα ανοίξουν την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ (9/9), μιλώντας για την πολυσχιδή προσωπικότητα του μουσικοσυνθέτη, ενώ στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και οι ερμηνευτές Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Μητσιάς θα «ταξιδέψουν» το κοινό σε υπέροχα μουσικά μονοπάτια, με αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του.

Τη δεύτερη βραδιά του φεστιβάλ ανοίγει η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου (10/9), απαγγέλλοντας ποιήματα που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ ακολουθεί ο φιλόλογος, συγγραφέας και εικαστικός Αναστάσης Μαδαμόπουλος με το : «Ο λόγος της ποίησης ανταμώνει το μέλος του Μίκη». Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου και το κιθαριστικό ντουέτο των Νότη Μαυρούδη και Γιώργου Τοσικιάν, παρουσιάζοντας τη μουσική δημιουργία «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα», σε μια απόπειρα να εκφράσουν τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής…

Την αυλαία της τρίτης βραδιάς του φεστιβάλ ανοίγουν οι ηθοποιοί Μαίρη Ιγγλέση και Γιάννης Τσιώμου (11/9), παρουσιάζοντας τον «Μίκη της μουσικής». Αμέσως μετά, με την κιθάρα του Δημήτρη Ζαφειρέλη και το σαξόφωνο του Γιάννη Λεγάκη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον «Θεοδωράκη σε τζαζ-ροκ», τη στιγμή που ο χορευτικός όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, με χοροδιδάσκαλο τον Δημήτρη Μπάκο μας ταξιδεύει «Από τον Τσεσμέ στη Χίο, με τους γονείς του Μίκη, 1922 μ.Χ.». Τη βραδιά κλείνει η θεατρική παράσταση: «Οίκος Ευγηρίας – Η Ευτυχισμένη Δύσις» του Μανώλη Κορρέ, σε σκηνοθεσία της Βάσως Παπαθεοδώρου – Μπελίτση και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι ηθοποιοί Κατερίνα Γιαμαλή και Αλμπέρτο Εσκενάζυ θα καλωσορίσουν το κοινό κατά την τέταρτη βραδιά του φεστιβάλ (12/9), παρουσιάζοντας τον «Μίκη της Τέχνης και του Πολιτισμού». Μάλιστα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά με αληθινές μαρτυρίες πάνω στη σκηνή για το θέμα: «Ο Θεοδωράκης στις γειτονιές του Ηρακλείου – Άλλοτε και Τώρα» του συγγραφέα – συλλέκτη Μανώλη Τασούλα, ενώ με τον Δημήτρη Γούζιο στο βιολοντσέλο και τον Βαγγέλη Μποντά στο πιάνο και τη φωνή, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και να σιγοτραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η έναρξη της πέμπτης βραδιάς του φεστιβάλ (13/9) πραγματοποιείται από τους ηθοποιούς Νίκο Μαγδαληνό και Κοσμά Χειράκη, οι οποίοι παρουσιάζουν τον «Χορωδιακό και Συμφωνικό Μίκη», ενώ την ίδια βραδιά το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, από το αρχείο του Τάκη Μπαστέα, με θέμα τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Έπειτα, σε μια ξεχωριστή συναυλία, θα ακουστούν οι κυριότεροι ποιητικοί κύκλοι που έχει μελοποιήσει ο μουσικοσυνθέτης, από τη μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη και τη συνοδεία του Σταύρου Αγιαννιώτη στην κιθάρα.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβίου, ο ηθοποιός Δημήτρης Δεγαϊτης μας παρουσιάζει τον «Διαχρονικό Θεοδωράκη», ενώ η μικρή Διώνη Δεγαϊτη μας μιλά για τον «Αγαπημένο Μίκη των παιδιών». Ακουλουθούν κινηματογραφικά και θεατρικά αποσπάσματα από το αρχείο του συνθέτη, ενώ αμέσως μετά, ο Ηλίας Παλιουδάκης και το συγκρότημά του μας ταξιδεύουν «από την Κρήτη ώς τον Βαρδάρη», σε ένα μουσικό αφιέρωμα με έντεχνα και παραδοσιακά κομμάτια, αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Την επόμενη βραδιά (15/9), οι ηθοποιοί Τζένη Καλλέργη και Κώστας Καστανάς μάς μεταφέρουν στον «Μίκη των αρχαίων Θεάτρων και της Όπερας», ενώ οι μουσικοί Αλέξανδρος Τσαλαπατάνης και Κώστας Γεροντάκης ερμηνεύουν τραγούδια του αγαπημένου μουσικοσυνθέτη. Κατόπιν, η θεατρική ομάδα «Ελευθερίας Πράξεις» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Τι έκανες στον πόλεμο, μαμά;» της Μαρούσας Παπαστάμου, σε σκηνοθεσία Τασιλένας Βουδούρη.

Κατά την προτελευταία βραδιά του φεστιβάλ (16/9) οι ηθοποιοί Μαρία Ζαχαρή και Ηλίας Λογοθέτης παρουσιάζουν στο κοινό τον «κινηματογραφικό Μίκη». Ακολουθεί μια συγκλονιστική αναδρομή στο έργο του μουσικοσυνθέτη με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Μουσική για τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο (1954-2000)», από το αρχείο του συλλέκτη Τάκη Μπαστέα, ενώ τη βραδιά κλείνουν οι «Δροσουλίτες», ταξιδεύοντάς μας από το «Χθες στο σήμερα», σε μια βραδιά έντεχνου τραγουδιού με το μοναδικό στίγμα του σπουδαίου δημιουργού.

Η τελευταία βραδιά του φεστιβάλ ξεκινά από τους ηθοποιούς Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνη Ξένο, που παρουσιάζουν στο κοινό τον «Μίκη της Αντίστασης και του Θεάτρου». Το φεστιβάλ κλείνει με τον «κλασικό και λυρικό Θεοδωράκη», με ερμηνεύτριες τη Ράνια Μιχαλοπούλου και την Αλέκα Γιανναδάκη, ενώ από τη βραδιά δεν θα λείψουν πολλές και ξεχωριστές μουσικές και χορευτικές εκπλήξεις.

Παράλληλα, στον χώρο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη, συλλογή τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου, καθώς και πολλές εκδηλώσεις που θα ψυχαγωγήσουν δημιουργικά του μικρούς μας φίλους.

Info:

Όλες οι εκδηλώσεις των «Ηρακλείων» θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο «Χαμόγελο του Παιδιού», Πεύκων 51, Ηράκλειο Αττικής, με ελεύθερη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:04