search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:27
MENU CLOSE

Διανοητική εργασία, κοινωνικά κινήματα και έξοδος από την κρίση

14.10.2011 07:09
Διανοητική εργασία, κοινωνικά κινήματα και έξοδος από την κρίση  - Media

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο μας έφερε μπροστά σε ένα σωρό ερωτήματα που θαρρείς μας αιφνιδίασαν, όσον αφορά τον εγχώριο προβληματισμό μας, καθώς βιώναμε μακάριοι τη σαπουνόπερα της θο­ρυβώδους και κενής περιεχομένου μεταπολίτευσης. Έτσι, σήμερα, απέναντι σε μιαν αληθινή κατάσταση ανάγκης, βρισκόμαστε εντελώς απροετοίμαστοι, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματι­κότητα, αλλά κυρίως να την αντιληφθούμε! Αν και η κοινωνία μας έχει ήδη δεχτεί μεγάλες πιέσεις, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί εξοργιστικά να απαντή­σει με σοβαρότητα στα νέα ερωτήματα που προκύ­πτουν, μιας και για άλλη μια φορά στη χώρα μας η πολυφωνία εξέπεσε σε ακατάσχετη μπουρδολογία. Έτσι, κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης και διατύπωσης του προβλήματος, όπως και κάθε συμβολή προς την επίλυσή του, αποτελεί πραγματικό δώρο.

Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν
Εκδόσεις: Τόπος

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση σε παγκόσμιο αλλά και εθνικό επίπεδο μας έφερε μπροστά σε ένα σωρό ερωτήματα που θαρρείς μας αιφνιδίασαν, όσον αφορά τον εγχώριο προβληματισμό μας, καθώς βιώναμε μακάριοι τη σαπουνόπερα της θο­ρυβώδους και κενής περιεχομένου μεταπολίτευσης. Έτσι, σήμερα, απέναντι σε μιαν αληθινή κατάσταση ανάγκης, βρισκόμαστε εντελώς απροετοίμαστοι, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματι­κότητα, αλλά κυρίως να την αντιληφθούμε! Αν και η κοινωνία μας έχει ήδη δεχτεί μεγάλες πιέσεις, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί εξοργιστικά να απαντή­σει με σοβαρότητα στα νέα ερωτήματα που προκύ­πτουν, μιας και για άλλη μια φορά στη χώρα μας η πολυφωνία εξέπεσε σε ακατάσχετη μπουρδολογία. Έτσι, κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης και διατύπωσης του προβλήματος, όπως και κάθε συμβολή προς την επίλυσή του, αποτελεί πραγματικό δώρο. Έχουμε επιτακτική ανάγκη να ακούσουμε σοβαρές απόψεις για την κρίση, τα αίτιά της και κυρίως για τις δυνατότητες εξόδου από αυτή. Μέσα σε αυτή τη λογική κινείται και ο παρών τόμος, στις σελίδες του οποίου κυριαρχεί η επιστημονική επάρκεια, η πληρότητα των συλλογισμών, η σοβαρή ανάλυση της παγκόσμιας κρίσης αλλά και οι θεωρητικές τοποθετήσεις που αποτελούν προτάσεις εξόδου από την κρίση, προτάσεις επωφελείς για τις κοινωνίες και τους λαούς, οι οποίοι στενάζουν υπό την ασφυκτική πίεση της απολυταρχικής πολιτικής των αγορών που προσβλέπουν στο κέρδος. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη, η οποία προτείνει τη δημιουργία ενός νέου κόσμου που θα ξεπηδήσει από την κρίση, ο οποίος θα βασίζεται στα πανανθρώπινα ιδανικά της δημο­κρατίας και της αλληλεγγύης.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:25