search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:48
MENU CLOSE

Τι σημαίνει η πιθανή επανεκλογή της Μέρκελ – Δύο Κύπριοι ευρωβουλευτές εξηγούν

02.09.2017 13:59
Οι Γερμανίδες απαιτούν από τη Μέρκελ ίση αμοιβή και δικαιώματα - Media

 

Πιθανή επανεκλογή της Άνγκελα Μέρκελ «σημαίνει συνέχιση και ενδυνάμωση των πολύ φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων Κύπρου-Γερμανίας σε όλους τους τομείς, που σε συνάρτηση με την παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ασφαλές εχέγγυο για θωράκιση της επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών», εκτιμά ο αναπληρωτής πρόεδρος και ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Λευτέρης Χριστοφόρου.

Πολλά θα κριθούν από το κατά πόσον η Γερμανία θα μετατραπεί σε ουσιαστικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα, σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σημαίνει και για την Κύπρο έναν πιο αξιόπιστο πόλο.

Οι δύο ευρωβουλευτές κλήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να απαντήσουν στην ερώτηση τι θα σημαίνει για την Κύπρο ειδικά, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, η διαφαινόμενη επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος ανήκει στην Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και μεταξύ άλλων είναι μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει ότι η καγκελάριος Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στην ίδια πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διατηρούν, προσθέτει, «μακροχρόνιους φιλικούς δεσμούς με την κ. Μέρκελ και με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας».

Ο κ. Χριστοφόρου δηλώνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, τόσο εντός των Θεσμών της ΕΕ, όσο και ευρύτερα, «στήριξε με σθένος τις θέσεις μας στο εθνικό μας ζήτημα (Κυπριακό) και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάντοτε υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των θέσεων του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για όλα τα ζητήματα, που αναφύονταν και αφορούσαν την Κύπρο σε σχέση με την Τουρκία».

Από την παρουσία του στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Χριστοφόρου, όπως αναφέρει, διαπίστωσε ότι οι ευρωβουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας στήριξαν και στηρίζουν τις θέσεις της Κύπρου. «Μπορώ να τονίσω εμφαντικά, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν την Κύπρο», δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, η καγκελάριος Μέρκελ απέδειξε ότι «επιδιώκει την ενίσχυση, ενδυνάμωση και περαιτέρω ισχυροποίηση της ΕΕ». Επίσης, τη χαρακτηρίζει «ιδεολόγο ευρωπαΐστρια» και εκτιμά ότι «πιστεύει ακράδαντα ότι μία ισχυρή, Ενωμένη Ευρώπη, που θα διασφαλίζει την Ειρήνη στη γηραιά ήπειρο, θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας και θα αποτελεί το ανάχωμα στην τρομοκρατία, στις συγκρούσεις και στην ανασφάλεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επανεκλογή της Μέρκελ «θα δώσει συνέχεια στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οράματος, στην αποτελεσματική διαχείριση των κρίσιμων ανοικτών θεμάτων στην ΕΕ, όπως το Προσφυγικό, η Τρομοκρατία, το BREXIT, καθώς και άλλων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ , Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος ανήκει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το βέβαιο είναι ότι με τη διαφαινόμενη νίκη της Μέρκελ στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση. «Νομίζω ουδείς μπορεί να την καθορίσει αυτή τη στιγμή με ακρίβεια, γιατί θα εξελιχθεί σε συνάρτηση των σχέσεων του Ντόναλτ Τραμπ με την Ευρώπη, με τη Ρωσία και την Κίνα», σημειώνει. Επίσης, προσθέτει, σημαντική παράμετρος για τη νέα γερμανική πολιτική θα αποτελέσει η ολοκλήρωση του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, παραμένει ερωτηματικό εάν θα ακολουθήσει (η κ. Μέρκελ) «την ίδια σκληρή οικονομική πολιτική, σύμφωνα με το δόγμα Σόιμπλε ή αν θα συμπλεύσει με τον Μακρόν, για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους κοινωνικούς κραδασμούς λόγω της επιβολής της πολιτικής λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει, τονίζει ο κ. Παπαδάκης, «μια μοναδική δυνατότητα για τη Γερμανία να καταστεί και ο πολιτικός ηγεμόνας της Ευρώπης, κάτι το οποίο θα την αναγκάσει να αναπτύξει πρωτοβουλίες σε σημαντικά πολιτικά προβλήματα και αναπόφευκτα θα την οδηγήσει να διαδραματίσει ρόλο, τον οποίο μέχρι σήμερα διαδραμάτιζε μόνο στον οικονομικό τομέα».

Το ζήτημα, συμπληρώνει, είναι κατά πόσον θα επιτρέψουν οι άλλες μεγάλες δυνάμεις την ανάπτυξη πολιτικών από μέρους της Γερμανίας, που θα την καθιστούν «ουσιαστικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα».

Αυτό, εκτιμά, μπορεί να σημαίνει και για την Κύπρο «έναν πιο αξιόπιστο πόλο, όπου θα μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να επενδύσει για να ταυτίσει τα δικά της συμφέροντα με τον νέο πολιτικό ισχυρό πόλο». Το βέβαιο είναι, σημειώνει, ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις έχουν επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσβλητική στάση του Ερντογάν απέναντι σε ολόκληρο το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Βέβαια, αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα ασφυκτιούν και θα πιέσουν για εξομάλυνση των σχέσεων το συντομότερο δυνατό.

«Όλα αυτά θα παραμείνουν ερωτήματα, παρά τις προβλέψεις ότι η πολιτική της Γερμανίας δεν θα παραμείνει η ίδια όπως σήμερα, και θα πρέπει να αναμένουμε για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα μόνο μετά τους πρώτους μήνες στη νέα διακυβέρνηση της κ. Μέρκελ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:47