search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:04
MENU CLOSE

Κουρουμπλής: «3η Σεπτέμβρη και ερωτοτροπίες με τον κ Μητσοτάκη είναι απολύτως μη συμβατά»

03.09.2017 06:13
Κουρουμπλής: Το Oruc Reis να βυθιστεί, αν περάσει τα 12 μίλια! - Media

Τον γεννήτορα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου επικαλείται σήμερα, 3η του Σεπτέμβρη, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, για να απευθυνθεί στους διεκδικούντες την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

   «Ο Ανδρέας, χωρίς υπεκφυγές, θα έλεγε σε όλους στους φιλοδοξούντες για την αρχηγία να διερωτηθούν αν ο πολιτικός λόγος που εκφέρουν παραμένει στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη. Διότι 3η Σεπτέμβρη και ερωτοτροπίες με την ακρο-νεοφιλελεύθερη Δεξιά και μάλιστα του Μητσοτάκη, είναι απολύτως μη συμβατά» τονίζει ο κ. Κουρουμπλής στη συνεντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

   «Διαχρονικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη εμπεριέχει ένα αξιακό φορτίο που άντεξε στους πολιτικούς κλυδωνισμούς και στους κλυδωνισμούς του χρόνου», σημείωνει ο κ Κουρουμπλης και προσθέτει: «Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήρθε την ώρα που η κοινωνία της Ελλάδας είχε ανάγκη από ένα όραμα μηνυματικό. Όραμα που άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων».

   Απαντώντας σε βουλευτές της ΔΗΣΥ που τον χαρακτήρισαν “γενίτσαρο” ο κ. Κουρουμπλής μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όταν με διέγραψαν, επέλεξα τη συνεργασία με ένα κόμμα της Αριστεράς, με ένα μικρό τότε κόμμα. Δεν πήγα για να βολευτώ, πήγα για να αγωνιστώ. Δεν προσκύνησα τις κατουρημένες ποδιές της Δεξιάς. Και η κοινωνία με δικαίωσε. Όμως τρέφω κατ’ εξακολούθηση τα ίδια αισθήματα, όχι μόνο για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που μας ακολούθησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους πολιτικά, όπως και για αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ.

   Για τον κ. Κουρουμπλή, «στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού και στη συνείδηση της αντι-δεξιάς, αντι-νεοφιλελεύθερης κοινωνίας, η επιλογή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν αποτελεί δίλημμα», ενώ σημειώνει ότι «οι εκλογές πρέπει και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το Σεπτέμβριο του 2019».

   Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρώτη φορά θεσμοθετείται η εισαγωγή στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος μέσω πανελλαδικών εξετάσεων από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και ταυτόχρονα θα υπάρξει αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενος της συνέντευξης του υπουργού Ναυτιλίας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο και τον Γιώργο Ψύλλια.

   ΕΡ: Ποιό πιστεύετε ότι θα ήταν σήμερα το μήνυμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Τι θα έλεγε στους πολλούς -είναι αλήθεια- διεκδικητές την ηγεσίας της λεγόμενης Κεντροαριστεράς;

   

   Ο Ανδρέας, χωρίς υπεκφυγές, θα έλεγε σε όλους στους φιλοδοξούντες για την αρχηγία να διερωτηθούν αν ο πολιτικός λόγος που εκφέρουν παραμένει στις αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη. Διότι 3η Σεπτέμβρη και ερωτοτροπίες με την ακρο-νεοφιλελεύθερη Δεξιά και μάλιστα του Μητσοτάκη είναι απολύτως μη συμβατά. 

   

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα έχετε τόσο παρέμβει με δηλώσεις σας στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά που κάποιοι είπαν ότι κοντεύετε να βάλετε κι εσείς υποψηφιότητα για αρχηγός…

   

Εγώ όταν με διέγραψαν, επέλεξα δύσκολους πολιτικά δρόμους και η κοινωνία με δικαίωσε. Όμως τρέφω κατ’ εξακολούθηση τα ίδια αισθήματα, όχι μόνο για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που μας ακολούθησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους πολιτικά, όπως και γι’ αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους που παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί και με αυτούς μας συνδέει η αντιδεξιά ιδεολογία. Επιπλέον, σέβομαι και τους αγώνες τους και τη μεταξύ μας σχέση που παραμένει ζωντανή, στο κοινωνικό πεδίο. 

   

ΕΡ: Προκαλέσατε, πάντως, έντονες αντιδράσεις από τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Κωνσταντινόπουλο και κάποιους άλλους.

«Ποιός μιλάει! Αυτός που λάκισε στα δύσκολα», είπαν. «Ο Κουρουμπλής δεν δικαιούται να μιλάει γιατί συγκυβερνάει με τους ΑΝΕΛ», λένε άλλοι. Σας είπαν μέχρι και «γενίτσαρο». Τι απαντάτε; 

   

Όταν με διέγραψαν, επέλεξα τη συνεργασία με ένα κόμμα της Αριστεράς, με ένα μικρό τότε κόμμα. Δεν πήγα για να βολευτώ, πήγα για να αγωνιστώ. Δεν προσκύνησα τις κατουρημένες ποδιές της Δεξιάς. Η κοινωνία, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, έκρινε κι εμένα και αυτούς. Επαναλαμβάνω με διέγραψαν, επειδή διαφώνησα. Δεν λάκισα. Κάποιοι άλλοι λάκισαν για να χτίσουν το δικό τους κόμμα. Δεν βρήκαν ανταπόκριση στην κοινωνία, ώστε να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και επέστρεψαν, φιλώντας αυτό που άλλοτε έφτυναν. Ποιος έφυγε, λοιπόν, από τις αξίες της 3ηςτου Σεπτέμβρη; Εγώ, που με δικαίωσε η κοινωνία ή αυτοί που οδήγησαν τη μεγάλη παράταξη στο 5% και 6%; Η κοινωνία και ακούει και κρίση έχει.

   

   ΕΡ: Ποιοι από τους υποψηφίους αρχηγούς είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη σας. Ποιος ή ποια θα θέλατε να εκλεγεί ;

   

   Σέβομαι τη δημοκρατική διαδικασία αυτού του ιστορικού κόμματος που κατά καιρούς προσέφερε πολλά, ιδιαίτερα στην περίοδο του Ανδρέα και ως εκ τούτου δεν έχω τη διάθεση και δεν πρέπει να τοποθετηθώ σε μια τέτοια ερώτηση. Είναι εντελώς εσωτερικό τους θέμα, ως διαδικασία, όχι ως γεγονός πολιτικό.

   

ΕΡ: Μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα για τη Δημόσια Διοίκηση που ήσασταν βέβαια παρών, σάς κατηγόρησαν ότι αρχίσατε τις προεκλογικές παροχές; Πώς το σχολιάζετε;

   

Οι εκλογές πρέπει και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το Σεπτέμβριο του 2019. Ο Α.Τσίπρας εμπεδώνει στη συνείδηση του Λαού την πολιτική του εντιμότητα. Το συμφέρον της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτή θα υπηρετήσουμε, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος των δύσκολων μέτρων που αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε. Το έργο που θα κάνουμε μέχρι τότε όμως, είμαι βέβαιος ότι αναλόγως θα το αξιολογήσει ο ελληνικός λαός, γιατί, στη συνείδησή του, ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πολιτικά και κοινωνικά μία δεσπόζουσα πολιτική και κοινωνική προσωπικότητα. Έχει όραμα, που ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι τον αφορά.

Στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στη συνείδηση της αντι-δεξιάς, αντι-νεοφιλελεύθερης κοινωνίας, η επιλογή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη δεν αποτελεί δίλημμα. Αντιθέτως, μια τέτοια επιλογή, φαίνεται ότι για κάποιους υποψήφιους αρχηγούς οι οποίοι αρνούνται να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο πολιτικό ερώτημα, προφανώς είναι διλημματική, για να μην πω ότι μάλλον έχουν επιλέξει και φοβούνται να το αποκαλύψουν.

   

 ΕΡ: Τι γίνεται με τις ξένες επενδύσεις; Θα βοηθήσει λέτε η επίσκεψη Μακρόν; άνατε μια σημαντική πρόταση για την κρουαζιέρα. Θα δεχτούν οι δανειστές να υπάρξει ελληνικό νησί με αφορολόγητα;

   

Σε ότι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων, η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί σκληρά και να καλέσει την αντιπολίτευση, και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση, να συνδράμει την ανάγκη δημιουργίας ενός ενωτικού επενδυτικού κλίματος για τη χώρα. Όποιος συμβάλλει σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια θα εκτιμηθεί στη σκέψη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα διαθέτει πολλά και αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Που ξεκινούν από την πολιτική σταθερότητα που διαθέτει. Είδαν οι Γάλλοι, που συμμετέχουν στην επένδυση της Θεσσαλονίκης με ποιον τρόπο διασφαλίσαμε την ιδιωτικοποίηση, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, και ως εκ τούτου την εργασιακή ειρήνη. Αυτά θα ήταν μακρινό όνειρο σε περίοδο δεξιάς διακυβέρνησης. Γιατί, λοιπόν, να μην έρθουν επενδύσεις; Η πρότασή μου, πιστεύω ότι δεν είναι ουτοπική. Ήδη, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και μέσα στον Σεπτέμβριο έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τους παράγοντες της κρουαζιέρας. Όλες οι εξελίξεις στη ζωή, από κάπου ξεκινούν. Όταν έχεις πείσμα και δύναμη διεκδίκησης, μπορεί να πετύχεις πολλά. Και η ζωή απέδειξε ότι διαθέτω τέτοια όπλα. 

   

ΕΡ: Τι άλλαξε φέτος και είχαμε τέτοιες επιτυχίες στην πάταξη των παράνομων ναυλώσεων σκαφών αναψυχής; 

   

Υπάρχει ένα ερώτημα σε όλους τους φορείς των τουριστικών σκαφών αναψυχής και των γιοτ. Τι συνέβαινε τόσα χρόνια και ποιοι συμμετείχαν σε αυτό το «πάρτι» που γινόταν στο Αιγαίο, με ξένες σημαίες και με παράνομες ναυλώσεις. Ένα πάρτι από το οποίο ο χαμένος ήταν το ελληνικό Κράτος και άρα ο ελληνικός λαός. Όλοι έχουν αιφνιδιαστεί, γιατί υπάρχει πολιτική βούληση ενός υπουργού που τόλμησε να ανοίξει μέτωπο με όλα αυτά τα συμφέροντα, εντός και εκτός της χώρας. Επιπλέον, αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών ναυλώσεων. Κλείσαμε τα κενά της νομοθεσίας που όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι δεν τα «έβλεπαν» και διαμηνύσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε απλώς, αλλά ότι θα το τσακίσουμε το φαινόμενο.

   

ΕΡ: Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου σας;

   

Το ΥΝΑΝΠ εξαντλώντας τη δημόσια διαβούλευση και το δημόσιο διάλογο, φιλοδοξεί να καταθέσει ένα πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί θεσμικές παρεμβάσεις, κατοχυρώνει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, και επιλύει χρονίζοντα τρέχοντα προβλήματα. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η εισαγωγή στις παραγωγικές Σχολές του Λιμενικού Σώματος, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και, ταυτόχρονα, θα υπάρξει αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Μεταρρυθμίζεται για πρώτη φορά, επίσης, το σύστημα διατήρησης και αναβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Συνδυασμένων Μεταφορών, συγκροτεί Συμβούλιο Επιβατικών Μεταφορών Νήσων, ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια λύση διασύνδεσης των νησιών, ειδικά των απομακρυσμένων που μέχρι σήμερα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Θεσμοθετείται στρατηγικός επιχειρησιακός σχεδιασμός του Λιμενικού Σώματος, με πρόβλεψη δομής δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα, με μακροπρόθεσμο, 15ετούς διάρκειας Πρόγραμμα Προμηθειών και με Τριετές Κυλιόμενο Πρόγραμμα Προμηθειών.

Επίσης, θα ρυθμιστούν επιτέλους ζητήματα νομιμοποίησης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών σε λιμένες διεθνούς, εθνικού και μείζονος ενδιαφέροντος, με απλοποιημένη και ταχύτερη διαδικασία.

Και μία ακόμα αρκετά σημαντική πρωτοβουλία, είναι οι διατάξεις που θα αφορούν την προστασίατων εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και την πάταξη της μαύρης εργασίας, επιβάλλοντας επιτέλους στους πλοιοκτήτες τις αυστηρές κυρώσεις που ισχύουν και στην στεριά για την ανασφάλιστη εργασία.

   

ΕΡ: Πώς προωθείται η διαφάνεια στην αξιολόγηση, αλλά και στην κινητικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος;

   

Προχωράμε για πρώτη φορά -και σε πείσμα όλων όσων θέλουν να διατηρήσουν το παλαιό καθεστώς- σε εκδημοκρατισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τις υπηρεσιακές μεταβολές των στελεχών Λιμενικού Σώματος. Οι αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, των Λιμενικών θα γίνονται πια με μέριμνα για την κατοχύρωση της διαφάνειας, μέσω της λήψης των σχετικών αποφάσεων από συλλογικό όργανο, αποβλέποντας στον εξορθολογισμό του συστήματος υπηρεσιακών μεταβολών, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού, αντικειμενικά υπηρεσιακά κριτήρια, καθώς και την επάρκεια των απαραίτητων διαθέσιμων πιστώσεων.

Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο των αρχών της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας γίνεται και η εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 12:03