search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:05
MENU CLOSE

Ο Σκλαβενίτης περιόρισε τις απώλειες της αγοράς

03.09.2017 07:48
Σκλαβενίτης: Το μεγαλύτερο deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις - Media

 

Αρνητικούς ρυθμούς συνεχίζει να καταγράφει η κατανάλωση εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ωστόσο οι απώλειες, περιορίσθηκαν στο -1,1% ή 56 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος 2017- 15 Ιουλίου 2017, όταν στο πεντάμηνο ήταν στο -3,9% (πηγή: Nielsen).

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η πορεία αυτή συνδέεται κυρίως με την επαναδραστηριοποίηση του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, το οποίο “τρέχει” η εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, θυγατρικής της Σκλαβενίτης. Σύμφωνα με τους ίδιους, τους τελευταίους δύο μήνες (σ.σ. το πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος πέρασε στα “χέρια” της Σκλαβενίτης την 1η Μαρτίου), οι πωλήσεις του συγκεκριμένου δικτύου κινούνται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. 

Από την ανάλυση των στοιχείων της Nielsen για την πορεία της κατανάλωσης εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και από εκτιμήσεις προμηθευτών και παραγόντων της αγοράς, προκύπτει πως “επαναπατρίστηκε” στο πρώην δίκτυο της Μαρινόπουλος μερίδα καταναλωτών η οποία πέρυσι είχε μετακινηθεί στον ανταγωνισμό, ενώ “τράβηξε” και καταναλωτές που είχαν μεταναστεύσει σε μεμονωμένα μικρά δίκτυα. Κάτι που έχει παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο ανταγωνισμός. Οι πωλήσεις της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος, θυγατρικής του ομίλου Ahold Delhaize, στο εξάμηνο “έτρεξαν” με ρυθμό αύξησης 2%, ποσοστό μικρότερο από τα περσινά διψήφια ποσοστά, ενώ η εξομάλυνση της αγοράς, περιόρισε τα περιθώρια κέρδους της σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν όπως ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ο διεθνής όμιλος. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις της Lidl διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 738 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο τζίρο είχε κάνει η αλυσίδα από την 1η/1/2016 έως και τις 15/7/2016. 

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Αν και οι απώλειες στο σύνολο της αγοράς περιορίσθηκαν στο 1,1%, στις ταχυκίνητες κατηγορίες (όπως γάλα, βούτυρο, σοκολάτες, καθαριστικά, καλλυντικά κ.α.) ήταν υψηλότερες, αγγίζοντας το -2,1%. Συνολικά από τις 180 ταχυκίνητες κατηγορίες μόνο οι 67 κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων σε αξία ενώ οι υπόλοιπες συνέχισαν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του γάλακτος οι πωλήσεις του οποίου μειώθηκαν, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, κατά 8,6% σε αξία ή 5,1% σε όγκο. Στο γιαούρτι η πτώση άγγιξε τα 2,4% σε αξία και 0,4% σε όγκο και στα αυγά η μείωση των πωλήσεων ήταν 17,1% σε αξία, αν και η συγκεκριμένη κατηγορία πέτυχε αύξηση 3,3% στον όγκο πωλήσεων.

Εν αντιθέσει πάντως με τις ταχυκίνητες κατηγορίες οι οποίες συνεχίζουν να πιέζονται, αύξηση των πωλήσεων 2,1% σε αξία σημείωσε η κατηγορία των φρέσκων και των κατεψυγμένων προϊόντων ενώ νέα υποχώρηση 1,7% κατεγράφη στα μη τρόφιμα.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις ανά γεωγραφική περιοχή, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες. Συνολικά από τις αρχές του έτους έως και τα μέσα Ιουλίου οι πωλήσεις στη συμπρωτεύουσα υποχώρησαν κατά 8,2%, πτώση 3,1% σημείωσε ο τζίρος στη Μακεδονία/Θράκη και 0,4% στην Αττική. Ανοδικά κινήθηκε η Κρήτη (+4,4%), η Πελοπόννησος (+1,3%) και η Κεντρική Ελλάδα (+0,3%).

Πηγή: capital.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:05