search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:29
MENU CLOSE

Τι πρέπει να τρώμε για να μην πάθουμε γλαύκωμα στα μάτια

03.09.2017 08:05
Από τι κινδυνεύουν τα μάτια σας το καλοκαίρι - Πώς να προστατευτείτε  - Media

 

Αν τρώτε αρκετά πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάθε μέρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος -μια σοβαρή ασθένεια των ματιών- κατά 20% ή και περισσότερο για πολλά χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που αναπτύσσεται συνήθως όταν υγρό συσσωρεύεται στο μπροστινό μέρος του ματιού και προκαλεί πίεση, καταστρέφοντας το οπτικό νεύρο. Είναι μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jae Kang, ανέφερε στη σχετική δημοσίευση που έγινε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology, ότι εκείνοι που καταναλώνουν καθημερινά πράσινα φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή τους, έχουν 20-30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μόνο μια συσχέτιση μεταξύ αυτής της διατροφής και του μειωμένου κινδύνου για γλαύκωμα και όχι μια αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης η Δρ. Kang και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 105.000 ατόμων, που συμμετείχαν σε δύο επιμέρους μεγάλες έρευνες από το 1984 έως το 2014. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40 χρόνων και πάνω, κανείς δεν είχε γλαύκωμα όταν ξεκίνησαν οι έρευνες και όλοι έκαναν εξετάσεις ματιών κάθε δύο χρόνια. Στα 25 χρόνια της μελέτης, περίπου 1.500 άτομα ανέπτυξαν τελικά γλαύκωμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες όλων των συμμετεχόντων, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες, από εκείνους που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες πράσινων φυλλωδών λαχανικών καθημερινά (1,5 μερίδες/ημέρα), έως εκείνους που έτρωγαν πολύ λίγα ή καθόλου τέτοια λαχανικά (1 μερίδα ανά 3 ημέρες).

Γιατί τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά προστατεύουν από το γλαύκωμα;

Σύμφωνα με την δρ Kang, στο γλαύκωμα συμβαίνει μια μείωση της ροής του αίματος στο οπτικό νεύρο. Και ένας σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει τη ροή του αίματος στο μάτι είναι μια ουσία που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία είναι “πρόδρομοι” του νιτρικού οξειδίου. Όταν καταναλώνετε μεγαλύτερες ποσότητες από τέτοιου είδους λαχανικά, έχετε υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα σας και, άρα, αυξημένη προστασία από την πιθανότητα ανάπτυξης γλαυκώματος.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:28