search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17
MENU CLOSE

Σομαλία: Δέκα νεκροί μετά από επίθεση σε στρατιωτική βάση

04.09.2017 04:23
Σομαλία: 30 νεκροί σε μάχες ένοπλων χωρικών με τζιχαντιστές της Σεμπάμπ - Media

 

 

Πάνω από 10 σομαλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες όταν ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ επιτέθηκαν στη βάση τους στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, τα μέλη της αλ Σεμπάμπ ανατίναξαν ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά στην κεντρική είσοδο της βάσης για να δημιουργήσουν ρήγμα και να εισβάλουν σε αυτή, κατά μια δοκιμασμένη τακτική της οργάνωσης η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα.

«Έγινε μια επίθεση εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στο (χωριό) Μπάλα Γκουντούντ, το πρωί (της Κυριακής). Υπήρξαν θύματα (…) κατά τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 10 στρατιώτες σκοτώθηκαν. Αλλά η βάση βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Τζούμπαλαντ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της περιοχής αυτής, ο Αμπντουλάχι Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με κατοίκους του χωριού, οι ισλαμιστές πήραν προσωρινά τον έλεγχο της βάσης, τη λεηλάτησαν και αποχώρησαν αφού έβαλαν φωτιά.

Η περιοχή όπου έγινε η επίθεση βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βόρεια από το Κισμάγιο, το μεγάλο λιμάνι της νότιας Σομαλίας στον Ινδικό.

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του ραδιοφώνου της. Υποστήριξε ότι τα μέλη της σκότωσαν τουλάχιστον 26 στρατιώτες και ότι πήραν μαζί τους δύο «technicals», ανοικτά ημιφορτηγά εφοδιασμένα με βαριά πολυβόλα.

Η περιοχή Τζούμπαλαντ αποτελούσε για χρόνια ένα από τα προπύργια της Σεμπάμπ, εξασφαλίζοντας στην οργάνωση μεγάλα έσοδα από το λιμάνι Κισμάγιο. Η πόλη αυτή όμως ανακαταλήφθηκε το 2012 από τοπικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από τις κενυατικές δυνάμεις.

Το λιμάνι, περίπου 500 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, και η περιοχή Τζούμπαλαντ διοικούνται έκτοτε από μια τοπική κυβέρνηση που δηλώνει πίστη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της εύθραυστης κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τους 22.000 άνδρες της στρατιωτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

Η οργάνωση εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και κατόπιν έχασε τα περισσότερα από τα προπύργιά της, όμως συνεχίζει να ελέγχει πολλές αγροτικές περιοχές από όπου συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο και εξαπολύει επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, συχνά στην πρωτεύουσα, ή εναντίον στρατιωτικών βάσεων, σομαλικών και ξένων.

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:17