search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:55
MENU CLOSE

Αλ. Τσίπρας: «Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της»

04.09.2017 07:23
Αλ. Τσίπρας: «Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της» - Media

Με τη φράση, «να τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα», υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Apivita Νίκος Κουτσιανάς.

 

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με άξονες τις νέες και τους νέους της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εταιρεία Apivita.

 

«Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να με δέσει κάποιος στο κατάρτι σαν τον Οδυσσέα, το σίγουρο είναι ότι δεν θα έρθει η αλλαγή χωρίς να αξιοποιήσουμε τη γνώση, τα ελληνικά πλεονεκτήματα, υπό αυτή την έννοια χρειάζεται να λειτουργήσουμε πολλές φορές με αυτού του είδους το πολυμήχανο της σκέψης», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Μιλώντας για την εταιρεία τόνισε πως δεν έχει ξεχωρίσει μόνο για τον οικονομικό κυκλο εργασιών της αλλά γιατί μεγαλούργησε στην αγορά με διαφορετική φιλοσοφία. «Η κερδοφορία δεν ήταν ο αυτοσκοπός, εξαιτίας της οποίας θα θυσιάσουμε τα πάντα» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την αναφορά του στην εταιρεία για να προσθέσει ότι η κερδοφορία ήταν συνέπεια μιας πολύχρονης δουλειάς που αφορά την ποιότητα του προϊόντος και τις σχέσεις εργασίας. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε τη στρεβλή λειτουργία της επιχειρηματικότητας η οποία στο παρελθόν κινήθηκε σε μια λογική που στο βωμό του κέρδους θυσίασε τις εργασιακές σχέσεις, και μετά στηρίχτηκε σε φούσκες χρηματιστηριακές και φούσκες δανειακές.

 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα της χώρας, τόνισε ότι μπορούμε να παράγουμε αλλά δεν επενδύσαμε σε αυτό στο παρελθόν. Ο Αλέξης Τσιπρας αναφέρθηκε προσωπικά στους ιδρυτές της εταιρείας, Νίκη και Νίκο Κουτσιανά, οι οποίοι επένδυσαν στην καινοτομία πριν από 38 χρόνια και σήμερα έχουν συνεργασία με την ισπανική Puig. «Δεν ξέρω εάν θα γίνει (η Apivita) Μπαρτσελόνα αλλά η συνεργασία με την Puig σηματοδοτεί κάτι, ότι μια ελληνική εταιρεία μπορεί να κάνει πράγματα και σε διεθνές επίπεδο» και πρόσθεσε ότι «ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παραγωγική βάση σε άλλη νοοτροπία και να πετύχουμε πολλά περισσότερα από το να επουλωσουμε τις πληγές».

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι εταιρείες που σήμερα αποτελούν φωτεινή εξαίρεση να μετατραπούν σε κανόνα για την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή. «Έτσι ώστε η μικρή Ελλάδα να πάψει να είναι μικρή».

 

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως στο παραγωγικό μοντέλο συστατικό στοιχείο θα είναι η σχέση εργαζομένου με την επιχείρηση, θα υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς, όπως επεσήμανε, «ο εργαζόμενος είναι ο σημαντικότερος κρίκος στην παραγωγική διαδικασία για να πετύχει η επιχείρης».

 

«Ο αγροτικός τομέας επλήγη όχι από φυσικές καταστροφές αλλά από καταστροφικές πολιτικές, δεν αξιοποιήσαμε σωστά τα ευεργετήματα της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα κατέληξε ειτε μονόπλευρα να ενισχύονται ορισμένα προϊόντα σε βάρος άλλων είτε η ενίσχυση της παραγωγής να σημαίνει τη μείωση της ποιότητας και προανήγγειλε την αποσύνδεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την παραγωγή. «Επεξεργαζόμαστε ένα πλαίσιο υπέρ προϊόντων που το μικροκλίμα της πατρίδας μας επιβάλλει, μια σειρά από προϊόντα στα οποία αντικειμενικά η χώρα μας υπερτερεί, γίνονται αντικείμενο ερευνων άλλων χωρών, ένας από τους τομείς είναι τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, τα οποία γίνονται ανάρπαστα» σημείωσε μεταξύ άλλων σε εκτενή του αναφορά για τα βότανα στην Ελλάδα.

 

Μάλιστα όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάσε ένα πλήρες πρόγραμμα για αυτά τα φυτά, ενώ ακολούθησε και η εξαγγελία από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση στρεμμάτων από τη ΔΕΗ που θα δοθούν σε παραγωγούς αρωματικών και θεραπευτικών φυτών. «Ευελπιστούμε συντομα να φτάσουμε τα εκατό χιλιάδες στρέμματα για να καλύπτουμε τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς» τόνισε ο Αλέξης Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας λέγοντας, «το ένα είναι η ελληνική φύση και το άλλο είναι οι άνθρωποι αυτής της χώρας και θέλω να απευθυνθώ, καθώς απέναντί μου έχω κυρίως νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, και να πω ότι θα στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης» είπε ο Αλέξης Τσιπρας και συμπλήρωσε: «Πάντα θα υπάρχουν χώρες που θα παρέχουν ανταγωνιστικά μισθολόγια, άρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στην επιστήμη, να επενδύσουμε σε καινοτόμα προϊόντα».

 

«Για μας είναι πολιτική και ιδεολογική επιλογή, να δώσουμε πνοή σε αυτούς τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση – με τη συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας Κώστα Φωτακη – του ελληνικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας αλλά και στη δημιουργία του υπέρ ταμείου που ενισχύει τις καινοτόμες επιχειρήσεις με πόρους από το ΕΣΠΑ.

 

«Θα περάσουμε βήμα προς βήμα στο νέο μοντέλο παραγωγής» είπε ο πρωθυπουργός και εκφράζοντας τη χαρά του και το ενδιαφέρον του για την εταιρεία Apivita πρόσθεσε: «Θέλω να ευχηθώ να Βρεθούν πολλοί συναγωνιστές σας στην ελληνική οικονομία». Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θελουμε να μας αισθάνεστε συμμάχους και συνοδοιπόρους, έχουμε την πολιτική βούληση να συμπορευτούμε με τους νέους, επενδύουμε στο μέλλον με σχέδιο και όραμα, επενδύουμε στους νέους ανθρώπους στη νέα γενιά».

 

 

Φωτάκης: Η επίσκεψη στην Apivita σηματοδοτεί τη στήριξη στην πραγματική οικονομία

Εταιρεία πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτήρισε την Apivita, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι διαθέτει ένα υποδειγματικό, πρωτοποριακό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και αξιοποιεί τη βιοποικιλότητα και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

«Η Apivita διαθέτει ένα υποδειγματικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, που είναι πολύ σημαντικό για τη διαμόρφωση της οικονομίας της γνώσης, δηλαδή το να μπορεί να υποδεχθεί μια γνώση, αλλά και να μπορεί να αναπτύξει γνώση», τόνισε ο κ. Φωτάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι ουσιαστικά αξιοποιεί την ελληνική βιοποικιλότητα, η οποία έχει διάφορα χαρακτηριστικά με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία και αναδεικνύει».

Το τρίτο, όπως είπε ο υπουργός, έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις «που ακόμη σε περίοδο κρίσης, όπου έχει συμπιεστεί και υποτιμηθεί η εργασία, η Apivita πραγματικά ακολούθησε μια πολιτική στήριξης των εργαζομένων».

Το τελευταίο σημείο που κάνει την Apivita να ξεχωρίζει στην ελληνική και διεθνή οικονομία, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Φωτάκης, είναι η προσπάθεια που γίνεται και μάλιστα με επιτυχία, της διασύνδεσης της αρχαίας με τη σύγχρονη Ελλάδα του πολιτισμού. «Ο κήπος του Ιπποκράτη που έχει φτιάξει, η διασύνδεση, οι συμβολισμοί, τα σημειολογικά αυτά στοιχεία που συνδέουν την αρχαία με τη σύγχρονη Ελλάδα», είπε ο υπουργός.

Ακόμα ο κ. Φωτάκης χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις της Apivita «σημάδι στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της έρευνας και τεχνολογίας που αναπτύσσεται στην επιχείρηση. Είναι η οικονομία πάνω στην οποία θα βασιστούμε την επόμενη μέρα και στην οποία βασιζόμαστε ήδη, γιατί έχει ξεκινήσει η επόμενη μέρα. Είναι η οικονομία που χαρακτηρίζουμε ως οικονομία της γνώσης, που προσθέτεις αξία σ΄ αυτά που κάνεις και μπορεί να φύγεις μπροστά».

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:53