search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:26
MENU CLOSE

Ανοίγει η «αυλαία» της γ’ αξιολόγησης – Συνεδριάζει το Euro Working Group

04.09.2017 14:30
Ανοίγει η «αυλαία» της γ
 
Ανεπίσημη -αλλά ουσιαστική- έναρξη της διαδικασίας της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς συνεδριάζει το EuroWorkingGroup.
 
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τους δανειστές και η υλοποίηση των προαπαιτούμενων όπου καταγράφονται καθυστερήσεις, ενώ θα υπάρξει αναφορά στην υπόθεση Γεωργίου.
 
Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο συζητείται στη Βουλή δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα τραβήξουν το σχοινί οι δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να «μπλοκάρουν» τη ψήφισή του, η οποία αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, μέχρι να ελέγξουν μία προς μία τις διατάξεις του και κατά πόσο είναι συμβατές με το πρόγραμμα.
 
Στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να προωθήσει το καλοκαίρι, και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
 
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη λίστα, πολλά προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι καθυστερούν. Μεταξύ αυτών, ο επανυπολογισμός του 30% των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η προσαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ ΔΕΗ +0,91%.
 
Την Τρίτη το δίδυμο Τσακαλώτου – Χουλιαράκη θα συναντηθεί με τον Πιερ Μοσκοβισί, προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος στο πρόγραμμα και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα.
 
Πάντως, το EwG δεν αναμένεται να ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει πραγματοποιήσει το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους). Ετσι, το θέμα μεταφέρεται τον Οκτώβριο.
 
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 10-11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προετοιμάσουν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών. Η έναρξη της νέα αξιολόγησης τοποθετείται μετά τα μέσα Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιείται στις 13-15 Οκτωβρίου.
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εκφράσει ανησυχίες για προσκόμματα από τους δανειστές στη διαδικασία της γ’ αξιολόγησης, κυρίως δε από το ΔΝΤ.
 
(πληροφορίες: euro2day.gr)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:26