search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Πιέζουν για νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα – Ενισχύουν τους πυραύλους της Σεούλ

04.09.2017 16:09
Ό,τι του φανεί... - Ο Τραμπ παίρνει αποστάσεις από τον ηττημένο της «μάχης της Αλαμπάμα» Ρόι Μουρ - Media
 
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στην άρση του ορίου βάρους των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι έπειτα από τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ – την πιο ισχυρή μέχρι τώρα – ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Νοτίου Κορέας.
 
Μα βάση την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, οι πυρηνικές κεφαλές της Σεούλ έχουν όριο βάρους 500 κιλά.
 
Οι δύο πρόεδροι προχώρησαν σε αυτή την απόφαση σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπλε Οίκου, κατά την διάρκεια της οποίας παράλληλα συμφώνησαν ότι έχει έρθει η στιγμή για την επιβολή των πλέον αυστηρών κυρώσεων και την άσκηση πίεσης ενάντια στην Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα επιδιωχθεί να επιβληθούν εντός των Ηνωμένων Εθνών.
 
Όπως υπογραμμίζεται, ανάμεσα στα μέτρα που θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το μπλοκάρισμα της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου προς την Βόρεια Κορέα.
 
Νέα απόφαση από το ΣΑ θέλει η Ουάσινγκτον

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί η απόφαση να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Η Χέιλι κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα “έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο” με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:07