search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:39
MENU CLOSE

«Βόμβα» Γκάμπριελ: Πάλι καλά που η Μέρκελ εμπόδισε τον Σόιμπλε στο Grexit

05.09.2017 14:15
Γερμανία: Συνέχεια τη Δευτέρα για τη συγκρότηση κυβέρνησης - Αισιοδοξία των εταίρων - Media
 
Στην τελευταία συνεδρίαση της γερμανικής βουλής έγινε ένας απολογισμός της θητείας της αλλά και μια έντονη προεκλογική αντιπαράθεση με το βλέμμα στραμμένο στην 24η Σεπτεμβρίου
 
Οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αξιοποίησαν την ευκαιρία για να κάνουν έναν απολογισμό για την τελευταία τετραετία με λιγότερο ή περισσότερο προεκλογικούς τόνους. Εμμένοντας στη γραμμή που ακολουθεί στην προεκλογική περίοδο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέφυγε κάθε ένταση στην ομιλία της. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών άσκησαν έντονη κριτική στους Χριστιανοδημοκράτες. Υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής συνοχής ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον Β. Σόιμπλε ότι ως τα τέλη του 2016 επεδίωκε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
 
Κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις
Στην ομιλία της η καγκελάριος Μέρκελ εξήρε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο εσωτερικό, για παράδειγμα στην κατάσταση στην αγορά εργασίας όπως και στον κοινωνικό τομέα και αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενη στις πυρηνικές δοκιμές στη Β. Κορέα προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης και επέμεινε στην αναγκαιότητα μιας «ειρηνικής και διπλωματικής λύσης». Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλει και η ΕΕ. Η καγκελάριος ανακοίνωσε για το Σαββατοκύριακο σχετική συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στη Γερμανία.
 
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Άγκελα Μέρκελ επέμενε στην αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης και ανακοίνωσε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο θα πρέπει να συζητηθεί η μελλοντική σχέση ΕΕ-Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα όμως η καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι «στρατηγικής σημασίας».
 
Ο Σόιμπλε ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Σε αντίθεση με την Άγκελα Μέρκελ οι εκπρόσωποι των Σοσιαλδημοκρατών ανέδειξαν τις διαφορές που επικρατούσαν ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του SPD Τόμας Όπερμαν, όσο και η υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες καταλόγισαν στην καγκελάριο ότι στάθηκε εμπόδιο στην εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν για παράδειγμα περιορισμούς στην αύξηση των τιμών των ενοικίων ή ακόμη και τη βελτίωση των ευκαιριών για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Όπερμαν «η χώρα δεν χρειάζεται μια καγκελάριο που μιλά σοσιαλδημοκρατικά αλλά έναν καγκελάριο που ενεργεί σοσιαλδημοκρατικά.»
 
Στην παρέμβασή του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε την πρόθεση της καγκελαρίου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια στο 2% του ΑΕΠ. Αντί αυτού θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και στην εκπαίδευση, οι οποίες θα θωρακίσουν το μέλλον της χώρας. Στη συνέχεια ο κ. Γκάμπριελ τόνισε την αναγκαιότητα για μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. 
 
Ως παράδειγμα για αυτήν την αναγκαιότητα ο κ. Γκάμπριελ πρόβαλε την περίπτωση της Ελλάδας και τη γραμμή που ακολούθησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Ακόμη και στα τέλη του προηγούμενου χρόνου», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε σε συνάντησή τους, «πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.» «Δόξα τω Θεώ», είπε ο Ζ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος προς την Άγκελα Μέρκελ, «τον εμποδίσατε εσείς και άλλοι να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική». Σε διαφορετική περίπτωση θα «τιναζόταν η Ευρώπη στον αέρα». Όπως, τέλος, επισήμανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία δεν είναι αυτή που πληρώνει για την ΕΕ αλλά αυτή που κερδίζει: «Εμείς είμαστε οι οικονομικά κερδισμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η αλήθεια.»
 
(πηγή: Deutsche Welle)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:39