search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:06
MENU CLOSE

Δείπνο Τσίπρα-Μπορίσοφ: Την Τετάρτη η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση (Photos)

05.09.2017 19:21
Δείπνο Τσίπρα-Μπορίσοφ: Την Τετάρτη η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση (Photos) - Media

 

Δείπνο στον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ παρέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης, στο ξενοδοχείο “Ιμαρέτ” της Καβάλας.

Ο Α. Τσίπρας υποδέχθηκε τον Βούλγαρο ομόλογο του λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ και αφού αντάλλαξαν θερμή χειραψία. Από ελληνικής πλευράς στο δείπνο παρακάθισαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Το πρωί της Τετάρτης, οι δύο πρωθυπουργοί θα παραστούν στην τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας και το υπουργείο Μεταφορών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας και θα κάνουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Το μνημόνιο συνεργασίας είναι το πρώτο αποτέλεσμα των τεχνικών συναντήσεων και των πολιτικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, στην πρώτη συνάντηση της μεικτής διακρατικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει την προετοιμασία όλων των τεχνικών , οικονομικών και νομικών στοιχείων που απαιτούνται για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.

Η σιδηροδρομική αυτή γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας (Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη).

Το έργο αυτό δίνει αναπτυξιακή πνοή στις περιοχές διέλευσης, αναπτύσσει τις εμπορευματικές μεταφορές και συμπεριλαμβάνει τα logistics center των Λιμανιών διέλευσης, αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης ροών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί σημαντικό τμήμα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς και αποδεικνύει τις δυνατότητες συλλογικής δραστηριοποίησης των Βαλκανικών χωρών και των χωρών μελών της ΕΕ.

Με την υπογραφή του μνημονίου αρχίζει η προετοιμασία για τη συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός ισχυρού Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια και θα αναλάβει τη διαχείριση του στη συνέχεια.

Ήδη έχουν γίνει από κοινού συνεννοήσεις σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει δοθεί και «πράσινο φως» από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με εντατικούς ρυθμούς.

Το μνημόνιο αυτό και ο έργο που θα υλοποιηθεί απαντά σε ανάγκες δεκαετιών και από την πλευρά της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και του αρμόδιου υπουργείου υπήρξε θέληση , αποφασιστικότητα και διάθεση έμπρακτης συνεργασίας.

Με την υπογραφή του μπαίνουν τα θεμέλια για περαιτέρω ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας και για μια συνεχή συνεργασία σε αναπτυξιακή και εποικοδομητική κατεύθυνση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:05