search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Το λατομικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Σταθάκης

06.09.2017 15:11
Το λατομικό νομοσχέδιο παρουσίασε ο Σταθάκης - Media

 

Τις βασικές ρυθμίσεις του λατομικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα, παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στη Δράμα και των συναντήσεων που είχε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Δράμας, καθώς και εκπροσώπους τοπικών φορέων και επιχειρήσεων.

Η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Έρευνα και εκμετάλλευση λατομικών ορυκτών και άλλες διατάξεις» έχει ολοκληρωθεί και η ψήφισή του αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, με το συγκεκριμένο νομοθέτημα συγκεντρώνεται για πρώτη φορά και επικαιροποιείται η πολύπλοκη και αποσπασματική λατομική νομοθεσία των τελευταίων 30-40 χρόνων, ένα πάγιο αίτημα, διαχρονικά, όλων των κοινωνικών εταίρων που σχετίζονται με τον εξορυκτικό κλάδο. Επίσης, εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και εκμετάλλευσης των λατομείων και της εξορυκτικής δραστηριότητας γενικότερα, με στόχο την απρόσκοπτη τροφοδοσία των βιομηχανιών σε ορυκτές πρώτες ύλες και τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, πάντα σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που εισάγει το νομοθέτημα του ΥΠΕΝ, σημείωσε ο κ. Σταθάκης, συγκαταλέγονται η διατύπωση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων που αφορούν όλες τις κατηγορίες λατομικών ορυκτών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποθάρρυνση της παραβατικότητας, ο εξορθολογισμός και η ενιαία αντιμετώπιση των διαδικασιών και του χρόνου για τις μισθώσεις και τη χορήγηση των εγκρίσεων των λατομείων, η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η ασφάλεια και ο εποπτικός έλεγχος, υπό αυστηρότερο πλαίσιο. Εισάγεται, ακόμη, ένα πλήρες παραμετροποιημένο σύστημα καθορισμού προστίμων για παραβάσεις του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Εξάλλου, ο υπουργός συζήτησε με τους τοπικούς φορείς ζητήματα που αφορούν την τοπική οικονομία της Δράμας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ, που οδεύουν προς ψήφιση από τη Βουλή, στις οποίες περιλαμβάνονται η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος οι ενεργειακές κοινότητες και το λατομικό νομοσχέδιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33