search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:32
MENU CLOSE

Επανέρχεται ο Μοσκοβισί: Καταγγέλλει «έλλειμμα αλληλεγγύης» στην Ευρωζώνη

06.09.2017 15:22
Καμπανάκι Μοσκοβισί προς Βρυξέλλες: Μεταρρύθμιση της Ε.Ε. τώρα ή υποταγή στους ακροδεξιούς - Media

 

Τι συμβαίνει με τον Γάλλο επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε.;

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωσή του ότι υπάρχει «δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη, ο Πιέρ Μοσκοβισί ξαναχτυπά, καταγγέλλοντας έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, o Γάλλος επίτροπος σημείωσε αρχικά ότι η ανάπτυξη της ΕΕ θα ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος, αφήνοντας πίσω μία δεκαετία οικονομικών κρίσεων και θέτοντας πλέον την πρόκληση της προώθησης μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό. Το ΑΕΠ στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί φέτος με ρυθμό περίπου 2% έναντι 1,7% που ήταν η πρόβλεψη το Μαΐου, σημείωσε ο Επίτροπος σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
 
«Είμαι αρκετά βέβαιος για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης», πρόσθεσε, καθώς οι οικονομικές απειλές λόγω του Brexit και των αντιευρωπαϊστών στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία έχουν υποχωρήσει.
 
Η βελτίωση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης σημαίνει ότι οι πολιτικοί πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να διορθώσουν τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Μοσκοβισί. «Ο κίνδυνος που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρέπει να σταματάμε τις μεταρρυθμίσεις όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα – αντίθετα, τότε είναι η στιγμή να κάνουμε ότι είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις – από την καθιέρωση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης έως τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου – αποδεικνύονται δύσκολες, επειδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να διατηρήσουν την κυριαρχία τους.
 
«Πάσχουμε από μία έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν είναι δυνατό να έχουμε μία Ευρωζώνη, στην οποία ορισμένες χώρες επωφελούνται από τους κανόνες, ενώ άλλες αισθάνονται ότι ζουν στη λιτότητα», τόνισε ο Μοσκοβισί.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Βρυξέλλες καταρτίζουν μαύρη λίστα με φορολογικούς παραδείσους, για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, προωθώντας παράλληλα μία δίκαιη φορολογία. Η ΕΕ εκτιμά ότι τα κράτη-μέλη της έχουν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 1 τρισ. ευρώ ετησίως ή περίπου 2.000 ευρώ ανά κάτοικο, λόγω της φοροδιαφυγής.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι απέναντι στον κ. Μοσκοβισί όσον αφορά στον ρόλο που θα έχει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Το Βερολίνο ευνοεί έναν Οργανισμό που θα επιβάλλει τους κανόνες, με περιορισμένες εξουσίες, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν έναν Οργανισμό που θα βοηθούσε πιο ενεργά στη σταθεροποίηση και στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης.
 
Παρά ταύτα, ο Επίτροπος βλέπει ότι η συγκυρία είναι θετική για μία αλλαγή. Η πίεση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ευθυγραμμίσει τη Γαλλία με τους οικονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Το Παρίσι ενισχύει την αξιοπιστία του, δείχνοντας ότι είναι «σοβαρό αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι σε τροχιά να μειώσει το επόμενο έτος το έλλειμμά της, που σήμερα υπερβαίνει τα όρια που τίθενται από τους κανόνες της ΕΕ.
 
Ο Μοσκοβισί επικρότησε ως ενθαρρυντική τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, ‘Αγκελα Μέρκελ – που πριν θεωρείτο αδιανόητη – για έναν υπουργό Οικονομικών και έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. «Η ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης αποτελεί προτεραιότητα για μένα. Η συζήτηση ξεκίνησε τώρα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας», τόνισε.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:31