search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:04
MENU CLOSE

Αφγανιστάν: “Δώρο” βομβιστής καμικάζι από τους Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση για ένα προσβλητικό φυλλάδιο

07.09.2017 05:08
Αφγανιστάν: "Δώρο" βομβιστής καμικάζι από τους Ταλιμπάν στην αμερικανική βάση για ένα προσβλητικό φυλλάδιο - Media

 

Ένας βομβιστής-καμικάζι διέπραξε επίθεση χθες κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για «αντίποινα» εξαιτίας της διανομής ενός φυλλαδίου που θεώρησαν προσβλητικό.

Ο καμικάζι έφθασε με μια μοτοσικλέτα κοντά στη βάση, στην περιοχή Καραμπάχ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντανίς. Η έκρηξη τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το NATO επιβεβαίωσε ότι έγινε μια «έκρηξη στο εξωτερικό ενός σημείου ελέγχου της Μπαγκράμ» και πρόσθεσε ότι υπήρξε «ένας μικρός αριθμός θυμάτων», στα οποία προσφέρθηκαν ιατρικές φροντίδες. «Η Μπαγκράμ είναι ασφαλής και για το συμβάν διεξάγεται έρευνα», διευκρίνισε το Σύμφωνο.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, δήλωσε ότι η επίθεση είχε στόχο «τους αμερικανούς εισβολείς» και έγινε «σε αντίποινα για την προσβολή τους στην ισλαμική πίστη σήμερα», αναφερόμενος στην πρόσφατη διανομή ενός φυλλαδίου από τις αμερικανικές δυνάμεις που κρίθηκε προσβλητικό στην επαρχία Παρουάν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισλαμιστών ανταρτών η επίθεση είχε απολογισμό «πάνω από 20 νεκρούς και τραυματίες».

Νωρίτερα χθες οι αμερικανικές δυνάμεις ζήτησαν συγγνώμη για τη διανομή του φυλλαδίου αυτού.

Σύμφωνα με μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, το φυλλάδιο εικονίζει ένα λιοντάρι που καταδιώκει ένα λευκό σκυλί —το λευκό είναι το χρώμα της σημαίας των Ταλιμπάν— στο σώμα του οποίου γράφει «Δεν υπάρχει άλλος θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο αγγελιοφόρος του».

«Πάρτε πίσω την ελευθερία σας από τα σκυλιά. Βοηθήστε τις δυνάμεις ασφαλείας να εξαλείψουν τον εχθρό. Ανακτήστε την ελευθερία σας και εγγυήσεις για την ασφάλειά σας», προτρέπει τους Αφγανούς το φυλλάδιο.

Τα σκυλιά θεωρούνται μιαρά από ορισμένους μουσουλμάνους κι η σύνδεση του ισλάμ με ένα σκυλί προκάλεσε εκδηλώσεις οργής από πολλούς στο Αφγανιστάν.

Ο στρατηγός Τζέιμς Λίντερ, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι έγινε «λάθος».

Το φυλλάδιο «περιείχε κατά λάθος μια εικόνα ιδιαίτερα προσβλητική για τους μουσουλμάνους και για το Ισλάμ. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη. Τρέφουμε τον βαθύτερο σεβασμό για το ισλάμ και για τους μουσουλμάνους εταίρους μας», ανέφερε ο αμερικανός ανώτερος αξιωματικός.

Το φυλλάδιο καταδίκασαν πολλοί Αφγανοί σε αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στελέχη των αρχών της επαρχίας Παρουάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις προκαλούν διενέξεις αυτού του είδους στο Αφγανιστάν, όπου δρουν από το 2001. Το 2012, αμερικανοί στρατιώτες είχαν κάψει αντίτυπα του Κορανίου, γεγονός που όταν έγινε γνωστό προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις για ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:04