search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:21
MENU CLOSE

ΕΚΤ: Στο 0% το βασικό επιτόκιο – Συνεχίζεται το QE

07.09.2017 13:18
Ντράγκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE - Media
 
Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Γερμανίας για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται ακόμα να αλλάξει ρότα.
 
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων (QE).
 
To Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
 
Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά τη λήξη τους.
 
Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.
 
Θα το δούμε το φθινόπωρο
Η απόφαση για τα νομισματικά μέτρα θα ληφθεί το φθινόπωρο -και πιθανόν τον Οκτώβριο- επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στο «μέλλον» του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης -γνωστού και ως QE.
 
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξη Τύπου, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε έτοιμος, εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέγεθος.
 
Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τα θετικά και τα αρνητικά των διάφορων σεναρίων, τα οποία αφορούν τα νομισματικά μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του 2017. «Η κεντρική γραμμή είναι να διατηρήσουμε στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια για μία παρατεταμένη περίοδο» συμπλήρωσε.
 
«Ενδεχομένως, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποφάσεων θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου» επεσήμανε, επιπλέον, εκτιμώντας ότι «τα υπερ-διευκολυντικά νομισματικά μέτρα θεωρούνται ακόμη αναγκαία, προκειμένου να τονωθεί ο δομικός πληθωρισμός και να στηριχθεί η πορεία των τιμών».
 
«Η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να μεταφραστεί σε ισχυρότερο πληθωρισμό, καθώς προς το παρόν, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επεσήμανε ότι το outlook της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Ιούλιο.
 
Σ’ αυτό το σημείο, ειδική μνεία έκανε στην αναγκαιότητα εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως «ο ρυθμός υλοποίησης θα πρέπει να επιταχυνθεί», ενώ όσον αφορά τις προτάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, χαιρέτισε την έναρξη της συζήτησης για την ενίσχυση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
 
Αβεβαιότητα από την αγορά συναλλάγματος
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε πως οι ακραίες διακυμάνσεις δύνανται να έχουν επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη πορεία των τιμών. «Πρόκειται για μία πηγή αβεβαιότητας, την οποία θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς» έσπευσε να προσθέσει.
 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της τράπεζας για την αύξηση του ΑΕΠ, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται σε 2,2% το 2017 (από 1,9% τον Ιούνιο), 1,8% το 2018 και 1,7% το 2019.
Σε ανάλογες τροποποιήσεις προχώρησε και όσον αφορά τον πληθωρισμό, με τον δείκτη τιμών να ορίζεται σε 1,5% το 2017, 1,2% το 2018 (από 1,3% τον Ιούνιο) και 1,5% το 2019 (από 1,6% τον Ιούνιο). 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας, διαμηνύοντας ότι «η ΕΚΤ έχει αποδείξει πως διαθέτει την ικανότητα να δρα, με συχνότητα και επαναληπτικότητα». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ποσοτική χαλάρωση έχει σχεδιαστεί για το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης και όχι για το συμφέρον μίας μεμονωμένης χώρας ή μίας ομάδας χωρών.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:21