search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:27
MENU CLOSE

Σεπτέμβριος στον Κήπο του Μεγάρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1985
7-09-2017
11.09.2017 03:00
blooog.jpg

 

Με έκθεση έργων Σύγχρονης Τέχνης, μουσικές βραδιές καθώς και εκδηλώσεις λόγου με το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών και τη συμμετοχή 20 ξένων και 50 Ελλήνων ποιητών

Ακόμη μια πολλαπλή πολιτιστική εμπειρία πρόκειται να ζήσουν όσοι επισκεφθούν τον Κήπο του Μεγάρου αυτόν τον Σεπτέμβριο, καθώς μια σειρά καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αναμένεται να χαρίσουν στο κοινό μια σπουδαία ευκαιρία για γνήσια ψυχαγωγία.

Τριάντα επτά έργα 26 διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών προσκαλούν τους επισκέπτες σε 85 σημεία του κήπου να τα ανακαλύψουν σε κάθε θάμνο του και κάθε φυλλωσιά του. Εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα και ηχητικές δημιουργίες «συνομιλούν» με το φυσικό περιβάλλον, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με το φως που άλλοτε ζωντανεύει και άλλοτε χάνεται…

Η έκθεση «Ο Κήπος βλέπει» αποτελεί μια διεθνή οργάνωση σύγχρονης τέχνης που ο Κήπος του Μεγάρου υποδέχεται, για πρώτη φορά, συνθέτοντας με τα έργα της ένα αφήγημα για τον έρωτα, την ανθρώπινη ύπαρξη, τη ζωή αλλά και τον θάνατο.

Μια έκθεση που προσφέρει στο κοινό μια αξέχαστη πολιτιστική και καλλιτεχνική εμπειρία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν θεσμό – ορόσημο για το μέλλον και την πολιτιστική ζωή της πόλης.

Όπως, άλλωστε, σημειώνει η διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Άννα Καφέτση, η οποία κατέχει και την επιμέλεια της έκθεσης: «Ο Κήπος γίνεται ένας τόπος εικόνων. Η καθεμιά τους, μέσα από τις αναρίθμητες οπτικές της, μας καλεί να υπερβούμε το όριο, να βιώσουμε τον περίπατο ή τις στοχαστικές στιγμές στον Κήπο ως συνεχή περάσματα από το πραγματικό στο φανταστικό».

Η έκθεση, ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός του Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Μεγάρου. Όμορφες μουσικές βραδιές αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό σε αγαπημένα «μονοπάτια» και λατρεμένους ρυθμούς.

Μετά τις νοσταλγικές μελωδίες της Πέννυς Μπαλτατζή και τις ξεχωριστές ερμηνείες αυθεντικής τζαζ (6.9), το Manouchedrome Trio και ο Αλέξης Στενάκης θα ταξιδέψουν το κοινό στη δεκαετία του 1930 παίζοντας βαλς, μπολερό, μποσανόβα και σουίνγκ της παλιάς εποχής, με κύρια επιρροή τους τη μουσική του μεγάλου Τζάνγκο Ράινχαρντ.

Επιπλέον, θα συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους δικές τους συνθέσεις από την πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά αλλά και άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθεί μια βραδιά με τζαζ αποχρώσεις που αναμένεται να μείνει αξέχαστη στο κοινό, καθώς πέντε δεξιοτέχνες jazzmen και η αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής υπόσχονται μια βραδιά 100% Χατζιδάκι και 100% jazz, σκιαγραφώντας τη σπουδαία πορεία του Μάνου Χατζιδάκι έως σήμερα (13.9).

Το πρόγραμμα θα ολοκληρώσουν δύο εκδηλώσεις λόγου. Η πρώτη αφορά το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Κύκλο Ποιητών, τον Δήμο Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή 20 ξένων και 50 Ελλήνων ποιητών (18-23 Σεπτεμβρίου).

Έχοντας ιδρυθεί το 2013 από τον Κύκλο Ποιητών, το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης με κυρίαρχο σκοπό του να συμβάλει τόσο στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών παραδόσεων όσο και στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό.

Κάποια από τα σημαντικότερα, μάλιστα, ονόματα της παγκόσμιας ποίησης, όπως οι Adam Zagajewski, Juan Carlos Mestre, Pia Tafdrup, Carolyn Forché, Jack Hirschman, έχουν ήδη συμμετάσχει σε αυτό, ενώ στη λίστα προστίθενται και ορισμένοι από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, όπως η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Αναστάσης Βιστωνίτης, η Δήμητρα Χριστοδούλου κ.ά.

Η δεύτερη εκδήλωση λόγου φέρει τον τίτλο «Μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας» και θα παρουσιαστεί στο κοινό το Σάββατο 23.9 από τον διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό EllinikoThεatro, στο πλαίσιο της δράσης «Θέατρο Ειρήνης/Theatre of Peace» και σε συνεργασία με τον επίσης διεθνή οργανισμό «Αναγνώστες του Ομήρου/Readers of Homer». Μια συνεργασία που μετρά 15 χρόνια, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Λευκές νύχτες» και είναι αφιερωμένη στην «οδύσσεια» των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Τη σκηνή θα μοιραστούν διακόσιοι αναγνώστες κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, διαβάζοντας και τραγουδώντας τόσο στους Αθηναίους όσο και στους ξένους επισκέπτες μερικά από τα πιο σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Info

Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210-7282333

Η έκθεση «Ο Κήπος βλέπει» θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και οι εκδηλώσεις Μουσικής και Λόγου μέχρι τέλος του μήνα

Ώρες: 12:00-00:00 (καθημερινά). Χώροι: Κήπος και Υπηρεσιακή Αυλή. Είσοδος ελεύθερη

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:26