search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:07
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο αντανακλούν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

10.09.2017 10:59
Η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ για την αναβολή του ντιμπέιτ και τις ημερομηνίες - Media

   

Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επικίνδυνη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, με το ενδεχόμενο ακόμα και πολεμικής σύρραξης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι εξελίξεις αντανακλούν την κλιμάκωση του οικονομικού και στρατιωτικού ανταγωνισμού και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και επιχειρηματικά συμφέροντα, σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο».

Καθιστά, επίσης, σαφές ότι αυτή η κατάσταση «δεν είναι το αποτέλεσμα επιλογών των δήθεν “μανιακών” ηγετών των ΗΠΑ και της Β. Κορέας, όπως σκόπιμα καλλιεργείται από ΜΜΕ για να συγκαλύψουν τις αιτίες της αντιπαράθεσης».

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση της πώλησης σύγχρονων όπλων στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα. Τονίζει την επικέντρωση της κυβέρνησης Τραμπ στη συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται στο υπογάστριο της Κίνας και της Ρωσίας «και θεωρείται από την Κίνα ζωτικός χώρος, όπως και άλλες περιοχές της Ασίας, που βρίσκονται στον “δρόμο του μεταξιού”» και προσθέτει ότι όλα τα προαναφερθέντα, μαζί με τα μεγάλα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, επιδρούν στη χάραξη επιθετικής πολιτικής για την υπεράσπιση των αμερικανικών μονοπωλίων.

Χαρακτηρίζει ως «μέγιστη υποκρισία και άλλοθι» την επίκληση από τις ΗΠΑ των κινδύνων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας την ώρα που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, το Πακιστάν, η Ινδία κ.ά. και εκτιμά ότι οι ΗΠΑ με αυτήν την επίκληση αποσκοπούν στην εγκατάσταση στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ευρώπης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» τους, «ενώ σε συνεργασία με την ΕΕ ακολουθούν τον δρόμο της ανατροπής ή στήριξης κυβερνήσεων ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα και επιβάλλουν κυρώσεις που στρέφονται κατά των λαών. Επίσης, οι ΗΠΑ «ενισχύουν ξανά τη στρατιωτική τους παρουσία στο Αφγανιστάν, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα, αλλά και τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και με τη συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Βαλτική».

«Η Ρωσία τάσσεται ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια, που αντικειμενικά υπηρετούν την επιδίωξη παρεμπόδισης μίας ενδεχόμενης απάντησης της Ρωσίας, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία επιχειρήσουν αυτές το “πρώτο πυρηνικό πλήγμα”» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εστιάζουν στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου και υπενθυμίζει την συμμετοχή της Ελλάδας, με επιλογή της αστικής τάξης της, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα, 1950-1953, έχοντας πάνω από 180 Έλληνες νεκρούς και 600 τραυματίες. Επισημαίνει τις «τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων» για τη συμμετοχή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ «για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης», για την επέκταση της βάσης της Σούδας και άλλων στρατιωτικών βάσεων και υποδομών για επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την κάλυψη εκ μέρους της Ελλάδας υπέρογκων ΝΑΤΟϊκών δαπανών και για την ένταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οξύνοντας τον ανταγωνισμό με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01