search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:15
MENU CLOSE

Η Φλόριντα στο έλεος της Ίρμα! – Δραματικές εκκλήσεις (Videos)

10.09.2017 13:19
Η Φλόριντα στο έλεος της Ίρμα! - Δραματικές εκκλήσεις (Videos) - Media

 

Η στιγμή που φοβόταν η Φλόριντα έφτασε, καθώς ο τυφώνας Ιρμα άρχισε να σφυροκοπά την πολιτεία.

Το «μάτι» του τυφώνα, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του σκορπώντας τον θάνατο και καταστροφές, έφτασε πλέον στα νότια νησιά της Φλόριντα.

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στην πολιτεία βρέθηκαν  χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με την εταιρία διανομής και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας (Florida Power & Light).

«…Μακριά από τη θάλασσα»

Οι αμερικανικές αρχές απεύθυναν δραματική έκκληση στους κατοίκους των παραλιακών περιοχών που έχουν παραμείνει στα σπίτια τους, αγνοώντας τις οδηγίες του κυβερνήτη της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τους ζητούν να μείνουν μακριά από τη θάλασσα με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια να αναφέρουν πως οι πλημμύρες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4,5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην παρούσα φάση η ανακοίνωση αφορά στις περιοχές Naples και Marco Island. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο δελτίο και για άλλες περιοχές στο πέρασμα του φαινομένου. 

«Θανατηφόρο το πέρασμα του κυκλώνα»

Θαλάσσια κύματα αναμένεται ότι θα συνοδεύσουν το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα από τη Φλόριντα κι εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν καταστροφές στις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα κυβερνήτη της πολιτείας, Ρικ Σκοτ.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τη δυτική ακτή,” δήλωσε ο Σκοτ για την δυτική ακτογραμμή της πολιτείας Φλόριντα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς πλησιάζει ο κυκλώνας.

Ο Σκοτ μίλησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε στο ABC News: “Το πέρασμα του κυκλώνα είναι απλά θανατηφόρο.”

Απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον στην Τάμπα

Στην Τάμπα, ο δήμαρχος της πόλης επέβαλε επ’ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας αρχής γενομένης από τις 18.00 τοπική ώρα σήμερα, καθώς προσεγγίζει ο κυκλώνας.

Ο δήμαρχος της Τάμπας επικαλέστηκε το διάσημο πυγμάχο Μάικ Τάισον για να περιγράψει την κατάσταση: «Όλος ο κόσμος έχει ένα σχέδιο έως ότου του ρίξουν μια γροθιά στο πρόσωπο και σίγουρα εμείς σύντομα θα δεχθούμε μία».

Ανησυχεί ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σήμερα διαδοχικά στο τηλέφωνο για το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα με τους κυβερνήτες των πολιτειών, Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Τενεσί, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί «πολύ σύντομα» στη Φλόριντα, που βρίσκεται στο έλεος του κυκλώνα Ίρμα.

«Ελπίζω ότι δεν θα βρεθούν πάρα πολλοί άνθρωποι στην πορεία του (?). Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι πολίτες έφυγαν» δήλωσε ο πρόεδρος μόλις αφίχθη στον Λευκό Οίκο, αφού πέρασε το Σαββατοκύριακο στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου ενημερωνόταν αδιαλείπτως για την εξέλιξη της κατάστασης στη Φλόριντα.

Φως 

Ο τυφώνας Ίρμα, που νωρίτερα ισχυροποιήθηκε εκ νέου σε κατηγορία 4, κινούμενος με ανέμους ταχύτητας 210 χλμ./ώρα υποβαθμίστηκε ξανά σε επίπεδο 3 στις 21.30 ώρα Ελλάδας. Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς κινείται με ανέμους ταχύτητας 195 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ. 

Τα βίντεο που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι χαρακτηριστικά των όσων συμβαίνει εκεί αυτήν την ώρα.

Περισσότεροι από 6,3 εκατ. κάτοικοι της Φλόριντα έχουν λάβει οδηγία να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, με την προειδοποίηση ότι ο τυφώνας απειλεί τη ζωή όσων βρεθούν στο διάβα του, σύμφωνα με το BBC.

Στον Ίρμα αποδίδεται ο θάνατος άνδρα, που σκοτώθηκε σε τροχαίο με εμπλοκή ημιφορτηγού.

Τρέμουν νέα Φουκοσίμα – Κλείνουν πυρηνικούς σταθμούς 

Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές αρχές στη Φλόρινα, για ενδεχόμενο ατύχημα τύπου «Φουκουσίμα».

Οι Αρχές έκλεισαν ήδη δύο πυρηνικούς σταθμούς, στην περιοχή Turkey Point, σε απόσταση περίπου 42 χιλιομέτρων νότια του Μαϊάμι, για να μην συμβεί στις ΗΠΑ ό,τι συνέβη το 2011 στις ιαπωνικές ακτές μετά το τσουνάμι. 

Νωρίτερα εκπρόσωπος των εγκαταστάσεων που είχε ανακοινώσει σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η διακοπεί η λειτουργία των αντιδραστήρων πριν χτυπήσει ο τυφώνας «Ίρμα» το Μαϊάμι, δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ακεραιότητα των εγκαταστάσεων. «Ο τυφώνας Ίρμα θα είναι το μεγαλύτερο τεστ για την αντοχή πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα αντέξουν στο σάρωμα των ανέμων, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν το ύψος του νερού που θα κατακλύσει την περιοχή και τις συνέπειες του. 

Στον Άγ. Μαρτίνο, 4 νεκροί από την Ίρμα – Σπεύδει εσπευσμένα στην περιοχή ο Μακρόν

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον κυκλώνα Ίρμα στο ολλανδικό τμήμα της νήσου του Αγίου Μαρτίνου αυξήθηκε σε τουλάχιστον τέσσερις.
Σε μια πρώτη εκτίμηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι από τον κυκλώνα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν, οι 11 εξ αυτών σοβαρά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τρίτη στον Αγίο Μαρτίνο στις Υπήνεμες Νήσους, που υπέστη σοβαρές καταστροφές μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ταξιδέψει τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη για τον Αγίο Μαρτίνο. Θα φθάσει εκεί την Τρίτη το πρωί. Θα περάσει την ημέρα στη νήσο ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με κατοίκους (…) και αξιωματούχους που εκλέγονται στη νήσο» δήλωσε ο Ζεράρ Κολόμπ από το Μέγαρο των Ηλυσίων, έπειτα από μια σύσκεψη που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο.
Το προεδρικό μέγαρο είχε ανακοινώσει από την Πέμπτη το ταξίδι του Εμανουέλ Μακρόν στις πληγείσες περιοχές «μόλις θα καταστεί δυνατό προκειμένου να μην εμποδίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης και μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία επέκριναν τη γαλλική κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και ιδίως σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας κι ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών ενόψει του κυκλώνα. Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να συγκληθεί κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα εξετάσει το θέμα.

Απαντώντας στην κριτική αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το Κράτος, από την αρχή, αντιμετώπισε την κατάσταση». «Όμως όταν πνέουν άνεμοι, οι ριπές των οποίων φθάνουν τα 380 χιλιόμετρα την ώρα, είναι προφανές» ότι αντιμετωπίζεις μια πρωτοφανή καταστροφή, όπως αυτή που είδαμε, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Δεν είναι ώρα για διαμάχες. Είναι ώρα δράσης» τόνισε ο Κολόμπ.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Αγίο Μαρτίνο από την Ίρμα, οι δέκα στο γαλλικό τμήμα και οι τέσσερις στο ολλανδικό τμήμα της νήσου.
Το ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας στην περιοχή εκτιμάται στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:13