search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:35
MENU CLOSE

Γαλάτεια Σαράντη: Αντίο στην πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκό

29.12.2009 09:59
Γαλάτεια Σαράντη: Αντίο στην πρώτη γυναίκα ακαδημαϊκό - Media

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε χθες η Γαλάτεια Σαράντη. Η ακαδημαϊκός και λογοτέχνις που υπήρξε στις επάλξεις των ελληνικών γραμμάτων από το ’45 – πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Νέα Εστία, με το διήγημα «Το Κάστρο»…

Σε ηλικία 89 ετών πέθανε χθες η Γαλάτεια Σαράντη. Η ακαδημαϊκός και λογοτέχνις που υπήρξε στις επάλξεις των ελληνικών γραμμάτων από το ’45 – πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Νέα Εστία, με το διήγημα «Το Κάστρο»- γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920, αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών και κατόπιν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Κατόπιν, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της γιατί αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Η πορεία της Σαράντη ήταν μακρά, έγραψε νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία για παιδιά, ενώ έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το 1997 όμως το όνομά της μπήκε στις πρώτες θέσεις των πολιτιστικών ειδήσεων της χρονιάς, αφού έσπασε το επί 71 έτη άβατο της Ακαδημίας Αθηνών με την εκλογή της ως τακτικό μέλος του ιδρύματος στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Οι διακρίσεις όμως και τα βραβεία άρχισαν από πολύ νωρίς στην καριέρα της όταν το 1953 το μυθιστόρημά της «Επιστροφή» τιμήθηκε με το «Βραβείο των Δώδεκα». Στη συνέχεια, το βιβλίο της «Το παλιό μας σπίτι» απέσπασε το 1969 το Β’ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το «Να θυμάσαι τη Βίλνα» το Α’ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1979,  ενώ η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το 1979 το Βραβείο Ουράνη για το μυθιστόρημα «Ρωγμές».  Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:34