search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:13
MENU CLOSE

Ο Virtual Μακρόν και ο Πραγματικός

13.09.2017 12:11

 

Είθισται η επίσκεψη ξένων Προέδρων και Πρωθυπουργών να θεωρείται γεγονός πρώτης τάξεως για πανηγυρισμούς, υπερτονισμό του εθνικού εγώ και των αντίστοιχων κόμπλεξ ανωτερότητας αλλά και αντίστοιχες αυταπάτες από τους εκάστοτε κρατούντες. Και μιλάμε για πολλές αυταπάτες.

Σε μια δύσκολη περίοδο – οικονομικά, πολιτικά – για την Κυβέρνηση η επίσκεψη του Προέδρου μιας θεωρούμενης – τουλάχιστον από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού – Φιλικής χώρας είναι σχετικά φυσιολογικό να θεωρείται μηχανισμός και ανάσα Αισιοδοξίας. Ειδικότερα, όταν το τελευταίο πολυδιαφημισμένο αφήγημα της Κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις και όσα – υποτίθεται – επακολουθούν με την ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας κ.λπ.

Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε πολύ πίσω στην νεοελληνική ιστορία. Φτάνουν μόνο οι επισκέψεις Ομπάμα πριν από μόλις 10 μήνες και Κλίντον πριν από δεκαοκτώ χρόνια για να επιβεβαιωθούν τα λεχθέντα. Επισκέψεις με πολλές φρούδες ελπίδες, λόγοι – ειδικότερα του Ομπάμα – που εκτόξευσαν στα ύψη την εθνική υπερηφάνεια του Νεοέλληνα με ανάλογη βέβαια μπαγκέτα που χειρίζεται και ο «Αποστολέας του Μηνύματος». Γνωρίζουν άλλωστε οι φιλοξενούμενοι Πρόεδροι πόσο πολύ αποζητούν την επιβεβαίωση και αυτοεπιβεβαίωση οι Ρωμιοί και έχοντας άριστα επικοινωνιακά επιτελεία που τονώνουν και μορφοποιούν την ψυχολογία της προσδοκίας της ελπίδας μέσω της εξύψωσης της εθνικής υπερηφάνειας. Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ελληνική λέξη φιλότιμο και ο Κλίντον ζήτησε θαρρετά συγγνώμη για την συμπεριφορά των ΗΠΑ στη διάρκεια της δικτατορίας.

Ο Μακρόν δεν αποτέλεσε εξαίρεση με τις γαλλότροπες ελληνικές του λέξεις στην Πνύκα ούτε βέβαια η σύζυγός του με την – υποτιθέμενη… – αντισυμβατική της συμπεριφορά. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι ελίτ – ειδικότερα οι εξυπνότερες από αυτές – παρουσιάζουν πάντα τα τελευταία χρόνια ένα οργιαστικό πανδαιμόνιο εικόνων, λέξεων και συμπεριφορών, πάντα δήθεν αντισυμβατικών, για να ελκύσουν, αποπροσανατολίσουν και τελικά καταπραΰνουν – ή «ηγεμονεύσουν» – τις λαϊκές μάζες ειδικότερα εν όψει πολύ – πολύ δύσκολων αποφάσεων…

Ειδικότερα ο Μακρόν, σε λόγο του στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, αναφέρθηκε στα εργασιακά θέματα της Γαλλίας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι Γάλλοι δεν μεταρρυθμίζουν ούτε αλλάζουν. Απλά διαμαρτύρονται και αντιστέκονται. Όμως δεν θα αφήσω τους εξτρεμιστές και τους τεμπέληδες να κερδίσουν». Εννοείται στην Γαλλία έγινε «χαμός γαλλικού τύπου» με τις δηλώσεις του αλλά στην αυτοϊκανοποιούμενη Ελλάδα τα Media όλων των αποχρώσεων δεν είπαν λέξη ούτε σχολίασαν ανάλογα. Η δημόσια ΕΡΤ πανηγυρίζοντας για ώρες για το μήνυμα Μακρόν, τις «σημάνσεις» του κ.λπ., κ.λπ., έμενε εκστατική με την παραμικρή αναφορά του Μακρόν ή κάποιο ανάλογο «σημαίνον» της Μπριζίτ. Από την τουαλέτα της μέχρι τα εκατοστά της φούστας πάνω από το γόνατο, από την ξενάγηση στην Ακρόπολη μέχρι το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Ατελείωτα χαμόγελα, αυταρέσκειες και βέβαια αναλύσεις για τον πακτωλό – φαντασιακού τύπου… – χρημάτων των Γάλλων επενδυτών και των εταιρειών που τους συνόδευαν. Ατελείωτες χαρούλες και άπειρα χαμόγελα. (Εδώ υπάρχει το ένδοξο «Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη»…). Ανάλογη στάση, με «ολίγη» αντιπολίτευση, τήρησαν τα αντιπολιτευτικά Media.

Όμως τι σηματοδοτεί το ταξίδι Μακρόν;

– Καταρχάς, οικονομικά τα όποια θετικά βήματα που ανακοινώθηκαν – κύρια η Αναπτυξιακή Τράπεζα με Γαλλική Συνεργασία Τεχνογνωσίας – αλλά και οι συμβάσεις των ιδιωτικών εταιρειών, με πολιορκητικό κριό το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου Γερμανοί, Γάλλοι και Ιβάν Σαββίδης έχουν μερίδια, μέλλει να «αποδειχτούν» δηλαδή να υλοποιηθούν για να μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική Impact Analysis, δηλαδή κατά το κοινώς λεγόμενο να κάνουμε «ταμείο» Κόστους/Οφέλους. Αν κρίνουμε από τη δήλωση Φλαμπουράρη για το πόσα χρήματα χάθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν από το Πακέτο Γιουνκέρ λόγω ελλείψεως Business Plan αλλά και από την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Προγραμμάτων, σίγουρα η Κυβέρνηση δεν «σκίζει». Ή μάλλον σκίζει, αλλά όχι σε αυτό για το οποίο υπερηφανεύεται, την αποτελεσματικότητά της. Ας κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι…

Η συνηθισμένη αγορά πολεμικού υλικού από Γαλλικές Εταιρείες πιθανόν να υλοποιηθεί – εάν υπογράφηκε – γρηγορότερα απ’ όλες, το ίδιο και η περίπτωση του μεγαθηρίου που λέγεται Total και αναφέρεται στην ενεργειακή προσπάθεια που γίνεται.

Εδώ να σημειώσουμε την σημασία των Ευρωπαϊκών αξόνων συμμαχίας. Εάν η Ελλάδα ήταν πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, θα μπορούσε να ζητήσει την συνεργασία των Νορβηγικών Εταιρειών Εξόρυξης που και άριστη τεχνογνωσία διαθέτουν αλλά και εκπληκτικό Κοινωνικό Προφίλ. Το ένα Τρισ. Ευρώ του Κρατικού Αποθεματικού των Νορβηγών προέρχεται κύρια από την άριστη διαχείριση του Πετρελαϊκού τους πλούτου. Με την μόνη διάφορα πως κατευθύνεται όχι – κατά πρώτο λόγο… – στο Χρηματιστήριο αλλά στις Συντάξεις των Νορβηγών Εργαζόμενων. Αλλά τώρα με την μικρή και μακρινή Νορβηγία θα ασχολούμαστε; Που φρόντισε μάλιστα να αποστασιοποιηθεί – πολύ έξυπνα και αποφασιστικά – από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη αλλά και το ίδιο το Ευρώ; Και που φρόντισε να συμπαρασταθεί με πολλά χρήματα στα πολύ κακά παιδιά – τα απίθανα Bad Boys – που λέγονται Ισλανδοί όταν αποφάσισαν να μην πληρώσουν δεκάρα στις Ολλανδικές και Βρετανικές Τράπεζες για την γνωστή φούσκα της Ισλανδίας;

– Πολιτικά και γεωστρατηγικά, η Γαλλία δεν αποστασιοποιήθηκε από τον Γερμανο-Γαλλικό άξονα στον οποίο υποτάσσει την όποια στρατηγική της. Έργω και όχι λόγω. Πλην De Gaulle και Francois Mitterrand οι μετέπειτα Γάλλοι Πολιτικοί με αποκορύφωμα τον «Εραστή της Δεκάρας» Francoise Hollande δύσκολα χαλούσαν χατίρι στην Angela και τον πανίσχυρο Υπουργό Οικονομικών της, παρ’ όλη την όποια «συμπαθητική» υποστήριξη προς την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη, οι προτάσεις του Μακρόν που ακούστηκαν στην Αθήνα – για «Υπουργό Οικονομικών της Ε.Ε.» ή για «Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης» – είναι μάλλον πομφόλυγες ή αερολογίες για κατανάλωση (Νεοελληνιστί και με ψυχαρική διάλεκτο, «φούσκες» ή κάπως αλλιώς…).

Το ίδιο βέβαια αφορά και την καταδικαστική – από μεριάς Μακρόν – ρήση για τον ρόλο του ΔΝΤ. Φράση πολύ – πολύ ευχάριστη στους Γερμανούς, άλλο που δεν ήθελαν… – που επιθυμούν μια ώρα αρχύτερα να ξεκουμπιστεί το ΔΝΤ από την Ευρώπη και να αντικατασταθεί από τον ESM που θα πάρει την θέση του. Έτσι θα μπορούν να καθαρίζουν άνετα με την Ελλάδα όποτε χρειάζεται, παίζοντας σε ένα γήπεδο χωρίς αντίπαλο και με στημένο διαιτητή. Εννοείται, ενοχλητικά και απαράδεκτα θέματα όπως η απομείωση χρέους, η ποσοτική χαλάρωση ή τα Ευρωομόλογα θα πάνε στις Ελληνικές Καλένδες. Προτεσταντική Στρατηγική, Προτεσταντική Ηθική, Προτεσταντική Υπεροχή απέναντι σε μια Γαλλία που παραμένει υποτακτικά πιστή στον Γερμανο-Γαλλικό Άξονα.

– Στα Κοινωνικά και εργασιακά θέματα ο Μακρόν έκανε κάποιες τοποθετήσεις που σίγουρα άφησαν εποχή αλλά θα αφήσουν ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Αποκαλώντας τους Γάλλους ουσιαστικά ανεπίδεκτους αλλαγών και σαματατζήδες ή τεμπέληδες και εξτρεμιστές, προτείνει ένα εργασιακό μοντέλο πολύ χειρότερο του Γερμανικού και Σκανδιναβικού Βορρά. Αυτό ακριβώς που – στα λόγια – αποτάσσει η Κυβέρνηση χτυπώντας τα στήθη της…

Εάν λοιπόν κάνουμε μια συνολική αποτίμηση της επίσκεψης Μακρόν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στην εκτίμησή μας για την οικονομική του αποτελεσματικότητα και τον περιβόητο επενδυτικό πακτωλό που έρχεται σαν τυφώνας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αυτοί θα μας δείξουν το πραγματικό – εάν υπάρξει – από το φαντασιακό όφελος. Το ίδιο και περισσότερο ισχύει για το εργασιακό μοντέλο που προτείνει και είναι ουσιαστικά ένας Full Speed Νεοφιλελευθερισμός με άρωμα και ζέση ενός πραγματικά Νεόπλουτου της Πολιτικής όπως είναι ο Μακρόν. Προσωρινά ο Εργασιακός Μεσαίωνας που προτείνει μπορεί ακόμη να κρυφτεί κάτω από την μίνι φούστα της Μπριζίτ και των παραμορφωτικών Media που του παρέχουν, ειδικά στην Ελλάδα, σκανδαλώδη ασυλία. Σύντομα θα φανεί πως ο «Βασιλιάς είναι γυμνός» και θα επαληθευτεί ο μύθος, αναφωνώντας De Fabula Narratur! (Για σένα μιλάει ο μύθος!)

Καλύτερα θα ήταν οι «Φαντασιόπληκτοι Αριστεροί» της Κυβέρνησης να προσγειωθούν βλέποντας τον πραγματικό Μακρόν του Εργασιακού και Τραπεζικού Νεοφιλελευθερισμού, τον Μακρόν τον Υποταγμένο με Γαλατική Ευγένεια στον Γερμανικό Οικονομικό Επεκτατισμό, τον Μακρόν του Politically Correct που μάχεται για τα δικαιώματα των Gay και ταυτόχρονα είναι έτοιμος κυριολεκτικά να λιανίσει την Γαλλική εργαζόμενη τάξη…

Όσον αφορά τον Virtual Μακρόν, τον δήθεν κλασικιστή και αντισυμβατικό μαζί με την σύζυγό του τους χαρίζουμε την ΕΡΤ, την Ιδιωτική Τηλεόραση και την μεταμοντέρνα νεοφιλελεύθερη «Αριστερά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10