search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:27
MENU CLOSE

Μοσκοβισί: «Ναι» στις προτάσεις Γιούνκερ

13.09.2017 12:31
Μοσκοβισί: «Ναι» στις προτάσεις Γιούνκερ  - Media

 

Τις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέσπιση μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε με δηλώσεις του στον Τύπο ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε πως υποστήριξη του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών δίνει την απαραίτητη «ώθηση» για την πραγματοποίησή της, συμπληρώνοντας ότι, «αν σχεδιαστεί σωστά, η θέση αυτή θα μπορούσε άμεσα να επιτύχει μεγαλύτερη λογοδοσία και αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ». Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα «γνήσιο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», ο ίδιος σημείωσε πως το «όραμα» του προέδρου Γιούνκερ είναι το «ίδιο» με το δικό του. «Αυτό αφορά τη δημιουργία ενός σώματος το οποίο θα είναι στενά συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές δομές της ΕΕ, αφήνοντας πίσω το διακυβερνητικό πείραμα», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Εξάλλου, ο αρμόδιος και για τα φορολογικά επίτροπος Μοσκοβισί στήριξε το αίτημα του προέδρου Γιούνκερ προς τα κράτη μέλη «να παραιτηθούν από την ομοφωνία στα φορολογικά θέματα και να αποφασίσουν βάσει πιο δημοκρατικών κανόνων».

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί σχολίασε πως η «αισιοδοξία» με την οποία βλέπει αυτό το φθινόπωρο η Ευρώπη είναι «βάσιμη», καθώς «η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και οι Ευρωπαίοι πήραν το πεπρωμένο τους στα χέρια τους στους τομείς της άμυνας, του κλίματος, του εμπορίου και της μεταρρύθμισης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει τον άνεμο στα πανιά της και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έχει θέσει μια φιλόδοξη πορεία για μας προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί», καταλήγει ο Γάλλος επίτροπος.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία χαιρετίζουν την πρόταση για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία χαιρέτισαν σήμερα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη, αφού και οι τρεις χώρες είχαν ασκήσει πιέσεις για στενότερη εποπτεία των εξαγορών ευαίσθητων τομέων της ευρωπαϊκής τεχνολογίας από ξένους επενδυτές.

Οι ανησυχίες των τριών χωρών εκφράζονταν με αφορμή την αύξηση τέτοιων συμφωνιών με Κινέζους επενδυτές. Τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις Βρυξέλλες να παρουσιάσουν ένα σύστημα για τον έλεγχο των επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας από επενδυτές προερχόμενους από τρίτες χώρες.

Στην ομιλία του για την “Κατάσταση της Ένωσης” σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε αναφορά στη θέσπιση αυτού του ευρωπαϊκού πλαισίου για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων.

“Η Ευρώπη και φυσικά η Γερμανία είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές στις επενδύσεις από το εξωτερικό” τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους της της Γαλλίας και της Ιταλίας. “Όμως χρειάζεται να αποτρέψουμε άλλες χώρες να εκμεταλλευτούν την ανοιχτή στάση μας προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους βιομηχανικά συμφέροντα”, πρόσθεσε.

“Στο μέλλον, οι χώρες-μέλη θα έχουν σαφή δυνατότητα να παρεμβαίνουν στην περίπτωση άμεσων επενδύσεων, κρατικά ελεγχόμενων, σε ευρωπαϊκές εταιρείες”, υποστήριξε η Τσίπρις.

Οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα χαιρέτισαν επίσης τις προτάσεις του Γιούνκερ.

“Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προστατεύσει τον εαυτό της, ιδίως όταν ο ανταγωνισμός δεν είναι δίκαιος και έχουμε να κάνουμε με σημαντικά, εθνικής στρατηγικής συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Λε Μερ.

Τον Ιούλιο, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αυστηροποίησε τους κανόνες της σχετικά με τις εξαγορές εταιρειών, μετά από μια σειρά συμφωνιών με κινεζικούς ομίλους που έδιναν πρόσβαση στο Πεκίνο σε δυτική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η αγορά, πέρσι, της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από την κινεζική Midea ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η Κίνα αποκτά υπερβολική πρόσβαση σε σημαντικές τεχνολογίες ενώ η ίδια προστατεύει τις δικές της εταιρείες από εξαγορές από ξένους επενδυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15