search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:26
MENU CLOSE

Ένα, δύο, τρία… Ακούγομαι;

19.10.2011 06:53

Και το ακροατήριο να απαντά, με παλαμάκια και βαβούρα…

Ναι, ναι!… Όχι, όχι!…

Τη σκηνή τη θυμάστε οι παλαιοί, ας τη μάθουν και οι νέοι…

Και το ακροατήριο να απαντά, με παλαμάκια και βαβούρα…

Ναι, ναι!… Όχι, όχι!…

Τη σκηνή τη θυμάστε οι παλαιοί, ας τη μάθουν και οι νέοι…

Σε γιορτές, πανηγύρια, νυχτερινά κέντρα και – μια και είναι της τρέχουσας επικαιρότητας – σε προαύλια σχολείων εν όψει των επερχόμενων παρελάσεων για το μεγάλο ΟΧΙ, γνωστή η στιχομυθία ομιλητή και ακροατηρίου, κάθε φορά που γίνεται χρήση κλειστού κυκλώματος μικροφώνου και μεγαφώνου για, υποτίθεται, καλύτερη επικοινωνία.

Ελάτε, για λίγο, στον εντυπωσιακό κόσμο των σύγχρονων ΜΜΕ, ιδίως της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Και ώ του θαύματος! Η γνωστή ψυχολογία της δύναμης που διακατέχει αυτόν που στέκεται μπροστά στο μικρόφωνο του σχολικού προαυλίου ή του κέντρου της μεγάλης πανηγύρεως και ακούει τη φωνή του στεντόρεια καθώς οι ενισχυτές τής δίνουν τη μεγαλοπρέπεια πολλών ντεσιμπέλ γίνεται αναμφίβολα ΤΙΤΑΝΙΑ γι’ αυτούς που καθώς μιλούν μπροστά σε κάμερα και μικρόφωνο συνειδητοποιούν ότι εκατομμύρια αυτιά τους ακούν και άλλα τόσα εκατομμύρια μάτια τους βλέπουν.

Γιατί ο κάθε παρουσιαστής της ιδιωτικής ή κρατικής τηλεόρασης και των ραδιοφώνων πανελλαδικής εμβέλειας φαίνεται και ακούγεται απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος και με τα σύγχρονα μέσα των δορυφορικών συνδέσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη μας.

Αυτός ακριβώς ο λόγος της ανυπέρβλητης γοητείας και δύναμης που ασκούν τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ στο σύγχρονο αδηφάγο και συχνά παμφάγο κοινό καθιερώνει τους παρουσιαστές σε μεγαλύτερες λαϊκές μάζες, ευκολότερα από ό,τι η γραφίδα και ο έντυπος λόγος…

Ε, και λοιπόν;

Μα δεν υπάρχει «λοιπόν» και δεν έχω πεισθεί μέχρι τώρα ότι υπάρχει ευαισθησία, συνειδητοποίηση της ευθύνης, σεβασμός απέναντι σε ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινό στο οποίο απευθύνονται, ελέω ελευθερίας έκφρασης και με τη βούλα του ΕΣΡ, οι τηλεπαρουσιαστές «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τα μύρια όσα λέγονται καθημερινά επί μήνες τώρα στα κανάλια μας με αφορμή την τρόικα, το «κούρεμα», το «default» – όχι την πτώχευση –, το ξεπούλημα των φιλέτων του real estate της… Ελλάδος, τις απίστευτες αντιδικίες Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ για το ποιος ξεκίνησε και ποιος ολοκλήρωσε το… «θέμα» (μην γράψω… «έγκλημα» και βρω και τον μπελά μου εγώ και εσείς αντί να τον βρούνε αυτοί που φταίνε), τα… «βαποράκια» της παραπληροφόρησης και τη διογκούμενη καθημερινά δημοσιογραφία… παραπληροφόρησης;

Κυρίες και κύριοι νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές ΟΛΩΝ των κομμάτων, σας βλέπουμε!… Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι ΟΛΩΝ των πολιτικών πεποιθήσεων και… προσανατολισμών, σας ακούμε!

Και εμείς, ο πάλαι ποτέ κυρίαρχος Λαός, εύλογα ανακράζουμε:

ΑΜΑΝ! Φτάνει πια, πείτε μας και καμιά αλήθεια, όσο πικρή και εάν είναι!

 

*O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:26