search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:21
MENU CLOSE

Η πίσσα έφτασε στον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
14.09.2017 03:00
oil_4_0.jpg

 

Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα, βυθίστηκε στον Σαρωνικό προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά.

Η αντίδραση των αρμόδιων φορέων ήταν άμεση, με πλωτά φράγματα να στήνονται σχεδόν αμέσως στον τόπο του ναυαγίου από το Λιμενικό. Ιδιωτική εταιρεία αντιρρύπανσης έσπευσε στην περιοχή, προσπαθώντας να περιορίσει την οικολογική καταστροφή, ενώ συνεργεία εργάστηκαν για τη σφράγιση του δεξαμενόπλοιου και την άντληση των καυσίμων.

Οι καιρικές συνθήκες ωστόσο στάθηκαν εμπόδιο στις προσπάθειες των συνεργείων, προκαλώντας τη μαζική διασπορά του πετρελαίου και της πίσσας, με αποτέλεσμα να κατακλυστούν οι παραλίες αρχικά της Σαλαμίνας.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν σοβαρά παράπονα, τόσο για την εικόνα του νερού όσο και για την έντονη δυσoσμία, η οποία μάλιστα ανάγκασε πολλά παραλιακά καταστήματα να κλείσουν.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που, όπως ανέφερε η δήμαρχος της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, υπήρξε η σκέψη να κινηθούν δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για το ναυάγιο και τη ρύπανση.

Λόγω των καιρικών συνθηκών και των υδάτινων ρευμάτων η ρύπανση προχώρησε έντονα και προς τον Πειραιά, με τη δυσοσμία να καλύπτει τα παράλια της Νότιας Αττικής μέχρι και τη Γλυφάδα.

Μεγάλη καταστροφή

Η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι μεγάλη για τους επαγγελματίες ψαράδες της Σαλαμίνας, οι οποίοι είδαν με απελπισία να «καταστρέφεται» ο χώρος εργασίας τους, ενώ υπάρχουν φόβοι πως οι οικολογικές επιπτώσεις της ρύπανσης θα παραμείνουν και μετά τον καθαρισμό των ακτών από τα συνεργεία.

Εξαιτίας της ρύπανσης ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και οι Αθηναίοι ψαράδες. Μάλιστα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ζήτησε την επιπλέον τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων από το Λιμενικό, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑOil Spill Response Vessel, που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (ΕΜSΑ) στη Σαλαμίνα. Οι περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή είναι οι κατ’ εξοχήν πληγείσες, ενώ κηλίδες έχουν εμφανιστεί μέχρι και στο Καλαμάκι, τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα. Κατόπιν έκτακτων συμβουλίων στο υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν ενταθεί οι προ¬σπάθειες άντλησης των καυσίμων και καθαρισμού του νερού.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λιμενικού διαβεβαιώνουν πως η μόλυνση θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά σε όλα τα επίπεδα, αλλά οι εικόνες αυτή τη στιγμή στις πληγείσες ακτές είναι αποκαρδιωτικές.

Όμως η πλήρης άντληση όλων των καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα προβλήματα που προκαλούνται σε ψα¬ράδες και λοιπούς επιχειρηματίες θα συνεχιστούν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:19