search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:34
MENU CLOSE

Ένας θρύλος στην Αθήνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
18.09.2017 03:00
arxeiako_yliko_mikhail_lavrovsky_2.jpg
 
Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα τους στη Μόσχα (4.5.17), τα ξακουστά μπαλέτα Μπολσόι έρχονται στην Ελλάδα με μια μοναδική παράσταση, αφιερωμένη στα 75 χρόνια του σπουδαίου χορευτή, δασκάλου και χορογράφου τους Μιχαήλ Λαβρόφσκι. Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή στην παγκόσμια χορευτική ιστορία και μια συγκλονιστική συνεύρεση δύο «ιερών τεράτων», καθώς ο ζωντανός θρύλος ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, συμπρωταγωνιστώντας με τον κορυφαίο χορευτή σήμερα Ιβάν Βασίλιεφ. 
 
Η παράσταση αποτελείται από ιστορικές χορογραφίες του Μιχαήλ Λαβρόφσκι όπως ο «Καζανόβας», το «Νιζίνσκι» και η «Ρωσίδα Μπαλαρίνα», αλλά και από έργα όπως ο «Σπάρτακος» και ο «Δον Κιχώτης», στα οποία ο ίδιος διέπρεψε ως χορευτής. 
 
Στον ρόλο του Ντανίλιεφ το κοινό θα απολαύσει τον ίδιο τον Μιχαήλ Λαβρόφσκι, που ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου ύστερα από τριάντα ολόκληρα χρόνια, ενώ τον θρυλικό Νιζίνσκι υποδύεται ο καλλιτεχνικός επίγονός του Ιβάν Βασίλιεφ. Στους υπόλοιπους κεντρικούς ρόλους θα παρουσιαστούν οι Νίνα Καπτσόβα, Ιγκόρ Τσβίρκο, Μαρία Βινογκράντοβα και άλλοι σπουδαίοι σολίστες, πλαισιωμένοι από το Corps de Ballet της ξακουστής ομάδας.  Την έκπληξη της βραδιάς θα αποτελέσει ένα κομμάτι από την όπερα – μπαλέτο ΑΜΟΚ, σε σκηνοθεσία και χορογραφία πάντα του Λαβρόφσκι, που θα παρουσιαστεί για πρώτη
φορά παγκοσμίως    παρότι είχε προγραμματιστεί για το 2018. 
 
Μια επετειακή παράσταση ενός ζωντανού θρύλου που θα χαραχθεί, αναμφισβήτητα, με ανεξίτηλα φωτεινά γράμματα τόσο στη μνήμη των θεατών όσο και στην παγκόσμια χορευτική ιστορία.
 
Ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι μιλάει στο «Ποντίκι Art»
 
 
Γόνος της διασημότερης μπαλετικής δυναστείας της Ρωσίας, με μητέρα του την ιστορική μπαλαρίνα Elena Chikvaidze και πατέρα του τον σπουδαίο χορευτή και χορογράφο Leonid Lavrovsky, ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι έχει  διαγράψει μια λαμπρή καριέρα χρόνων, ενώ είναι γνωστός και ως «σούπερμαν του κλασικού χορού» για τη μοναδική του ικανότητα να χορεύει τα πάντα, κερδίζοντας κάθε φορά τις καλύτερες κριτικές. 
 
Μαζί με τον Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και τον Γιούρι Βλαντιμίροφ, ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι αποτελεί έναν από τους τρεις σπουδαιότερους ιστορικά σολίστες της ρωσικής κλασικής παράδοσης και έναν από τους πλέον βραβευμένους καλλιτέχνες διεθνώς. 
 
O Mιχαήλ Λαβρόφσκι μίλησε στο «Ποντίκι Art» τόσο για την πορεία και την καριέρα του όσο για τα συναισθήματα που του προξενεί η εμφάνισή του στο Ηρώδειο, ύστερα από τόσα χρόνια. 
Επιπλέον, ο ξακουστός χορευτής και χορογράφος δεν δίστασε να εκφράσει τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση σε συνάρτηση με την τέχνη τόνισε ότι το πείσμα και η θέληση είναι αρκετά για να οδηγήσουν στο… «άπιαστο»! Ιδού τι λέει: 
 
Η εμφάνισή σας στο Ηρώδειο, κατά τη δεκαετία του ’70, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, βραβεύτηκε και αποτέλεσε στιγμή – ορόσημο για την καριέρα σας. Ποια είναι τα συναισθήματά σας που θα εμφανιστείτε ξανά στην ίδια σκηνή, ύστερα από τόσα χρόνια;
 
Είμαι πολύ συγκινημένος που θα ξαναβρεθώ στο Ηρώδειο. Πραγματικά η εμφάνισή μου τότε με τον «Σπάρτακο» ήταν μια από τις πολύ σημαντικές στιγμές της καριέρας μου και θα τη θυμάμαι πάντα. Αυτή τη φορά επανέρχομαι με έναν διαφορετικό ρόλο όχι ως πρώτος χορευτής, αλλά σε ένα πρόγραμμα με τις σημαντικότερες χορογραφίες μου. Θα έχω τη χαρά και την τιμή να έχω πολλούς σημαντικούς πρώτους χορευτές σε αυτή την παράσταση, όπως τον Ιβάν Βασίλιεφ, τη Νίνα Καπτσόβα, τον Ιγκόρ Τσβίρκο, τη Μαρία Βινογκράντοβα, που ήταν όλοι μαθητές μου και οι οποίοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια βραδιά που θα θυμάμαι επίσης. 
 
Έχετε δηλώσει ότι θεωρείτε την Ελλάδα ως «την αρχή των αρχών». Λίγα λόγια για τη φράση σας αυτή καθώς και για τα συναισθήματα που τρέφετε για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
 
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που αγαπούσε την Ελλάδα και με μεγάλωσε με έναν σπαρτιάτικο τρόπο ζωής. Η Ελλάδα είναι έμπνευση και από εκεί ξεκίνησε ο πολιτισμός. Οι γονείς μου, καλλιτέχνες και οι δύο, αγαπούσαν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, μου είχαν μιλήσει για τους φιλοσόφους σας και γενικά με είχαν διδάξει ότι τα αγαθά «κόποις κτώνται». 
Πραγματικά τρέφω τεράστιο σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό.
 
Η αφρόκρεμα των σημερινών σολίστ χορευτών της Ρωσίας απαρτίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μαθητές σας. Ποια είναι τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας χορευτής ώστε να ξεχωρίσει; Ποια είναι η συμβουλή σας στους νέους χορευτές;
 
Πάνω απ’ όλα είναι η πειθαρχία, το πείσμα και να δίνουν το 100% των δυνατοτήτων του εαυτού τους. Η απόφαση να γίνει κάποιος χορευτής είναι πολύ δύσκολη. Απαιτεί πολλές θυσίες και η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ. Αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χορό. Από εκεί και πέρα κάθε χορευτής είναι και μια τελείως διαφορετική υπόθεση. Ο δάσκαλος πρέπει να διακρίνει τις δυνατότητες του κάθε χορευτή και να πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Τέχνη και οικονομική κρίση: Πιστεύετε ότι η τέχνη έχει τη «δύναμη» να κρατηθεί ζωντανή ακόμα και να αναπτυχθεί σε καιρούς οικονομικής κρίσης; 
 
Η τέχνη υπήρχε και θα υπάρχει πάντα ανεξαιρέτως της οικονομικής κρίσης. Πολλές φορές όταν δεν υπάρχει η ευκολία του χρήματος, το πείσμα και η δημιουργία έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Εγώ είμαι ένας καλλιτέχνης που εξελίχθηκε μέσα από δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Το πείσμα και η θέληση με οδήγησαν να φτάσω στο άπιαστο. Η τέχνη δεν έχει όρια. Αρκεί να αφεθείς και να προσπαθείς συνέχεια για το καλύτερο.
 
Info
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου
Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Πληροφορίες: 210 7258510 
 www.lavris.gr | www.facebook.com/lavris.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31