search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Προεκλογικές αψιμαχίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
17.09.2017 05:30
fo.jpg

 

Στα διαδικαστικά εξαντλούνται προς το παρόν οι κόντρες των υποψήφιων αρχηγών της ΔΗΣΥ

Με αιχμή του δόρατος τις σχέσεις της Κεντροαριστεράς με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν την καμπάνια τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία, κυρίως οι βασικοί διεκδικητές Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμίνης, Ανδρουλάκης, Ραγκούσης, Μανιάτης και Κωνσταντινόπουλος. 
 
Πριν ακόμη επιλυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα που υπάρχουν, χωρίς καν να έχουν καθοριστεί επακριβώς οι ημερομηνίες εκλογής, οι υποψήφιοι έχουν αρχίσει ομιλίες, εκδηλώσεις και επαφές, ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις δημιούργησαν ήδη μεγάλη αναστάτωση.
 
Σήμερα η επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο περιμένει από τη Vodafone, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αν μπορεί να υπάρξει απόλυτη «στεγανοποίηση» της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και να εγγυηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, προκειμένου τελικά να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων για το αν θα υπάρξει ηλεκτρονική ψηφοφορία και υπό ποιες συνθήκες. 
 
Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ εμμένει ότι μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία όσων το επιθυμούν σε προηγούμενο διάστημα της ψηφοφορίας, προκειμένου να παραλάβουν τον κωδικό αριθμό, μπορεί να αποδεχτεί ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού έτσι συμβαίνει και στην Εσθονία, τη μοναδική χώρα όπου επιτρέπεται τέτοια διαδικασία. Πάντως πολλοί πιθανολογούν ότι, παρά τις αψιμαχίες, μια τέτοια διαδικασία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε θέμα και για τη δεύτερη Κυριακή της ψηφοφορίας, τη 12η Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι εκείνη την Κυριακή διενεργείται ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας και πολλοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας θα είναι κλειστοί, άρα θα υπάρξει πρόβλημα με τη μετακίνηση των ψηφοφόρων.
 
Το πρόβλημα είναι ότι ο δεύτερος γύρος δεν μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απόσταση από τον πρώτο, ενώ είναι απίθανο η επιτροπή να αποδεχτεί να γίνει η ψηφοφορία στις 19 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά τον εορτασμό για το Πολυτεχνείο, οπότε θα «τρέχει» μια εβδομάδα δύσκολη για την πρωτεύουσα και προβληματική, προκειμένου να διενεργηθούν ανοιχτές εκδηλώσεις των δύο μονομάχων που θα προκύψουν από την πρώτη Κυριακή, ενώ φαίνεται δύσκολο να παραταθεί η προεκλογική διαδικασία έως τον Δεκέμβριο.
 
Και δημοσκοπήσεις έχουμε
Με το «καλημέρα» της προεκλογικής διαδικασίας, πάντως, άρχισαν οι διαμαρτυρίες για τις πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Με αφορμή ότι η πρώτη όλων, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», μετρούσε και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μην μετέχει στη διαδικασία εκλογής, στηλιτεύτηκε από τη Φώφη Γεννηματά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. 
 
Μάλιστα η πλευρά της Γεννηματά είδε δάκτυλο μεγαλοστελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία. Η αναστάτωση που προκλήθηκε ανάγκασε τον Νίκο Αλιβιζάτο να στείλει επιστολή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων ζητώντας τους αυτοσυγκράτηση και επιστημονική αντιμετώπιση σε μια ιδιότυπη εκλογή. 
 
Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι παρακινδυνευμένες, μπορεί να δείχνουν μια τάση δημοτικότητας, αναγνωρισιμότητας και αποδοχής των υποψηφίων, αλλά δεν μπορεί να είναι ασφαλείς, αφού δεν έχει προκαθοριστεί το εκλογικό σώμα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα. 
 
Πάντως, από τις δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, στη μία διαφαίνεται μια ισοπαλία σχεδόν στην εκκίνηση για τους Γεννηματά, Θεοδωράκη, Καμίνη, Ανδρουλάκη, με τον Μανιάτη να εμφανίζει μια δυναμική εκκίνηση, ενώ στη δεύτερη η Φώφη Γεννηματά φαίνεται να προηγείται με διπλάσιο ποσοστό και να ακολουθούν Καμίνης, Θεοδωράκης και Ανδρουλάκης. 
 
Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που προκύπτει από τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για την πρόθεση συμμετοχής στη διαδικασία, όπου από τις θετικές απαντήσεις προκύπτει ότι ένα ποσοστό έως 8% του εκλογικού σώματος προτίθεται να συμμετάσχει και από αυτούς μόνο το 20% επιλέγει την ηλεκτρονική από την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία. 
 
Αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια προσέλευση, στα επιτελεία των κομμάτων προβλέπουν να δημιουργηθεί ένα εκλογικό σώμα 300.000 πολιτών, επίδοση που διπλασιάζει το «κατώφλι» που έχουν βάλει υποψήφιοι όπως ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος επιθυμεί πάνω από 150.000 ψηφοφόρους προκειμένου να είναι αξιόπιστη η διαδικασία. 
 
Μάλιστα, αν τελικά υπερισχύσει η άποψη του ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξουν δύο ξεχωριστά μητρώα μελών και φίλων, αλλά να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μητρώο μελών, δηλαδή όσοι ψηφίσουν για αρχηγό να θεωρούνται οιονεί μέλη του νέου φορέα, όσοι ψηφίσουν θα συμμετέχουν στην προσυνεδριακή διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου κόμματος ορίζοντας τους συνέδρους που θα εκλέξουν τα νέα όργανα. 
 
Πάντως μετά τα μέσα Οκτωβρίου από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις τα μέλη της Επιτροπής Διεξαγωγής των Εκλογών θα μπορούν με σχετική ασφάλεια να υπολογίσουν τον αριθμό όσων προτίθενται να ψηφίσουν, προκειμένου να προωθήσουν λύσεις σε τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Ο στόχος είναι να μην υπάρξει αιφνιδιασμός από τυχόν αθρόα προσέλευση ενδιαφερομένων και να αναπτυχθούν τα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την προσδοκώμενη προσέλευση. 
 
Τα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι από τους δέκα – οι Γεννηματά, Θεοδωράκης, Ανδρουλάκης, Καμίνης – έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν εθελοντές.
 
Ερώτημα το ντιμπέιτ
Στο μεταξύ οι υποψήφιοι συνεχίζουν να καταθέτουν προτάσεις στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διαλόγου όλων ανά περιφέρεια, ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε παράλληλα με την εκλογή να υπάρξει και ερωτηματολόγιο για όσους ψηφίσουν για τις συμμαχίες με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και για θητείες όλων των στελεχών του νέου κόμματος (βουλευτές – υπουργοί). 
Πάντως όλες οι προτάσεις καταχωρούνται συστηματικά και σε επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να υπάρξουν πλήρεις απαντήσεις για τον προεκλογικό αγώνα, λένε τα μέλη της επιτροπής. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:02