search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20
MENU CLOSE

Απειλή Τουρκίας προς Κούρδους: Ιστορικό λάθος με τίμημα το δημοψήφισμα

14.09.2017 09:45
Ερντογάν: Καμία νομιμότητα δεν έχει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν - Media

 

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένα «ιστορικό λάθος» και «θα έχει ένα τίμημα».

«Η επιμονή (των Kούρδων αξιωματούχων) να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα παρόλες τις φιλικές συμβουλές θα έχει ένα τίμημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καλεί το Αρμπίλ να εγκαταλείψει αυτή την «εσφαλμένη προσέγγιση».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε πως «η απόφαση του (προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ) Μπαρζανί είναι ένα ιστορικό λάθος. Το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί, αλλιώς θα έχει κόστος και θα υπάρξει ανταπόδοση». Πρόσθεσε πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα διαβρώσει την ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια.

Το δημοψήφισμα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου σ’ αυτή την περιφέρεια του βόρειου Ιράκ που από το 1991 έχει αυτονομία η οποία διευρύνθηκε με την πάροδο των ετών.

Η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει μια κουρδική αυτονομιστική εξέγερση στις νοτιοανατολικές περιοχές της, είναι σταθερά αντίθετη στη διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος.

Το κοινοβούλιο του Κουρδιστάν, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, θα αποφασίσει αύριο Παρασκευή σχετικά με την οργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί.

Οι Kούρδοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μια νίκη του «ναι» δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα τους επιτρέψει να αρχίσουν από θέση ισχύος νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Όμως η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου κουρδικού κράτους.

Τα κύρια έσοδα του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι οι εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου και αυτές γίνονται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που φθάνει στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20