search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57
MENU CLOSE

Το ΔΝΤ επιμένει: Νέα μέτρα αν «αλλάξουν οι συνθήκες»

14.09.2017 15:36
Το ΔΝΤ επιμένει: Νέα μέτρα αν «αλλάξουν οι συνθήκες» - Media
 
Τις… διαθέσεις του ΔΝΤ εν όψει της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έκανε γνωστές ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη ενημέρωση προς τους αρμόδιους συντάκτες και αυτές κάθε άλλο παρά… καθησυχαστικές είναι.
 
Συγκεκριμένα, ο Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσε τη λήψη νέων μέτρων, «καθώς οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν», αλλά και πρόσθετων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, συνδέοντας, μάλιστα, το ζήτημα των τραπεζών με το αίτημα του Ταμείου για νέα αξιολόγηση ποιότητας παγίων, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη επικαιροποίηση του μνημονίου του, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου. 
 
Ο Ράις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν, είναι συνηθισμένη διαδικασία», αν και επιχείρησε να απαλύνει τις εντυπώσεις συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα».
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι του προγράμματος είναι σαφείς, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους, αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη» και ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των Θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, προσθέτοντας σύντομα αναμένεται να φθάνει και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
 
Ο κ. Ράις άφησε «ανοιχτό» και το χρόνο επίσκεψης στην Αθήνα της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι το ΔΝΤ προτίθεται να συνεργαστεί στενά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αν και επανέφερε στο προσκήνιο τις απαιτήσεις του Ταμείου για σαφείς διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων ως προς την ελάφρυνση του χρέους.
 
Επανέλαβε δε την θέση του ΔΝΤ όπως αυτή είχε διατυπωθεί στην Έκθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτή το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται τόσο έλεγχος του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών όσο και η διενέργεια stress tests (τεστ ανοχής) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα μετά την λήξη του προγράμματος.
 
Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το λεγόμενο AQR κρίνεται σημαντικό για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι καθοριστικό για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί η σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
 
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ τόσο από το Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν όσο και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι το Ταμείο μετέχει στο πρόγραμμα κατόπιν αιτήματος που έχει υποβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές με τις οποίες βρίσκεται σε συνεργασία.
 
Υπογράμμισε ότι το Ταμείο έχει εργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με «σοβαρότητα και αφοσίωση» για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος και συμπλήρωσε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα πλην εκείνων που έχουν συμφωνηθεί. 
 
(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital.gr)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:57