search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:57
MENU CLOSE

Λαουτενσλέγκερ (ΕΚΤ): Έχει έρθει η ώρα για την περιστολή του προγράμματος στήριξης

15.09.2017 12:52
Reuters: H EΚΤ θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα αγοράζοντας καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας - Media

 

Έχει έρθει η ώρα για να περιστείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης, καθώς η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.

Πρόκειται για την πιο σαφή έως τώρα θέση αξιωματούχου της ΕΚΤ για τον περιορισμό του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός, αλλά έχει κατηγορηθεί ότι τροφοδοτεί φούσκες στα ομόλογα και τα ακίνητα, ιδιαίτερα σε πλουσιότερες χώρες, όπως η Γερμανία.

«Η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη νομισματική διευκόλυνση, θα μας επαναφέρει σε ένα επίπεδο πληθωρισμού που είναι ευθυγραμμισμένο με τον στόχο μας», τόνισε η αξιωματούχος, που είναι η πιο ξεκάθαρη υπέρμαχος αυστηρής νομισματικής πολιτικής στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, σε ένα συνέδριο του Eurofi στο Ταλίν. «Δεν υπάρχει ουσιαστικά αμφιβολία για αυτό. Επομένως, τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε τη μείωση των αγορών ομολόγων στην αρχή του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Την ώρα που μιλούσε η Λαουτενσλέγκερ, τα στοιχεία έδειχναν ότι οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό δύο ετών στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, αν και ο ρυθμός αυτός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τον μέσο μακροπρόθεσμο ρυθμό. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί μόλις λίγο πάνω από το 1% και απέχει ακόμη από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο κάτω από το 2% και δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Η Λαουτενσλέγκερ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός «χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι συνήθως για να αυξηθεί», αλλά πρόσθεσε ότι τα ομόλογα, αξίας άνω των 2 τρισ. ευρώ, που έχει αγοράσει έως τώρα η ΕΚΤ και τα «τυπικά μέτρα νομισματικής πολιτικής» παρέχουν αρκετή διευκόλυνση επί του παρόντος.

Η Λαουτενσλέγκερ αναγνώρισε ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι προσεκτική. «Από τη μία πλευρά, πρέπει να βοηθήσουμε τις αγορές να έχουν μία ιδέα για το πώς θα είναι η έξοδος (από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να προκαλέσουμε σύγχυση σε αυτές με ασαφείς ή διφορούμενες ιδέες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:56