search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:37
MENU CLOSE

Το Δέρμα που Κατοικώ

20.10.2011 12:37
Το Δέρμα που Κατοικώ  - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ για πρώτη φορά σε ταινία θρίλερ, που βεβαίως δεν της λείπουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη.

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ για πρώτη φορά σε ταινία θρίλερ, που βεβαίως δεν της λείπουν και τα βασικά χαρακτηριστικά του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη. Συναίσθημα, συγκίνηση, καυστικό χιούμορ, αλλά και προβληματισμός για την επιβίωση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Άψογες και οι ερμηνείες. Στον πυρήνα της ταινίας, μια ιστορία εκδίκησης.

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο Μπαντέρας, Έλενα Ανάγια, Μαρίζα Παρέδες, Μπάρμπαρα Λένι.

Με την γυναίκα του να έχει υποστεί καθολικά εγκαύματα σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, ο διαπρεπής πλαστικός χειρουργός Δρ Ρομπέρ Λεντγκάρντ, προσπαθεί να επινοήσει ένα καινούργιο δέρμα για να τη σώσει. Όμως, για να πετύχει το φιλόδοξο σχέδιό του χρειάζεται να μην έχει καθόλου αναστολές, να έχει ένα συνεργό αλλά και ένα ανθρώπινο «πειραματόζωο». Αναστολές δεν έχει σίγουρα, συνεργό διαθέτει στο πρόσωπο της πιστής γυναίκας που τον φροντίζει, πού θα βρεθεί όμως το «πειραματόζωο»;  Βασισμένη στο βιβλίο «Μυγαλή, η δηλητηριώδης αράχνη» του Τιερύ Ζονκέ, η ταινία αυτή του Αλμοδοβάρ διαθέτει ένα προτέρημα, ένα ατού αν θέλετε, που δεν είχαν οι προηγούμενες. Και αυτό δεν είναι άλλο από το σασπένς. Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο Αλμοδοβάρ, ξεφεύγει αυτή τη φορά εντελώς από το στοιχείο του, δηλαδή το καυστικό χιουμοριστικό μελόδραμα και εισχωρεί, όσο του επιτρέπει η εμπειρία του, στο χώρο των θρίλερ, αναφέροντας μάλιστα και σε συνέντευξή του ότι οι βασικές επιρροές του «ήρθαν» από τον μαέστρο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Επί της ουσίας τώρα, πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης, που δευτερογενώς βάζει και το πρόβλημα της ταυτότητας κάτω από οριακές συνθήκες επιβίωσης. Η πολύ ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα υποστηρίζεται από τη λιτή αλλά άκρως αποτελεσματική σκηνοθεσία του Αλμοδοβάρ, ο οποίος φυσικά δεν υποχωρεί .. πόντο από το βασικό καλλιτεχνικό και δραματουργικό προτέρημά του, αυτό της καταγραφής του συναισθήματος, αρνητικού η θετικού δεν έχει καμία σημασία. Δεν αποκαλύπτουμε άλλο κομμάτι της ίντριγκας-που είναι γεμάτη εκπλήξεις-απλώς λέμε ότι είναι μια πολύ καλή ταινία, αντάξια της φήμης και του ταλέντου του δημιουργού της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03