search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:52
MENU CLOSE

Πόλεμος Μητσοτάκη-Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση στη… Βόρεια Κορέα

15.09.2017 15:51
Πόλεμος Μητσοτάκη-Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση στη... Βόρεια Κορέα - Media

 

Μια ατάκα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση στη… Βόρεια Κορέα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος και τον κατηγόρησε ότι δεν γνωρίζει τα θέματα της εκπαίδευσης.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται επιχειρήσεις πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, υποστήριξε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια «υπάρχει μια τυραννία της μετριότητας που βολεύεται σε αυτό» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι και η Βόρεια Κορέα απέκτησε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα εξάγουμε 60.000 φοιτητές σε περιφερειακές χώρες, όταν η χώρα μας θα μπορούσε να είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης, όπου τα δημόσια Πανεπιστήμια θα βρίσκονται σε μία δημιουργική άμιλλα με τα ιδιωτικά. Θέλω να αλλάξουμε το άρθρο 16 και να δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην χώρα μας…».

Σημείωσε, δε, ότι «πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει και μία τυραννία της μετριότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση, δεν κρίνουμε τους καθηγητές με βάση το δημοσιοποιημένο ερευνητικό τους έργο», αν και υπογράμμισε ότι «η έμφασή μου, όμως, παραμένει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω σε όλους του τόνους», προσθέτοντας ότι «η πρότασή μας είναι μια πρόταση απελευθέρωσης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου με μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερη αξιολόγηση, περισσότερη σύνδεση με την αγορά».

Απαντώντας σε πολύ υψηλούς τόνους στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό στο ξετύλιγμα της ατζέντας του για τα Πανεπιστήμια. Ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη “οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις”. Αφήνω ασχολίαστο τον θαυμασμό του για την Βόρεια Κορέα. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη ότι οι καθηγητές Πανεπιστημίου έχουν άλλο ρόλο και αν ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επέλεγαν την ακαδημαϊκή οδό».

«Κατηγορεί εμένα προσωπικά ότι δεν ενισχύω την σύνδεση της αγοράς εργασίας με την ανώτατη εκπαίδευση. Πάλι αδιάβαστοι οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις, συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, σκοπός του οποίου είναι η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των παραγωγικών φορέων», συμπλήρωσε ο υπουργός Παιδείας.

Κατέληξε δεν λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «τουλάχιστον είναι ειλικρινής σε αυτό που θέλει να κάνει: Τη μία μέρα μιλώντας σε πρωτοετείς δημόσιου πανεπιστημίου εκθείαζε τις αρετές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την άλλη πρότεινε τα σχολεία να μην είναι υπό την εποπτεία της Πολιτείας αλλά να είναι αυτόνομα και σήμερα καλεί τους πανεπιστημιακούς να γίνουν επιχειρηματίες. Ή δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης ή τα γνωρίζει και προσπαθεί να την γελοιοποιήσει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:50