28/11/2020 03:33:21

Καμίνης: Είμαι βαθιά αριστερός, φιλελεύθερος και αμετακίνητα δημοκράτης

Μήνυμα Καμίνη στα μέλη του Κινήματος Αλλαγής: Μαζική συμμετοχή στις εκλογές  - Media

 

«Βαθιά αριστερός και βαθιά φιλελεύθερος» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιώργος Καμίνης.

Ο  δήμαρχος Αθήνας και υποψήφιος αρχηγός της Κεντροαριστεράς ξεκαθαρίζει ότι η νέα παράταξη δεν θα αποτελέσει «συμμαχία των προθύμων» ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη και αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης στήριξε το προηγούμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θεωρεί προσόν στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς το γεγονός ότι προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και όπως τονίζει, «δεν ήμουν άνθρωπος των μηχανισμών και του συστήματος».

Τέλος, απαντά στη σκληρή κριτική που δέχτηκε για τη δήλωσή του ότι ήταν ο ηγέτης του «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015, αναφέροντας ότι κάποιοι «κάνουν την τρίχα τριχιά». 

Η συνέντευξη:

● Ανάμεσα σε συνολικά δέκα υποψηφίους, ποια πιστεύετε ότι είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δικής σας υποψηφιότητας που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι πολίτες για να σας επιλέξουν στις 5 Νοεμβρίου; 

Θεωρώ κέρδος όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη δημοκρατία που αξιόλογες προσωπικότητες διεκδικούν την ηγεσία.

Σε ό,τι με αφορά προέρχομαι από την κοινωνία των πολιτών, έχω δουλέψει σκληρά είτε στο Πανεπιστήμιο είτε στον Συνήγορο του Πολίτη είτε μετά ως δήμαρχος, δεν μου έχει χαριστεί τίποτα και ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος των μηχανισμών και του συστήματος.

Εμαθα στη ζωή μου ότι τα σπουδαία γίνονται από πολλούς μαζί, όταν υπάρχουν όμως οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή ελευθερία και κανόνες. Και ότι χωρίς μέριμνα για τους πολλούς δεν υπάρχει προκοπή για τους λίγους.

Αυτά σπούδασα εξάλλου, αυτά υπηρέτησα κι έτσι πορεύομαι. 

• Ποιο είναι το σχέδιό σας για την Κεντροαριστερά και πώς αυτοτοποθετείστε εντός του χώρου σας; Σοσιαλδημοκράτης, κεντροαριστερός, κεντρώος, φιλελεύθερος, αριστερός, μεταρρυθμιστής…

Εχω πει και ισχύει πως είμαι βαθιά αριστερός, βαθιά φιλελεύθερος και αμετακίνητα δημοκράτης, γι’ αυτό Ευρωπαίος. Γιατί μια δημοκρατία που σέβεται τους αδύναμους είναι μια δυνατή δημοκρατία.

Εκεί δηλαδή όπου οι πλειοψηφίες δεν συντρίβουν τις μειοψηφίες, ούτε το κράτος τον πολίτη. Αυτό είναι πολιτικός φιλελευθερισμός κι αυτή είναι η ιστορική δημοκρατική παράδοση –από τον Ελευθέριο Βενιζέλο– αυτής της παράταξης.

Χωρίς αναδιανομή του πλούτου, ώστε να διασφαλίζεται δίχτυ προστασίας στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χωρίς μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία και τις υποδομές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό είναι Αριστερά και αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά της παράταξης από τη μεταπολεμική της ιστορία. Αριστερά και φιλελευθερισμός δίνουν περιεχόμενο στη δημοκρατία. Κι αυτή είναι για μένα η προσπάθεια και το μέλλον της Ευρώπης.

• Θεωρείτε ότι ο υπό δημιουργία φορέας πρέπει να είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή ένα εντελώς καινούργιο κόμμα που θα οδηγήσει σταδιακά στην απορρόφηση των σημερινών;

Σε προοπτική, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, θα είναι ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα. Αυτός είναι ο στόχος. Τα βήματα προς τα εκεί θέλουν σύνεση, διάλογο και σεβασμό, κυρίως σεβασμό.

Τα κόμματα είναι ταυτότητα, ιστορία και τιμή του καθενός. Δεν σβήνουν με διατάγματα.

• Πολλοί υποστηρίζουν ότι ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αποσπάσει ένα σημαντικό κομμάτι των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, δεν γίνεται. Ποια είναι η γνώμη σας;

Θα συμφωνήσω μαζί σας, κ. Κουκλουμπέρη, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης στήριξε το προηγούμενο διάστημα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η οργή για τη χρεοκοπία και τις ευθύνες του κομματικού συστήματος και η άγνοια της πραγματικής κατάστασης παρέσυραν σε αυταπάτες, όχι πάντοτε τόσο αθώες.

Κοιτάξτε: Δυστυχώς, και το εννοώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου αποδείχθηκε δύναμη συντήρησης, όπου κυριαρχούν η πελατειακή αντίληψη, η περιφρόνηση των θεσμών και ο λαϊκισμός.

Αυτά κινούν τα αντανακλαστικά των πολιτών και δημιουργούν χώρο για το σημερινό μας εγχείρημα.

• Ακούγοντας τις θέσεις που διατυπώνουν για τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ποιον εντοπίζετε να έχετε τις περισσότερες προγραμματικές συγκλίσεις;

Το έχω ξαναπεί. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε μια μεγάλη ισχυρή παράταξη με πλειοψηφικά χαρακτηριστικά και σαφές προγραμματικό πλαίσιο, δεν δημιουργούμε τη «συμμαχία των προθύμων» του κ. Τσίπρα ή του κ. Μητσοτάκη.

Μετά, ας αποφασίσουν οι άλλοι πόσο κοντά σε μας θα βρίσκονται.

Και μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, αλλά εμείς θεωρούμε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ κόμματα της συντήρησης, που αναπαράγουν διλήμματα εκτός εποχής και εξαντλούνται σε μονομαχίες εντός Βουλής. Το μέλλον δεν τους ανήκει.

• Πρόσφατα καταγγείλατε ότι σας πολεμούν «κλειστά οικονομικά-πολιτικά κυκλώματα». Σε ποιους αναφέρεστε;

Είναι αλήθεια ότι ως δήμαρχος της Αθήνας ενόχλησα και «ξεβόλεψα» πελατειακές πρακτικές και κατεστημένες νοοτροπίες πολλών ετών. Είτε πρόκειται για το δημοτικό ραδιόφωνο είτε για τις υπηρεσίες του δήμου.

Τα γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον δήμο. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η τήρηση της νομιμότητας, η μηδενική ανοχή στο πελατειακό σύστημα δεν είναι για μένα ένα απλό σύνθημα, είναι στάση αξιακή και βαθιά πολιτική.

Ετσι πορεύτηκα ως δήμαρχος και ως Συνήγορος του Πολίτη, έτσι θα συνεχίσω και ως επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης.

• Μια δήλωσή σας, ότι ήσασταν ο ηγέτης του «ναι» στο δημοψήφισμα, προκάλεσε αρκετά αιχμηρά σχόλια εναντίον σας...

Πιάνονται από μια όντως παρεξηγήσιμη έκφραση και κάνουν την τρίχα τριχιά. Στο δημοψήφισμα του 2015, όλοι το γνωρίζουν, μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη δεχτήκαμε να αναλάβουμε μια μεγάλη ευθύνη, ώστε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και να μη διακυβευτεί μια ιστορική εθνική επιλογή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.